anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

tak na poczatek

profile.country.pl_PL.title
wasil110
Poszukiwacz

tak na poczatek

moje poczatki

51 ODPOW. 51
Creatoor
Początkujący

Dynamika ujęcia polega na ukazaniu przestrzeni przed - dokąd leci, w którym kierunku jedzie, gdzie patrzy... Takie zdjęcie jest statyczne.

Bertone.
Poszukiwacz

13 - wolę w wersji wasil110
:P

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
BuBu__
Początkujący

pamiątka z miesiąca miodowego miodzio :thumbsup:

witsu------
Początkujący

Obejrzałem wszystkie Twoje zdjęcia. Moim zdaniem cały czas trzymasz równy poziom. Gdybym już musiał wskazać to najlepsze, to wybrałbym grzybka na zdjęciu nr 14.

Starosta.
Początkujący

ładna pamiątka z miesiąca miodowego :c4
choć szkoda w 15tce tego cienia w PD rogu

KaroluC - Twoja wersja samolotu mi się nie podoba. Za centralnie :c9

Pozdrawia Starosta :grin:
KarolC
Początkujący

Starosta napisał(a):

KaroluC - Twoja wersja samolotu mi się nie podoba. Za centralnie :c9

I dobrze właśnie. Generalnie chodzi o to żeby główny motyw zdjęcia był wyraźnie widoczny i zajmował środkową cześć kadru (z wyjątkiem przypadków uzasadnionych kompozycją ujęcia) - to się tyczy zdjęć lotniczych. Oryginalna wersja tego zdjęcia byłaby dobra gdyby na dole coś było, na przykład lotnisko było widać a na górze samolot który wystartował. A tak? Na co tyle tego nieba? ;)

Creatoor
Początkujący

KarolC napisał(a):

I dobrze właśnie. Generalnie chodzi o to żeby główny motyw zdjęcia był wyraźnie widoczny i zajmował środkową cześć kadru (z wyjątkiem przypadków uzasadnionych kompozycją ujęcia) - to się tyczy zdjęć lotniczych.

:smileyquestion: Pierwsze słyszę. Złoty podział lub reguła trójpodziału ma zastosowanie do ogólnie pojętej dziedziny fotografii, malarstwa, reklamy...

KarolC
Początkujący

Creatoor napisał(a):

:question: Pierwsze słyszę. Złoty podział lub reguła trójpodziału ma zastosowanie do ogólnie pojętej dziedziny fotografii, malarstwa, reklamy...

W fotografii samolotów dobrze jest jak samolot jest na środku i wypełnia większą część kadru. Nie zawsze, ale dużej liczbie przypadków. Wracając do zdjęcia numer 13 które poprawiłem. Oryginalny kadr byłby dobry gdyby kompozycja była taka:

Na dole coś się znajduje. Ale, jak samolot jest na tle nieba samego to trzeba poprzycinać ;)

Creatoor
Początkujący

Cóż, można na ten temat gadać i gadać... Uczmy się od najlepszych: http://www.tompac.pl

docentstopczyk
Początkujący

Creatoor napisał(a):

KarolC napisał(a):

I dobrze właśnie. Generalnie chodzi o to żeby główny motyw zdjęcia był wyraźnie widoczny i zajmował środkową cześć kadru (z wyjątkiem przypadków uzasadnionych kompozycją ujęcia) - to się tyczy zdjęć lotniczych.

:question: Pierwsze słyszę. Złoty podział lub reguła trójpodziału ma zastosowanie do ogólnie pojętej dziedziny fotografii, malarstwa, reklamy...

centrum kadru też jest mocnym punktem. trzeba tylko umiejętnie to wykorzystać. poza tym umieszczanie tematu/obiektu w centrum ma równie długą tradycję jak zasada 3 podziału, że wspomnę choćby ikony prawosławne.

Creatoor napisał(a):

Cóż, można na ten temat gadać i gadać... Uczmy się od najlepszych: http://www.tompac.pl

dokładnie. i jedno i drugie. :) a tompac to mistrz kadrowania.