- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Sanderus - Moje początki z lustrem
Moje pierwsze przygody z A230 (Bawię się już nim 5 dni) obiektyw kitowy na razie ale myślę że z czasem dokupię nowy.
Proszę o rady co i jak robię źle itp
1.Ważka
DSC00093.jpg
2.Podróż
2.jpg
3.Strumyk
DSC00056-2.jpg
4.Portret
1.jpg
5.Fajerwerki
na diga.jpg
No i to na razie tyle czekam na opinie i pomocne uwagi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj
To może ja zacznę (ktoś musi )
Ważka - na latających, fruwających i innych mało się znam,ale na moje oko byłoby całkiem, całkiem gdyby nie centralny kadr i za dużo "wszystkiego" wokoło.
Podróż- zdjęcie o niczym, jakieś patyki na pierwszym planie i do tego zupełnie nietrafiona obróbka.
Strumyk - wygląda trochę jak ściek i do tego zdjęcie poruszone/nieostre.
Portret - pomysł dobry, wykonanie słabe. Zdjęcie jest poruszone - do tak długiego czasu potrzebny jest statyw, lub duuuża wprawa i nieruchomy obiekt, który chcesz sfotografować.
Fajerwerki - tylko statyw, lub postawienie aparatu na stabilnym podłożu oraz zdalne wyzwalanie (wężyk, pilot, samowyzwalacz) gwarantują udane zdjęcie przy tak długim naświetlaniu. Dodatkowo zdjęcie jest krzywe.
pzdr
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No cóż...każdy miał kiedyś swój początek.@sg_cezar napisał właściwe wszystko, co i ja mógłbym napisać, ale gdybyś pobawił się z nimi np.w lightroomie można je trochę odratować.Dodatkowo fajerwerki możesz trochę wykadrować, albo po prostu je wyprostować.
Głowa do góry, aparat też i...pstrykaj dalej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za rady na pewno się do nich dostosuje i zna ktoś może jakieś tutki do lightroom ? bo trochę się nim bawię, a tutorial zawsze by się przydał aby pokazać co i jak.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dużo tutoriali jest na youtubie, co prawda sporo jest po angielsku, ale po polsku też coś się znajdzie.Również na płytce przy ostatnim dfv znajdziesz trochę tego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nerfous napisał(a):
ale gdybyś pobawił się z nimi np.w lightroomie można je trochę odratować
Obawiam się, że Lightroom, niewiele by już zdziałał (no może coś by się dało wyciągnąć z 1). Te zdjęcia wyszły już "zepsute" z puszki niestety i nawet najlepsza obróbka ich nie uratuje. Potraktuj LR i inne tego typu programy jako narzędzie do nadania ostatecznego kształtu zdjęciom, a nie jako sposób na dobre zdjęcie. Właściwa kolejność to udany, dobry technicznie kadr a dopiero potem "dopieszczanie" w LR.sanderus napisał(a):
i zna ktoś może jakieś tutki do lightroom ? bo trochę się nim bawię, a tutorial zawsze by się przydał aby pokazać co i jak.
P.S Tutoriale to świetna rzecz, ale pamiętaj, że tu na forum masz też możliwość spytania się autora zdjęcia, które ci się podoba, w jaki sposób zostało zrobione i ewentualnie obrobione.
pzdr
Edit:
Znalazłem coś takiego - może Ci się przyda. Link do cz. I http://www.fotografuj.pl/Article/Prezentacja_programu_Adobe_Lightroom/id/59. Wszystkich części jest 5.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za rade też się przyda, właśnie teraz sobie czytam tak arty o złotym podziale kadru itp
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
no i kolejna fotka
chyba przez kompresje ciutke na jakości straciła
EDIT Lajam:
Jak słusznie zauważył SG Cezar - zdjęcie niezgodne z regulaminem - zostało więc usunięte.
Pozdrawiam,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kadr całkiem niezły, ale może lepiej by było obciąć dół(czyt.ludzi)?I co robi ta wielka biała plama nad drzewami?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wygląda jakby właśnie wybuchła bomba atomowa. Armagedon nadciąga... :smileytwisted: A tak poza tym, to zdjęcie jest zdecydowanie za małe i do tego nieregulaminowe (w tej galerii umieszczamy tylko zdjęcia z systemu sony, konica/minolta).Nerfous napisał(a):
I co robi ta wielka biała plama nad drzewami?
pzdr
- « Poprzedni
- Następny »