Podziel się wrażeniami!
Witam
Chciałbym zaprezentować moje pierwsze pstryknięcia z A100.
Proszę o komentarze ; )))
Po pierwsze - sugestia - numeruj zdjęcia
po drugie -
1 (PKP pionowo) - bez rewelacji
2 (PKP poziomo) - tu już lepiej, ładnie złapane promienie, ale wydaje mi się nieostre trochę i za dużo śmieci na peronie (wiem że tak jest ale można było potraktować stempelkiem )
3 (krajobrazowo) - to podoba mi się najbardziej, ale STRASZNIE krzywo...
Witam
Na początek staraj się numerować zdjęcia , będzie łatwiej je komentować
DSC00340.JPG - krzywo ( horyzont ) i raczej kadr poziomy z proporcją 2/3
DSC00736.JPG i DSC00712.JPG - ja bym troszkę rozjaśnił i nasycił kolorki
Pozdrawiam
Bertone
Kolejne...
Może tym razem lepsze...
Witam
Jeśli chodzi o 'kolejowe' to raczej zdjęcia bez wyrazu i sensu. Ciekawy efekt świetlny, ale niestety nie ma wpływu na całokształt.
Widoczek jest żywym zaprzeczeniem podstawowych zasad kompozycji. Horyzont nie dość, że krzywo to centralnie przez sam środek. No i te krzaczorki wyłażące spod śniegu na pierwszym planie. A wystarczyło bliżej by je ominąć, na kolana w śnieg, aparat jak najbliżej ziemi, horyzont na 2/3 lu 1/3 zależy co chciałeś pokazać i byłoby ok.
Pozostałe - świetny obiekt i miejsce do zdjęć, ale ujęcia nie ciekawe. Brak pracy z GO, tłem, balansem, prześwietlone niebo (rozumiem, że taka pogoda - trzeba było zrezygnować z nieba), kompozycje niedopracowane - zbędne elementy w kadrze.
Na początek polecam poniższe artykuły:
http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172/page/1#content
http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_kompozycji_-_regula_trojpodzialu/id/60
Pozdrawiam
Milan napisał(a):
Może tym razem lepsze...
1 - kadr poziomy z szerokiego kąta i podejść tak żeby wyeliminować niebo jak wspominał Creatoor
No faktycznie to jedne z tych zdj kiedy się zastanawia człowiek co autor miał na myśli...
ale baw się dalej, ćwicz bo praktyka jest najlepszą nauczycielką (poparta rzecz jasna wiedzą teoretyczną - np. tym co podał Ci Creatoor też )
Kolejne...
A tu takie zbliżenie...
Milan napisał(a):
A tu takie zbliżenie...