anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nepray: dwa autoportrety i jeden poplenerowy.

profile.country.pl_PL.title
nepray
Użytkownik

nepray: dwa autoportrety i jeden poplenerowy.

Witam gorąco (wreszcie) w tym dziale.

Do tej pory bawiłem się się H9 (viewtopic.php?f=42&t=1621&st=0&sk=t&sd=a&start=0" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank), poraz na krok dalej :)

Przedwczoraj dotarła do mnie moja (wreszcie :) ) własna A300 z sonowskimi kitowymi 18 - 70 i 70 - 200. Pomimo ton negatywnych opinii krążących w otchłaniach sieci na temat zarówno body jak i obiektywów, ja jako amator jestem z nich naprawde zadowolony (może to szuk kulturowy po h9? ;) ).

Oto moje pierwsze wypociny (po lekkich retuszach), proszę o rady.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

128 ODPOW. 128
nepray
Użytkownik

Dzięki serdeczne wszystkim za odwiedziny i opinie ;)

Norbert napisał(a):

Przejrzałem Twoje zdjęcia i jak narazie to moim zdaniem to takie pstryki bez wyrazu, tematy raczej przypadkowe a kadry nie do końca przemyślane.... ale też widać, że szukasz różnych tematów - to dobrze. Ostatni "las anten" chyba najciekawszy ale wydaje mi się, że jeszcze szukasz tego co Cię zainteresuje w fotografii ;) Powodzenia.

Dzięki za opinię. Zgadzam się z tym, co napisałeś. Ba, nawet trafiłeś w sedno - z tego co tu wkleiłem, to jak na razie podoba mi się drzewo, droga, anteny. Podoba - uznaję za ładne. Wklejam - między innymi po to, aby poznać opinię ludzi znających się na fotografii i patrzących inaczej niż "laicy".

Co do poszukiwań - tak - zdaję sobie sprawę, że w tych zdjęciach "nie ma mnie". Jak sam na nie patrzę: są w sumie ładne, może i poprawne, ale ciągle czuję niedosyt. Szukam kadrów, planów, temató, etc.

To co do tej pory mnie "kręciło", to "opportunity shots" - jakkolwiek to nazwać po polsku ;) Tylko że na okazję do zdjęcia, mimo wszystko, trzeba trafić. Lubię robić ludzi - ale zazwyczaj łapię się w pułapkę osobistego stosunku do obiektu, który jest obcy oglądającym.

Trochę (mało, ale ilekroć natrafia się okazja do dorwania akredytacji i wyrwania wolnego czasu :) ) robię reportażu - ale w tych zdjęciach ciężko o coś wartego pokazania tutaj. Po prostu relacja z czegoś tam. Na razie skupiam się na bieganiu w tłumie innych fotografów i przepychaniu się łokciami i trzymaniu ostrości na obiekcie przy zdjęciach seryjnych. Coś muszę w końcu trafić ;)

Przechodząc do pointy - duuużo zabawy przede mną. Ale nie po to kupowałem aparat, żeby stał na półce ;)

nepray
Użytkownik

I kolejne kilka, tym razem z wyprawy pod miasto ;)

Wszelkie uwagi i wskazówki (szczególnie techniczne - przy wykonywaniu zdjęć) baaaardzo mile widziane :)

10.JPG

11.JPG

12.JPG

nepray
Użytkownik
Melanie------
Początkujący

12 najbardziej :thumbsup:

colorful-----
Początkujący

wszytkie bardzo, a 12 najbardziej (uwielbiam symetrię) :thumbsup:

nepray
Użytkownik

Hmmm...

Primo po pierwsze - dzięki ;) Co do technikaliów, to się dziś nauczyłem, że bez sensu jest robienie zdjęć samolotu nad mną. Co innego, jakby wisiał i się nie poruszał, ale, bestie, tak nie chcą ;)

I priomo po drugie: Jedna rzecz mnie zastanawia - skąd się wzięły "ciapki" od świateł?

Zauważyłem do dopiero po zgraniu zdjęć w domu, więc nie miałem okazji "przekonfigurować" osprzętu w terenie ;) Na obiektywie (kitowa dwusetka) miałem filtr polaryzacyjny HOYA i osłonę przeciwsłoneczną... Filtr zgłupiał? A może to odbicia wewnątrz osłony? Czy po prostu obiektyw tak ma i basta?

AdiQa-----
Początkujący

Jak do tej pory 1 i 12 najbardziej udane :thumbsup: Choć reszta kadrów też sympatyczna, ale bez rewelacji ;)

nepray
Użytkownik

Dzięki wszystkim za wizyty - dawno mnie tu nie było :)

Jakoś odczuwałem ostatnio "wewnętrzne pfuj skierowane w stronę swoich zdjęć".
Mam nadzieję, że już przeszło ;)

DSC08647.JPG
DSC08461.JPG
DSC07925.JPG

kuraq.
Poszukiwacz

17 fajna mina :c20

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

17 - fajnie byłoby to zobaczyć w BW