Podziel się wrażeniami!
Witam.
Chciałem się was zapytać o opinie na temat zdjęć.
Kiedyś biegałem ze zwykłą cyfrówką a od pół roku z Sony A200 17-80.
Troszkę lubię bawić się światłem - mam nadzieje że nie przesadzam.
Mam jeszcze kilka zdjęć ale to już po tej ocenie
Pierwszy raz miał w ręku 75-300 więc może stąd to... aparatu mieszkowego brak ... następnym razem starą Practice zdobyczną zabiorę. Dzienks za odwiedzenie
Podczas mycia samochodu pilnie mi się przyglądała - potem ja się jej przyjrzałem
Witaj
Przejrzałem galerię od początku i powiem krótko - jest źle.
Myślę że powinieneś wrócić do korzeni, opanować światło ( praktycznie każde zdjęcie jest wadliwie naświetlone), opanować kadrowanie ( wiele zdjęć jest centralnych inne kadrowane przypadkowo),
opanować sprzęt ( nie radzisz sobie z systemem AF i nie potrafisz używać lampy - refleksy)
Porzuć PS-a - opanuj warsztat. Nigdy nie będziesz robił porządnych zdjęć jeśli wychodzisz z założenia że każdy pstryk da się poprawić w PS-ie. Jak zdjęcie jest do d... to konwersja do sephi lub BW arcydzieła z niego nie zrobi. Zapomnij o PS staraj się tak wykonać fotkę aby potrzebowała jak najmniejszej ingerencji na kompie, myśl o tym co chcesz uzyskać zanim naciśniesz migawkę.
Powodzenia
No i też tak właśnie robię - po wielu waszych ocenach i to nierzadko negatywnych zakupiłem kilka książek i czytam oczywiście polecane strony z ABC Fotografowania, aby od podstaw się uczyć fotografowania. Fotografia jest moją pasją i choć wychodzi mi to jak widać to mam nadzieje że jednak będę robił postępy. Pozdrawiam robert4you i dzięki za konstruktywną krytykę.
W internecie można też dużo znaleźć - np. TU i TU. STĄD i STĄD można pobrać krótkie e-booki DuChemina o fotografii. No i, przede wszystkim, oglądaj jak najwięcej jak najlepszych zdjęć
Wiem że tego jest sporo, wiec staram się uczyć na podstawie tego co przeczytam. Oczywiście najważniejszy jest wszechmocny czas, którego zawsze jest za mało - starając się poświęcić odpowiednią ilość czasu rodzinie i pracy, w której też muszę być na bieżąco . Ale wierzę w siebie mając maksymę "początki są zawsze trudne" na ustach
W fotografii jak w seksie nie tylko technika się liczy -trzeba w to włożyć trochę serca.
Będzie dobrze !!!
Zawsze mnie zastanawiało, co skłania do udzielania takich beznadziejnych rad...robert4you napisał(a):
W fotografii jak w seksie nie tylko technika się liczy -trzeba w to włożyć trochę serca.
Będzie dobrze !!!
Ostatnie zdjęcia z 50-tki przed wysłaniem jej do serwisu CSI ... będę tęsknił ...
Zdjęcia Matiego duuuuuużo lepsze niż kiedyś. Może nie do końca podoba mi się kolorystyka, ale kadry zdecydowanie korzystniejsze.
Moja 50 też była w CSI - tęskniłam strasznie