anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Misiek025 - córeczkowe

Misiek025
Początkujący

Misiek025 - córeczkowe

Witam.

Chciałem się was zapytać o opinie na temat zdjęć.
Kiedyś biegałem ze zwykłą cyfrówką a od pół roku z Sony A200 17-80.
Troszkę lubię bawić się światłem - mam nadzieje że nie przesadzam.

Mam jeszcze kilka zdjęć ale to już po tej ocenie

465 ODPOW. 465
profile.country.PL.title
Brus..
Poszukiwacz

:c37
to za podniesionym morale może podnieść podtytuł od razu na 0,7 ?
(bo co to ćwiartka - to jakby nic )

Misiek025
Początkujący

Brus napisał(a):

:c37
to za podniesionym morale może podnieść podtytuł od razu na 0,7 ?
(bo co to ćwiartka - to jakby nic )

:smileyhappy:

profile.country.en_GB.title
mamakuby
Poszukiwacz

Lajam dobrze prawi :thumbsup:
Widać z pewnością duży postęp. Kadry bardziej przemyślane i opowiadają jakąś historię. mi osobiście trochę nie pasują naleciałości z Twoich "czasów sepii". Widać je nawet w kolorowych zdjęciach ;).

Misiek025
Początkujący

mi osobiście trochę nie pasują naleciałości z Twoich "czasów sepii". Widać je nawet w kolorowych zdjęciach

Naleciałości są i sam je często widzę, ale zmniejsza się ich procent. Ogólnie powodem jest moja słaba praca z kolorami, których nie potrafię zawsze dobrze wykorzystać na zdjęciach. Wiem że idę w dobrą stronę, ale to pewnie jeszcze potrwa ;) Oczywiście dzięki za odwiedziny.

Tommygun------
Początkujący

Misiek025 napisał(a):

Ogólnie powodem jest moja słaba praca z kolorami, których nie potrafię zawsze dobrze wykorzystać na zdjęciach. Wiem że idę w dobrą stronę, ale to pewnie jeszcze potrwa ;) Oczywiście dzięki za odwiedziny.

To Cię zaskoczę - kolory są dużo lepsze, dużo bardziej naturalne niż często widzę, szczególnie w fotografii dziecięcej. Często im mniej na tym polu oraz im więcej naturalności - tym lepiej. Alpha nie ma tendencji do kolorowania jak canon lub bladości jak nikon (skóra) i jeżeli szkło dobrze przenosi kontrast i kolor, to zazwyczaj nie ma co tam grzebać. Nie idź w każdym razie w landrynkowość i zbędne sztuczne "bajkowe" filtry. Twoja fotografia spokojnie obroni się bez tego. Bez zbędnej skromności proszę i bez kompleksów. Baw się bichromią, sepią, cz-b itp. ale jeżeli masz coś do swoich kolorów, to klasyka z ww. technikami zawsze w modzie, techno niekoniecznie.
Obydwie fotki są dobre, przy czym jak dla mnie, to na pierwszej winieta jest niepotrzebna. Zauważ, że to, co najważniejsze, twarz jest w stosunku do reszty na zbyt dużym minusie (EV). W ogóle z winietą lepiej trochę ostrożnie, też czasem stosuję ale staram się jak najmniej.
Dobrze, że posłuchałeś Lajama. :smileythumbsup:

Misiek025
Początkujący

Tommygun napisał(a):

Misiek025 napisał(a):

Obydwie fotki są dobre, przy czym jak dla mnie, to na pierwszej winieta jest niepotrzebna. Zauważ, że to, co najważniejsze, twarz jest w stosunku do reszty na zbyt dużym minusie (EV). W ogóle z winietą lepiej trochę ostrożnie, też czasem stosuję ale staram się jak najmniej.
Dobrze, że posłuchałeś Lajama. :thumbsup:

Zauważyłem że przesadziłem z winietą. Na szybko dodałem ją w Photoscape, a trzeba było jak zwykle w LR bo tam lepiej można nad nią zapanować.

Tommygun------
Początkujący

Znaczy tak - w mojej opinii "tak" ale ile ludzi, tyle opinii. Takie hobby sobie już wybraliśmy.

:thumbsup:

Misiek025
Początkujący
mamakuby
Poszukiwacz

221 - pomysł i wykonanie - rewelacja!

spoltrebor1ofcej
Początkujący

zgadzam się z Anią :c20