anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Knoty od Krikusia - różności.

krikus
Początkujący

Knoty od Krikusia - różności.

Na początek ode mnie kilka zdj. z akcentami jesieni. Jak na razie to robione z kitowym obiektywem 18-70 :c11
fot.1 :smileyarrow:" target="_blank
fot.2 :smileyarrow:" target="_blank
fot.3 :smileyarrow:" target="_blank
fot.3 (wariant II) :smileyarrow:" target="_blank
fot.4 :smileyarrow:" target="_blank

40 ODPOW. 40
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

krikus napisał(a):

Na początek ode mnie kilka zdj. z akcentami jesieni. Jak na razie to robione z kitowym obiektywem 18-70 :c11
fot.1 :smileyarrow:" target="_blank
fot.2 :smileyarrow:" target="_blank
fot.3 :smileyarrow:" target="_blank
fot.3 (wariant II) :smileyarrow:" target="_blank
fot.4 :smileyarrow:" target="_blank

Hello krikus :c37

zalecam zapoznać się z ZASADAMI wstawiania zdjęć na Forum SONY: LINK

czyli nie linki, a zdjęcia w załączniku (zobacz sobie galerie innych użytkowników)

Pozdrawiam,
kris

Początkujący

Ok, ale te ograniczenia do 400kb mnie jakoś zraziły, więc postanowiłem zapodać je z zewnętrznego serwera. Nie chciałem wklejać jakichś "znaczków" tylko zdj o rozdzielczości na której widać i można oceniać jakość szczegółów, detali ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

krikus napisał(a):

Ok, ale te ograniczenia do 400kb mnie jakoś zraziły, więc postanowiłem zapodać je z zewnętrznego serwera. Nie chciałem wklejać jakichś "znaczków" tylko zdj o rozdzielczości na której widać i można oceniać jakość szczegółów, detali ;)

kiedyś było ograniczenie 256KB, od kilku miesięcy jest 400KB i uważam, ze jest to w sam raz. A skoro kilka tysięcy zdjęć (albo i więcej) od kilkudziesięciu użytkowników się tutaj pojawiło - to chyba jednak to nie są znaczki pocztowe :c20
Poza tym to tylko zdjęcia do oceny, a nie fotografie do wydruku wielkoformatowego :smileyhappy:

Początkujący

kris napisał(a):

od kilku miesięcy jest 400KB i uważam, ze jest to w sam raz.

nie sądzę, zdjecia które są wstawiane maja bardzo małą rozdzielczość, trudno na nich oceniać szczegóły detali i jakość. Poza tym kompresja zdj do takiej objętości bardzo negatywnie wpływa na ich jakość :| Wstawiane do oceny zdjęcia powinny mieć długość przynajmniej 700-800 pix krótszy bok ;)
Następne zdj jak się mi zmieszczą w tym limicie, w sensownej rozdzielczości to je wstawię :c20

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

krikus napisał(a):

nie sądzę, zdjecia które są wstawiane maja bardzo małą rozdzielczość, trudno na nich oceniać szczegóły detali i jakość. Poza tym kompresja zdj do takiej objętości bardzo negatywnie wpływa na ich jakość :| Wstawiane do oceny zdjęcia powinny mieć długość przynajmniej 700-800 pix krótszy bok ;)
Następne zdj jak się mi zmieszczą w tym limicie, w sensownej rozdzielczości to je wstawię :c20

To jest Twoja opinia i ja ją szanuję.
Nie mniej jednak nie każdy posiada monitor 22" i więcej albo jakąś wielką rozdzielczość ekranu.
Nikt Cię nie zmusi byś się do zasad i dobrych rad - które tutaj obowiązują - stosował, ale utrudniając użytkownikom przeglądanie Twojej galerii, skazujesz się poniekąd na brak reakcji innych na Twoje zdjęcia (w postaci komentarzy).
Zrobisz, jak chcesz. Ja Ci jedynie pokazuję tutejsze normy, które sprawiają, że galerie są przejrzystsze i "uniwersalne" technicznie.

Pozdrawiam,
kris

pawelszymanski6
Expert

Tak jak Kris napisał zdjęcia są za duże...w zupełności wystarcza 800x530-540px i w ps-ie bardzo rzadko się zdarza przy tym rozmiarze przekroczyć 400kb ja na swoich zdjęciach jakoś nie widzę utraty szczegółów...
A jeśli chodzi o zdjęcia, które wstawiłeś to są one nijakie za dużo dzieje się w kadrze pierwsze zdjęcie jest nieostre na drugim tło odwraca uwagę 3 i 4 różnią się od siebie kontrastem i są takie sobie, poucinane liście nie wyglądają najlepiej i znowu tło jest zbyt wyraźne odciąga uwagę od pierwszego planu na ost zdjęciu w zasadzie to nie bardzo wiem co chciałeś pokazać jeśli pojedynczy liść to za szeroko jeśli gałąź to uciąłeś ją i nie wygląda to dobrze...

TMiN-----
Początkujący

Najpierw przeczytałem dyskusję następnie obejrzałem fotki. Nastawiłem się, że czeka mnie coś profi, bo tyle szumu o jakość odwzorowania detali, a tu niestety ... liście, po prostu liście. Ciekawy przedmiot broni się własną ciekawą formą), a liść jak to liść, by zaciekawił musi być ukazany w ciekawym ujęciu, kolorystyce itd. Na twoich zdjęciach mamy przypadkowe pstryki które nie przyciągają uwagi. Moja rada ( za Krisem) dostosuj się do regulaminowych rozmiarów, bo faktycznie nikomu nie będzie się chciało klikać w linki i się nie zrażaj tym co tu piszemy tylko dawaj kolejne fotki.

PS. tylko liści już nie wklejaj :slight_smile:

krikus
Początkujący

TMiN napisał(a):

nie zrażaj tym co tu piszemy tylko dawaj kolejne fotki.

PS. tylko liści już nie wklejaj :slight_smile:

To tylko próbne zdjęcia dla sprawdzenia sprzętu i samego siebie - to moje pierwsze lustro które mam drugi dzień. Do tej pory leciałem na "lustrzankopodobnych wyrobach" zwanych hybrydami :smileyhappy:

grzechoslaw
Początkujący

krikus napisał(a):

Nie chciałem wklejać jakichś "znaczków" tylko zdj o rozdzielczości na której widać i można oceniać jakość szczegółów, detali ;)

Jaki wpływ na to, co w fotografii jest najważniejsze - treść (emocje, to, co chciałeś wyrazić konkretnym kadrem, itd.) mają szczegóły, widoczne tylko pod lupą (tzn. co one wnoszą)? ;)