anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Milan - Tematyka różna

Milan-----
Początkujący

Milan - Tematyka różna

Witam :)

Chciałbym zaprezentować moje pierwsze pstryknięcia z A100.
Proszę o komentarze ; )))

41 ODPOW. 41
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Po pierwsze - sugestia - numeruj zdjęcia ;)
po drugie -
1 (PKP pionowo) - bez rewelacji
2 (PKP poziomo) - tu już lepiej, ładnie złapane promienie, ale wydaje mi się nieostre trochę i za dużo śmieci na peronie (wiem że tak jest ale można było potraktować stempelkiem ;) )
3 (krajobrazowo) - to podoba mi się najbardziej, ale STRASZNIE krzywo...

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Witam
Na początek staraj się numerować zdjęcia , będzie łatwiej je komentować :c20
DSC00340.JPG - krzywo ( horyzont ) i raczej kadr poziomy z proporcją 2/3
DSC00736.JPG i DSC00712.JPG - ja bym troszkę rozjaśnił i nasycił kolorki ;)

Pozdrawiam
Bertone

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
Milan-----
Początkujący
Creatoor
Początkujący

Witam
Jeśli chodzi o 'kolejowe' to raczej zdjęcia bez wyrazu i sensu. Ciekawy efekt świetlny, ale niestety nie ma wpływu na całokształt.
Widoczek jest żywym zaprzeczeniem podstawowych zasad kompozycji. Horyzont nie dość, że krzywo to centralnie przez sam środek. No i te krzaczorki wyłażące spod śniegu na pierwszym planie. A wystarczyło bliżej by je ominąć, na kolana w śnieg, aparat jak najbliżej ziemi, horyzont na 2/3 lu 1/3 zależy co chciałeś pokazać i byłoby ok.
Pozostałe - świetny obiekt i miejsce do zdjęć, ale ujęcia nie ciekawe. Brak pracy z GO, tłem, balansem, prześwietlone niebo (rozumiem, że taka pogoda - trzeba było zrezygnować z nieba), kompozycje niedopracowane - zbędne elementy w kadrze.

Na początek polecam poniższe artykuły:
http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172/page/1#content
http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_kompozycji_-_regula_trojpodzialu/id/60
Pozdrawiam

Bertone.
Poszukiwacz

Milan napisał(a):

Może tym razem lepsze...

Jak na moje oko to przypadkowe są te zdjęcia - bez wyrazu :c3
Nie zachwycają :c12

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

1 - kadr poziomy z szerokiego kąta i podejść tak żeby wyeliminować niebo jak wspominał Creatoor
No faktycznie to jedne z tych zdj kiedy się zastanawia człowiek co autor miał na myśli...
ale baw się dalej, ćwicz bo praktyka jest najlepszą nauczycielką (poparta rzecz jasna wiedzą teoretyczną - np. tym co podał Ci Creatoor też ;) )

Milan-----
Początkujący

A tu takie zbliżenie...

Bertone.
Poszukiwacz

Milan napisał(a):

A tu takie zbliżenie...

Obcięte płatki , brak ostrości i w dodatku błysk lampy w sam kwiat :c3
Ogólnie :c9