anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Początkująca. Body A550, ale jaki obiektyw???

4036-----
Początkujący

Początkująca. Body A550, ale jaki obiektyw???

Mam już na oku SONY DSLR-A550L Cena mnie troche powala, no ale trudno. Chodzi mi bardziej o obiektyw. Chce taki, żeby zdjęcia w ruchu się nie rozmazywały. Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie, ale pisze: Programy tematyczne: Makro, Portret, Nocne ujęcie, Krajobraz, Zachód słońca, Sport Z tego co się orientuje program SPORT oznacza robienie zdjęć w ruchu. Czy jakbym kupiła całą tą lustrzankę wraz z obiektywem (ta w linku) to mogłaby mnie zadowolić, jeżeli chodzi o robienie zdjęć w ruchu? Jakie inne lustrzanki SONY możecie polecić i obiektywy? Jestem zupełnym laikiem, ale chce wybrać dobrą lustrzankę. Pomożecie? :c20

84 ODPOW. 84
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A tutaj jest przynajmniej napisane: ;)

akumulator NP-FM500H,
ładowarka,
pasek,
kabel USB,
kabel wideo,
sterowniki,
oprogramowanie Image Data Converter SR, Image Data Lightbox SR, Picture Motion Browser,
instrukcja obsługi,
gwarancja

To wszystko jest zawartością każdego pudełka z lustrzanką Sony, żadna to rewelacja wymieniać to jako coś extra...

A torba fajna i tania, ale w opiniach piszą o słabej amortyzacji wstrząsów :smileyrolleyes:

Jagoda, weź proszę przestań czytać opisy w sieci bo nic nie kupisz.
Przecież to nie jest normalne, żeby istniały rankingi amortyzacji wstrząsów w torbach fotograficznych....torbę kupuje sie nie po to, żeby nią rzucać, tylko żeby przenosić w niej sprzęt.

4036-----
Początkujący

To wszystko jest zawartością każdego pudełka z lustrzanką Sony, żadna to rewelacja wymieniać to jako coś extra...

Aha :smileyredface:
Jagoda, weź proszę przestań czytać opisy w sieci bo nic nie kupisz.

Może da się zrobić ;) Wiem, przesadzam :c12

A jeśli chodzi o filtry?

profile.country.pl_PL.title
Quartz.
Użytkownik

Torba jest OK, dostałem ją do zestawu z :c56 330 i nie narzekam :tongue_winking: Jeśli masz już kupować, to szukaj w miarę taniego i sprawdzonego sklepu, a Fotobasia chyba takim jest.
Bo "jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać"

Wszystkie dodatkowe akcesoria dokupisz już potem, po zapoznaniu się z aparatem i zrobieniu pierwszego tysiąca zdjęć ;D Na filtrach nie ma co oszczędzać, trzeba kupić porządne, bo to dodatkowe szkło przed obiektywem.

Byłaś już w Sony Centre/Sony Style? Naprawdę warto się przejechać i pomacać aparat. A może kupisz taniej niż w internetowych sklepach... ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Quartz napisał(a):

a Fotobasia chyba takim jest.
Bo "jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać"

co do fotobasi, to wielokrotnie u nich kupowałem (np. 35mm 1.4 :c34 ) i wszystko było ok :smileythumbsup:
fotobasia została jakiś czas temu przejęta przez właściciela Fotojoker :c20

Początkujący

Na filtrach nie ma co oszczędzać, trzeba kupić porządne, bo to dodatkowe szkło przed obiektywem.

No właśnie. Jeśli chodzi o filtry to ja jestem jak "dziecko we mgle" :smileyredface:
O jakie chodzi? TAKIE ? Jeżeli obiektyw, którego nie mam założonego na body to powinien być przykryty z obu stron?
Byłaś już w Sony Centre/Sony Style? Naprawdę warto się przejechać i pomacać aparat. A może kupisz taniej niż w internetowych sklepach... ?

Nie byłam :smileyrolleyes:

PS. A co myślicie o dodatkowych soczewkach do makro?

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

A co myślicie o dodatkowych soczewkach do makro?

Nie zapomnij spytać się o statyw, lampę zewnętrzną, literaturę, akcesoria czyszczące itd... Zastanawiałaś się w ogóle czy kupno lustrzanki to dobry pomysł? Z tego co piszesz wynika, że nie masz zielonego pojęcia o aparatach dSLR - to co w takim razie chcesz osiągnąć kupując lustrzankę? Czemu nie kupisz sobie na przykład porządnego "kompakta"?
pzdr

4036-----
Początkujący

sg_cezar, ciekawa jestem czy Ty w moim wieku byłeś specem od fotografii? A może urodziłeś się wszystkowiedzący? Od razu znałeś wszystkie pojęcia, co z czym się je itd, itd? Przecież każdy kiedyś zaczynał. Albo może ja jestem inna.

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

sg_cezar, ciekawa jestem czy Ty w moim wieku byłeś specem od fotografii? A może urodziłeś się wszystkowiedzący? Od razu znałeś wszystkie pojęcia, co z czym się je itd, itd? Przecież każdy kiedyś zaczynał. Albo może ja jestem inna.

Po pierwsze, nie wiem w jakim jesteś wieku. Po drugie nie jestem specem od fotografii. Po trzecie nie urodziłem się wszystkowiedzący(tego jestem akurat pewny w 100% :smileymrgreen:
pzdr

profile.country.pl_PL.title
Quartz.
Użytkownik

Na początku mojej przygody z foto - czyli jakieś 2 lata temu też miałem 14 lat :c20 Nie wiedziałem praktycznie nic, ale też nie zaczynałem od razu od lustrzanki.
Na początku był kompakt, później hybryda, a od stycznia :c56 .

Jeśli nie wiesz obecnie nic o filtrach, to poczekaj z zakupami do czasu dokształcenia się.
Filtr ma za zadanie albo chronić obiektyw (nie polecam, tanie filtry pogarszają jakość zdjęć) albo wpływać na zdjęcie w różny sposób. Parę informacji masz tutaj :smileyarrow:" target="_blank)

Tylko nie polegaj na nich w 100%, w końcu to Wikipedia.

Co do przenoszenia obiektywu: zazwyczaj będziesz miała pod body podpięty 18-55, więc 55-200 powinien mieć założone na obie strony dekielki - otrzymasz je w zestawie.

4036-----
Początkujący

Unosisz się zupełnie niepotrzebnie.

Ja się nie unoszę. Zadałam tylko parę pytań ;)
Stąd moje pytanie czego oczekujesz od lustrzanki? Ładniejszych zdjęć? Może się okazać, że dSLR nie spełni Twoich oczekiwań.

Tak, oczekuje ładniejszych zdjęci. Niestety moja cyfrówka nie spełnia mnie artystycznie ;)
Poniżej parę moich fot z cyfrówki (trochę się rozpędziłam) :c9 Miedzy innymi dlatego chce lustrzankę. Drugi powód. Cyfrówka nie radzi sobie z moim ruchliwym psem :smileyrolleyes:
Na początku był kompakt, później hybryda, a od stycznia :c56

A ja mam kompakt. teraz chce lustrzanke, bo jeżeli kupiłabym sobie teraz hybryda to o lustrzance mogę sobie pomarzyć przez perę kolejnych lat :smileyrolleyes:

Czyli wychodzi na to, że filtry wcale nie są takie potrzebne ;) Odpuszczę sobie. Przynajmniej na razie.