anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kilka zdjęć amatora

profile.country.pl_PL.title
ludzik82r
Początkujący

Kilka zdjęć amatora

Witam mam swoją pierwszą lustrzankę od miesiąca i oto kilka fot które zrobiłem :)
Bądzcie wyrozumiali ...

590 ODPOW. 590
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Muszę tylko popytać którą sigmę wybrać. Czy tą, którą ty masz czy tą za 999zł, czy może spacer zooma 28-200.

sal 55-200
jest imho ostrzejszy :smileytwisted:

a do macro, albo obiektyw z macro 1:1 albo pierścienie pośrednie ;)

ludzik82r
Początkujący

co do obiektywów do 200mm nie chciałem ponieważ chyba lepiej już mieć taki który ma makro opcje ... a 18-70 mam już , później zamieżam tylko dokupić jakiś 17-50 z dużą jasnością

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

No ostatnia woda :c4

A smugi wyglądają na jakieś odbicie światła - trudno powiedzieć bo nie wiem jakie oświetlenie tam miałeś. W każdym razie ja bym się nie przejmował :D Też mi się kiedyś coś takiego (podobnego) przytrafiło przy próbach kropelkowych i już się później nie powtórzyło ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ludzik82r napisał(a):

co do obiektywów do 200mm nie chciałem ponieważ chyba lepiej już mieć taki który ma makro opcje ..

kiedyś podepniesz prawdziwy obiektyw macro i zobaczysz o co chodzi i dlaczego to co napisałeś dla wielu nie jest jakimś wielkim atutem ;)

a co do dużej jasności - jestem na tak pod warunkiem, że jakość zdjęć na tym nie cierpi ;)

ludzik82r
Początkujący

doslav napisał(a):

A smugi wyglądają na jakieś odbicie światła - trudno powiedzieć bo nie wiem jakie oświetlenie tam miałeś. W każdym razie ja bym się nie przejmował :D Też mi się kiedyś coś takiego (podobnego) przytrafiło przy próbach kropelkowych i już się później nie powtórzyło ;)

dzięki :)

kris napisał(a):

ludzik82r napisał(a):

co do obiektywów do 200mm nie chciałem ponieważ chyba lepiej już mieć taki który ma makro opcje ..

kiedyś podepniesz prawdziwy obiektyw macro i zobaczysz o co chodzi i dlaczego to co napisałeś dla wielu nie jest jakimś wielkim atutem ;)

a co do dużej jasności - jestem na tak pod warunkiem, że jakość zdjęć na tym nie cierpi ;)

no tylko ze taki jest strasznie drogi :( a tu widzę że działa to przyjemniej niż ten co mam 18-70 + soczewki

witsu------
Początkujący

ludzik82r napisał(a):

doslav napisał(a):

dzięki :)

kris napisał(a):

ludzik82r napisał(a):

no tylko ze taki jest strasznie drogi :( a tu widzę że działa to przyjemniej niż ten co mam 18-70 + soczewki

Obiektyw makro wcale nie musi być drogi. Cosina/Soligor/Voiglander jest do kupienia za jakieś 500zł. A jak chcesz wersję budżetową to możnaposzukać coś pod M42, w końcu w makro i tak lepiej ostrzyć ręcznie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

drogi ?
można dorwać minolta 50mm 2.8 macro w porównywalnej cenie ;)

a, że lepszy niż kit (skala macro) to mnie nie dziwi. Dobrze, że jesteś zadowolony bo przecież o to chodzi :thumbsup:

ludzik82r
Początkujący

no mam jeden obiektyw do zuma i lepszego makro niż miałem :) więc jest :thumbsup: , w grudniu pomyśle o zamienniku na ten kit 18-70

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

przed zakupami warto pooglądać, troszkę poczytać (ostrożnie ;) ), wziąć do łapek, strzelić kilka fotek i mieć 200% pewności, że to jest TO :thumbsup:

ludzik82r
Początkujący

ok będę pamiętał :)