Podziel się wrażeniami!
Mam już na oku SONY DSLR-A550L Cena mnie troche powala, no ale trudno. Chodzi mi bardziej o obiektyw. Chce taki, żeby zdjęcia w ruchu się nie rozmazywały. Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie, ale pisze: Programy tematyczne: Makro, Portret, Nocne ujęcie, Krajobraz, Zachód słońca, Sport Z tego co się orientuje program SPORT oznacza robienie zdjęć w ruchu. Czy jakbym kupiła całą tą lustrzankę wraz z obiektywem (ta w linku) to mogłaby mnie zadowolić, jeżeli chodzi o robienie zdjęć w ruchu? Jakie inne lustrzanki SONY możecie polecić i obiektywy? Jestem zupełnym laikiem, ale chce wybrać dobrą lustrzankę. Pomożecie?
A tutaj jest przynajmniej napisane:
akumulator NP-FM500H,
ładowarka,
pasek,
kabel USB,
kabel wideo,
sterowniki,
oprogramowanie Image Data Converter SR, Image Data Lightbox SR, Picture Motion Browser,
instrukcja obsługi,
gwarancja
To wszystko jest zawartością każdego pudełka z lustrzanką Sony, żadna to rewelacja wymieniać to jako coś extra...
Torba jest OK, dostałem ją do zestawu z 330 i nie narzekam Jeśli masz już kupować, to szukaj w miarę taniego i sprawdzonego sklepu, a Fotobasia chyba takim jest.
Bo "jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać"
Wszystkie dodatkowe akcesoria dokupisz już potem, po zapoznaniu się z aparatem i zrobieniu pierwszego tysiąca zdjęć ;D Na filtrach nie ma co oszczędzać, trzeba kupić porządne, bo to dodatkowe szkło przed obiektywem.
Byłaś już w Sony Centre/Sony Style? Naprawdę warto się przejechać i pomacać aparat. A może kupisz taniej niż w internetowych sklepach... ?
co do fotobasi, to wielokrotnie u nich kupowałem (np. 35mm 1.4 ) i wszystko było ok :smileythumbsup:Quartz napisał(a):
a Fotobasia chyba takim jest.
Bo "jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać"
Na filtrach nie ma co oszczędzać, trzeba kupić porządne, bo to dodatkowe szkło przed obiektywem.
A co myślicie o dodatkowych soczewkach do makro?
Nie zapomnij spytać się o statyw, lampę zewnętrzną, literaturę, akcesoria czyszczące itd... Zastanawiałaś się w ogóle czy kupno lustrzanki to dobry pomysł? Z tego co piszesz wynika, że nie masz zielonego pojęcia o aparatach dSLR - to co w takim razie chcesz osiągnąć kupując lustrzankę? Czemu nie kupisz sobie na przykład porządnego "kompakta"?sg_cezar, ciekawa jestem czy Ty w moim wieku byłeś specem od fotografii? A może urodziłeś się wszystkowiedzący? Od razu znałeś wszystkie pojęcia, co z czym się je itd, itd? Przecież każdy kiedyś zaczynał. Albo może ja jestem inna.
sg_cezar, ciekawa jestem czy Ty w moim wieku byłeś specem od fotografii? A może urodziłeś się wszystkowiedzący? Od razu znałeś wszystkie pojęcia, co z czym się je itd, itd? Przecież każdy kiedyś zaczynał. Albo może ja jestem inna.
Po pierwsze, nie wiem w jakim jesteś wieku. Po drugie nie jestem specem od fotografii. Po trzecie nie urodziłem się wszystkowiedzący(tego jestem akurat pewny w 100% :smileymrgreen:Na początku mojej przygody z foto - czyli jakieś 2 lata temu też miałem 14 lat Nie wiedziałem praktycznie nic, ale też nie zaczynałem od razu od lustrzanki.
Na początku był kompakt, później hybryda, a od stycznia .
Jeśli nie wiesz obecnie nic o filtrach, to poczekaj z zakupami do czasu dokształcenia się.
Filtr ma za zadanie albo chronić obiektyw (nie polecam, tanie filtry pogarszają jakość zdjęć) albo wpływać na zdjęcie w różny sposób. Parę informacji masz tutaj :smileyarrow:" target="_blank)
Tylko nie polegaj na nich w 100%, w końcu to Wikipedia.
Co do przenoszenia obiektywu: zazwyczaj będziesz miała pod body podpięty 18-55, więc 55-200 powinien mieć założone na obie strony dekielki - otrzymasz je w zestawie.
Unosisz się zupełnie niepotrzebnie.