Podziel się wrażeniami!
DRODZY użytkownicy SONY!
mam a6000 i pewien problem. Zastanawiam się jaki obiektyw byłby dobry do robienia zdjęć panoramicznych. jakiś zapewne szerokokątny. tylko nie wiem czy coś od Sony, czy może Sigma, czy innego producenta. No i jakiś do portretów , podróżniczy. Czy może poradzicie coś UNIWERSALNEGO? Choć wiem że jak coś jest do wszystkiego to jest do ........Niczego. CHyba że się mylę w tej kwestii , jesli tak to PRZEPRASZAM.
Oczekując na pomoc POZDRAWIAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW.
ArniGuo
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj, panoramy robić można w zasadzie wszystkim, kwestia ile zdjęć będziesz musiał zrobić i posklejać ze sobą...
Ja do panoram używam Samyanga 10 mm (2-3 zdjęcia i jest panorama), ale jest to obiektyw w pełni manualny, z AF polecam sel 10-18 bardzo fajny obiektyw. Podróżniczy to najlepiej spacerzoom, chyba że nie masz problemu z noszeniem kilku obiektywów i częstej ich zmiany, tutaj polecam 18-200. Do portretów sel50/1,8 sel85/1,8.
Problem w tym, że wszystko co podałem powyżej mocno przekracza Twój budżet. Zgaduje, że kupiłeś aparat z obiektywem 16-50, ja na Twoim miejscu dokupiłbym 55-210 i robił zdjęcia, a jak już będziesz wiedział czego potrzebujesz i będziesz gotów wydać spore pieniądze, to wtedy dopiero wybrałbym się na zakupy.
Powiedz jaki masz budżet, będzie łatwiej ci coś doradzić.
Jeśli chodzi o budżet to około 1500zł.
Trochę mało , ale na początek może wystarczy......
Witaj, panoramy robić można w zasadzie wszystkim, kwestia ile zdjęć będziesz musiał zrobić i posklejać ze sobą...
Ja do panoram używam Samyanga 10 mm (2-3 zdjęcia i jest panorama), ale jest to obiektyw w pełni manualny, z AF polecam sel 10-18 bardzo fajny obiektyw. Podróżniczy to najlepiej spacerzoom, chyba że nie masz problemu z noszeniem kilku obiektywów i częstej ich zmiany, tutaj polecam 18-200. Do portretów sel50/1,8 sel85/1,8.
Problem w tym, że wszystko co podałem powyżej mocno przekracza Twój budżet. Zgaduje, że kupiłeś aparat z obiektywem 16-50, ja na Twoim miejscu dokupiłbym 55-210 i robił zdjęcia, a jak już będziesz wiedział czego potrzebujesz i będziesz gotów wydać spore pieniądze, to wtedy dopiero wybrałbym się na zakupy.
Wielkie dzięki za profesjonalną poradę.
Wieczorem sprawdzę ceny podanych obiektywów i na coś się zdecyduję.
Może okaże się że znajdę większą gotówkę, to kupiłbym coś droższego....... pomyślę.
Serdecznie pozdrawiam i raz jeszcze DZIĘKI.
To co zaproponował Paweł wydaje się najsensowniejszym rozwiązaniem. Gdybyś miał większy budżet to mógłbyś się zastanowić nad obiektywem 18-105 f/4 (SELP18105G), jednak pokrywałby sporą część zakresu twojego obiektywu z zestawu. Natomiast plusem tego obiektywu jest stała jasność w pełnym zakresie ogniskowych.
Szukałem podanych obiektywów.
Samyang 10 mm f/2.8 ED AS NCS CS / Sony E znalazłem za 1549zł. SAMYANG 10mm T3.1 VDSLR (SONY E) NEX za 1620zł Sony E 50mm F/1.8 OSS - Srebrny 1004zł w jednym sklepie SONY SEL-50F18 OSS 1219zł
Jeśli chodzi o Samyangi to czy bardzo się różnią te 2 podane egzemplarze? Który polecasz?
18-105 szukałem też. Cena około2300zł.
85 F18 też sprawdzałem. prawie 2,7tyś. ale opis rewelacja.
Teraz "tylko" przemyśleć sprawę i działać.
Dzięki Mat.
samyang 10/2,8 jest do zdjęć , a ten drugi do filmowania, ja mam ten pierwszy i lubię robić nim zdjęcia. Jest duży i ciężki, nie da się na niego założyć żadnego filtra i jest w pełni manualny. Nie wiem na jakim etapie foto jesteś, ale jeśli dopiero zaczynasz, to polecam się pobawić tym co masz, a dopiero później zabrać się za zakupy. Wracając do panoram, to oprócz szkiełka przydałby się dobry statyw (kilkaset złoty z głowicą) i szyna nodalna
Zdjęcia panoramiczne-metody są w zasadzie tylko dwie.
Albo obiektyw anamorficzny-koszt od 2600$ plus redukcja 4/3 na bagnet Sony.
Lub dowolny obiektyw o ogniskowej od 50mm wzwyż i łączyć zdjęcia w programie graficznym, aby uzyskać efekt panoramy.
Jest jeszcze trzecia opcja. Opcja miszczów fotografii kotletowej. To te rady powyżej.
Obiektyw podróżniczy? Samyang 14 mm f/2.8.Koszt ok 1300zł.Ustawiasz ostrość na 2,4m i zapominasz o AF, bo wszystko od 1,5m do nieskończoności masz ostre jak brzytwa.
Do portretu? Ja używam 135f1.8 I jest baja. Ale sądzę, że Samyang 85mm f1,4 też da radę.
Że nie ma AF? No to co? Przy takiej płytkiej głębi i tak trzeba ostrzyć manualnie.