anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SVN

svn-----
Początkujący

SVN

Witam, zgodnie z zasadami - sprzęt sony only.

39 ODPOW. 39
oldguest
Początkujący

rewelacja, świetny kadr + ta rewleacyjna obróbka.
a mam takie pytanko, mogłabym się dowiedzieć, jak to się robi aby uzyskać taki efekt? ;)

profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

only Sony no nie wierze :)

jaki obiektyw?
jakie ustawienia?

naucz nas to czynić o wielki :)

Touchdown-----
Początkujący

Taki efekt to zasługa filtru IR

oldguest
Początkujący

a w ps'ie można coś takeigo zrobić?;> bo ja w obróbkach i róznych efektach to cienka jestem... xP

colorful-----
Początkujący

za coolds - fajne zdjęcie :) tyle że ja bym podeszła ciut bliżej brzegu, zeby w kadrze nie było tych roślin, co na bulwary włażą :)

svn-----
Początkujący

coolds napisał(a):

rewelacja, świetny kadr + ta rewleacyjna obróbka.
a mam takie pytanko, mogłabym się dowiedzieć, jak to się robi aby uzyskać taki efekt? ;)

To jest foto w podczerwieni ;) Rośliny silnie odbijają IR i powstaje taki oto efekt ;) Sony A200 po przeróbkach + filtr IR 720 nm + Photoshop, gdyż zdjęcia IR dają w czystym obrazie kolory złote / białe / niebieskawe / fioletowe . Mieszasz kanały kolorów ( Channel Mixer ) + kilka innych zabiegów i otrzymujesz takie zdjęcie.

BuBu__
Początkujący

świetne ;)
za colorful :P

svn-----
Początkujący

Touchdown napisał(a):

Taki efekt to zasługa filtru IR

Nie tylko. Nie zapominaj o filtrze odcinającym światło u długości fali powyżej 620 nm na matrycy przez który masz zafarb magenty przy użyciu samego filtru IR. Kwestia jakiej jakości filtru na matrycę użyto. W A200 powiedziałbym jest to średniej klasy - więc zafarb jest i powoduje swojego rodzaju problemy natury hermetycznej. Ja wywalam na czas zdjęć IR filtr sprzed matrycy, zamiast niego wsadzam taki co odcina mi światło DO 620 nm (łatwiej zdobyć lub na zamówienie zrobić) i na obiektyw filtr 720nm. W sieci można znaleźć nawet poradnik jak samemu filtry wykonać z czarnych płyt CD (?) i jak usuwać filtry sprzed matrycy.

destin6
Poszukiwacz

:c4 :c4 :c4