anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nigma - Tuning Show - Kraków

profile.country.pl_PL.title
nigma-----
Poszukiwacz

Nigma - Tuning Show - Kraków

Na początek witam wszystkich miłośników Sony alfa.
No a teraz czas coś pokazać

100 ODPOW. 100
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

nigma napisał(a):

OK poprawię się na przyszłość. Byłem po prostu ciekawy czy komuś może się coś takiego spodobać a nie mogłem się zdecydować które pokazać.

ja też mam problem z wybranie tylko kilku zdjęć z sesji, ale jeśli nie wiesz czy się spodoba - wstaw 1-3 fotek i czekaj na oponie :smileythumbsup:

47 - użyłbym większej ogniskowej, bo teraz jak dla mnie jest za szeroko
48 - lepiej wyglądałoby gdyby ostrość była na "sznur"

Bertone.
Poszukiwacz

Ooo :c7 Kolorowo ;)

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
nigma-----
Poszukiwacz

No to może jeszcze jedno. Nie tak efktowne ale przynajmniej trochę bardziej ostre

Bertone.
Poszukiwacz

nigma napisał(a):

trochę bardziej ostre

Mało ostre ;) :smileymrgreen:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
nigma-----
Poszukiwacz

Owszem mało ale musisz przyznać że trochę bardziej nie ta poprzednia. Coś nie bardzo AF nadążał za pontonem za szybko się to wszystko działo no i pewnie kupa błędów popełnionych prze zemnie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a jak miałeś ustawiony AF? Jakie pole i jaki tryb ?

nigma-----
Poszukiwacz

Tryb AF: Automatyczny
Obszar: Szeroki

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

nigma napisał(a):

czyli innymi słowy loteria :smileymrgreen:
używaj punktowego pola AF.
Szerokie pole AF jest dobre w kompaktach bo tam Głębia Ostrości jest gigantyczna i mniejsze znaczenie ma gdzie AF będzie trafiać. W lustrzankach ważne jest to, żebyś Ty jako operator decydował gdzie AF'em trafić. Dlatego polecam punktowy (ew. lokalny). A używa się tego tak:
celujesz (zawsze środkowym czujnikiem) na "temat" zdjęcia, wciskasz do połowy spust migawki (blokujesz ostrość), kadrujesz wedle życzenia i wciskasz do końca spust migawki (ważne by przy zmiennoogniskowych obiektywach najpierw ustalić ogniskową, a dopiero potem ostrzyć)

przy bardzo jasnych obiektywach (np. f/1.4-1.8) GO może być tak małe, że "przekadrowanie" spowoduje, że przesuniesz płaszczyznę ostrości i lipa. Wtedy z pomocą przychodzą boczne czujniki (obszar lokalny)

nigma-----
Poszukiwacz

kris napisał(a):

nigma napisał(a):

czyli innymi słowy loteria :nauseated_face:
używaj punktowego pola AF.
Szerokie pole AF jest dobre w kompaktach bo tam Głębia Ostrości jest gigantyczna i mniejsze znaczenie ma gdzie AF będzie trafiać. W lustrzankach ważne jest to, żebyś Ty jako operator decydował gdzie AF'em trafić. Dlatego polecam punktowy (ew. lokalny). A używa się tego tak:
celujesz (zawsze środkowym czujnikiem) na "temat" zdjęcia, wciskasz do połowy spust migawki (blokujesz ostrość), kadrujesz wedle życzenia i wciskasz do końca spust migawki (ważne by przy zmiennoogniskowych obiektywach najpierw ustalić ogniskową, a dopiero potem ostrzyć)

przy bardzo jasnych obiektywach (np. f/1.4-1.8) GO może być tak małe, że "przekadrowanie" spowoduje, że przesuniesz płaszczyznę ostrości i lipa. Wtedy z pomocą przychodzą boczne czujniki (obszar lokalny)

W sumie zawsze mi się wydawało że mam "małe" problemy z ostrością. Teraz już wiem :smileymrgreen: Dziękuje za podpowiedź i odwiedziny.

nigma-----
Poszukiwacz

A o to 3 z parady smoków w Krakowie. Niestety robione bez statywu :(