anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

wujektrzysiek - poznawanie A900

wujektrzysiek
Początkujący

wujektrzysiek - poznawanie A900

Kłaniam się nisko :)
Kilka fotek z 900-ki i szkiełka 24-70/2,8 Zeiss.
Fotka nr 2 jest wykonana Alfą 700 i szkiełkiem 28-70/2,8 G.
Zależy mi także na Waszych poradach-opiniach co do "obróbki" fotek CS-em.
Nadmienię, że tak się nim bawię... amatorsko.
Każda konstruktywna krytyka jest dla mnie ważna.

Małe pytanko:
Mam problem przy portretach z większą głębią ostrości nawet przy większej przysłonie (f8)
Używam pomiaru punktowego. Staram się celować w oko żeby złapać w głębi zarówno czubek nosa jak i ucho. Niestety najczęściej się to nie udaje. (widać na fotce nr 5)
Doradzicie coś?

3 ODPOW. 3
profile.country.en_GB.title
mamakuby
Poszukiwacz

6- zePSuta obróbka. Oczy rażą bielą a twarz przesadnie zmiękczona. Generalnie jakoś dziwnie na tym zdjęciu
5- fajna!
3 -nijaka
2 - widać, że chciałeś podkreślić oczy, ale odnoszę wrażenie, że za mocno to zrobiłeś

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

1- zdjęcie bardzo poprawne, wręcz sterylne, ale mimo wszystko brakuje mu tego czegoś. Może to kwestia niezbyt ciekawego rejonu, może to kwestia ostrości na wszystkich planach....nie wiem/
2- żeby dziecko glamour'ować ? :c14
3-rozumiem co chciałeś złapać, ale moim zdaniem źle do tematu podszedłeś. Teraz to wygląda, jakby ona coś czytała, a przecież przegląda się w lusterku.
4- Fajny uśmiech, ale jasna plama w górnym lewym rogu rozprasza, zdjęcie jest wg mnie za ciemne (o 1 EV), a i jakieś takie tandetnie plastikowe. Myślę, że trafiłeś na jakiś fatalny tutorial dotyczący obróbki zdjęć portretowych.
5-zdecydowanie najlepsze w tej serii. Bardzo przyjemne i ciepłe światełko. Szkoda uciętej brody
6-masakra :c31
Weź zmień podejście do obróbki portretowych zdjęć, bo ja na miejscu tej dziewczyny bym się obraził, za twarz w stylu lalka barbi, i te oczy http://img12.imageshack.us/img12/317/yay2285119.gif

wujektrzysiek napisał(a):

Małe pytanko:
Mam problem przy portretach z większą głębią ostrości nawet przy większej przysłonie (f8)
Używam pomiaru punktowego. Staram się celować w oko żeby złapać w głębi zarówno czubek nosa jak i ucho. Niestety najczęściej się to nie udaje. (widać na fotce nr 5)
Doradzicie coś?

Co ma pomiar światła z Głębią ostrości ? NIC. Chyba pomyliłeś pomiar punktowy, z lokalnym polem AF'a.
Głębia Ostrości (GO) zależy od:
- ogniskowej
- odległości do punktu ostrości
- przysłony

GO jest tym mniejsza im:
a) ogniskowa większa
b) odległości do punktu ostrości jest bliższa
c) przysłona jest mniejsza(bardziej otwarta)

Tutaj masz film z Lustrzanki SONY

chciałbym konkretnie się odnieść do zdjęcia nr 6, ale jest to jedyne zdjęcie, jakie wstawiłeś bez EXIFa i nie wiem nawet jaka była ogniskowa. Może wystarczyło zrobić dwa krok w tył? Może trzeba było jeszcze bardziej przymknąć przysłonę ?

Reprezentujemy różne "style" fotografii. Ty dążysz do maksymalnej ostrości wszystkich planów, ja odwrotnie. Dla mnie ważna jest mała głębia ostrości. To jest fajne w fotografii, że każdy może to robić po swojemu :D

Początkujący

Mamo kuby i Krisie
bardzo dziękuję za przekazane myśli. :)
Celowo wstawiłem fotki inne niż te które za udane uważam, gdyż inaczej miałbym mniejszą możliwość doskonalenia się.
Jednakże te które uznają za lepsze - wcale nie są idealne
a wręcz niewiele od tych odbiegają.
Walczę wciąż z patosem (krzyczącym kolorem).

Tak, pomyliłem pomiar punktowy, z lokalnym polem AF'a. Dzięki.
Uwaga o "2 krokach do tyłu" jest dla mnie także ważna.
I masz rację co do nieostrego (np) tła. Ale ja mam często problem (może z uwagi na dużą klatkę) że mam ostre oko i ucho a nieostry czubek nosa.
I to mnie właśnie złości.

No nic. Będę trenował dalej.
Jeszcze raz dziękuję za naprawdę cenne uwagi.
:)