anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Początkująca. Body A550, ale jaki obiektyw???

4036-----
Początkujący

Początkująca. Body A550, ale jaki obiektyw???

Mam już na oku SONY DSLR-A550L Cena mnie troche powala, no ale trudno. Chodzi mi bardziej o obiektyw. Chce taki, żeby zdjęcia w ruchu się nie rozmazywały. Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie, ale pisze: Programy tematyczne: Makro, Portret, Nocne ujęcie, Krajobraz, Zachód słońca, Sport Z tego co się orientuje program SPORT oznacza robienie zdjęć w ruchu. Czy jakbym kupiła całą tą lustrzankę wraz z obiektywem (ta w linku) to mogłaby mnie zadowolić, jeżeli chodzi o robienie zdjęć w ruchu? Jakie inne lustrzanki SONY możecie polecić i obiektywy? Jestem zupełnym laikiem, ale chce wybrać dobrą lustrzankę. Pomożecie? :c20

84 ODPOW. 84
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Chodzi mi bardziej o obiektyw. Chce taki, żeby zdjęcia w ruchu się nie rozmazywały.

Obiektyw jest tu narzędziem pracy a nie sposobem na "zamrożenie ruchu". Chcesz "zamrozić ruch" użyj krótkich czasów otwarcia migawki i wysokiego, użytecznego iso. Wiadomo, jaśniejszy obiektyw pozwoli nam uzyskać krótsze czasy otwarcia migawki niż obiektyw standardowy 18-55/18-70, ale i tymi obiektywami da się przecież zrobic bez problemu nieporuszone zdjęcia. Raczej zastanów się jakiego typu chcesz robic zdjęcia, w jakich sytuacjach i jaka ogniskowa będzie Ci odpowiadała.
Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie, ale pisze: Programy tematyczne: Makro, Portret, Nocne ujęcie, Krajobraz, Zachód słońca, Sport

to są programy tematyczne, dostępne w samym aparacie a nie obiektywie. Aparat dostosowuje parametry nagrywania, do interesującej nas sceny (wybranej przez użytkownika).
Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie

Ale TUTAJ jest dużo napisane ;)

colorful-----
Początkujący

Szczerze? Skoro jesteś laikiem to kup normalny obiektyw sprzedawany w zestawie z 550, (nazywany kitowym nie od słabej jakości, ale angielkiego "kit" - czyli zestaw), tj. 18-55. Poznasz lustrzankę, zrozumiesz jak parametry obiektywu wpływają na zdjęcia, a dopiero potem będziesz się zastanawiać, czego tak naprawdę Ci potrzeba :) Póki co - choćbyś miała najbardziej wypasiony obiektyw świata - podejrzewam, że nie wykrzesasz z niego więcej niż z ww. kita, bo to nie aprat czy obiektyw, a czlowiek robi zdjęcia :)

4036-----
Początkujący

Chcesz "zamrozić ruch" użyj krótkich czasów otwarcia migawki i wysokiego, użytecznego iso

A no właśnie. Zle się wyraziłam. Chodzi mi o to, żeby nie rozmazywał się obiekt, który się porusza, ale tło tak, żeby było widać w tym zdjęciu tą dynamikę. Gdzieś słyszałam, że kiedy fotografujemy ruch najlepiej wybrać migawkę długości rzędu 1/30 sekundy. No i użyć techniki panoramowania, czyli poruszać aparatem równo z ruchem obiektu (nie wiem jak to napisać). Dzięki temu obiekt na zdjęciu jest ostry, a tło zupełnie rozmazane. O to mi chodzi :c20 Ale ja myślałam, że to dużo zależy również od obiektywu (zależy, ale nie tylko)
Raczej zastanów się jakiego typu chcesz robic zdjęcia, w jakich sytuacjach i jaka ogniskowa będzie Ci odpowiadała.

W bardzo różnych ;) Ale raczej w ruchu. ma psa, którego bardzo lubię fotografować, ale moja cyfrówka mi na to nie pozwala :cry: Bajer jest zbyt ruchliwy :smileyhappy:
Ale TUTAJ jest dużo napisane

Czy to ten sam obiektyw co w tamtej lustrzance (w linku)? Wg Ciebie jest dosyć, dosyć? Czyli rozumiem, że jeżeli ustawimy w aparacie odpowiednie parametry migawki, ISO itp to obojętnie jaki obiektyw sobie poradzi?

colorful-----
Początkujący

Zrozum jedną prostą sprawę - fotografia z gr. photos - światło i grapho, graphein - pisać, rysować = ŚWIATŁO. Jak go nie ma, to nawet obiektyw za milion tysięcy złotych sobie nie poradzi :)

AdiQa-----
Początkujący

Kit 18-55 SAM to wbrew pozorom bardzo porządny obiektyw. Naprawdę dobry wybór na początek przygody z fotografią, a przypuszczam, że i potem nie będziesz się go pozbywać ;)
Jak pisano wcześniej najwięcej zależy od ustawień i umiejętności fotografującego no i jak pisze colorful przede wszystkim od światła właśnie.
Ale jeśli chodzi o zdjęcia w ruchu biorąc pod uwagę szybki Auto Focus w A550 i dodatkowy silniczek (SAM) w kicie to tylko ułatwią one sprawę :thumbsup:

4036-----
Początkujący

Dzięki za rady :c20 Hmm... ta lampa, która jest w tym aparacie to mi starczy?

acinloop
Nowicjusz

no właśnie. Zle się wyraziłam. Chodzi mi o to, żeby nie rozmazywał się obiekt, który się porusza, ale tło tak, żeby było widać w tym zdjęciu tą dynamikę

Achaaaaaa :smileymrgreen:
Lustrzankasony.pl, temat: Fotografowanie ruchu będzie dla Ciebie pomocny.
Czy to ten sam obiektyw co w tamtej lustrzance (w linku)?

Tak. I jak już szanowne panie wcześniej napisały (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/uklon2.gif), obiektyw niczego sobie, często był chwalony na tym forum.

AdiQa napisał(a):

ak pisano wcześniej najwięcej zależy od ustawień i umiejętności fotografującego no i jak pisze colorful przede wszystkim od światła właśnie.

A jak nam światełka brakuje to doświetlamy lampeczką, koniecznie zewnętrzną ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Dzięki za rady :c20 Hmm... ta lampa, która jest w tym aparacie to mi starczy?

do czego wystarczy? Nikt tutaj wróżką nie jest, a potrzeby to zawsze indywidualna sprawa.
Ja nie mam lampy wbudowanej i dobrze, bo ona spłaszcza obraz - zdecydowanie polecam zakup lampy zewnętrznej (np. sony hvl42), która ma możliwość odbijania światła od np. ścian/sufitu itp.

.cezar.
Początkujący

Witaj!
A może zamiast wydawać od razu tyle kasy na aparat przejdziesz się do księgarni, kupisz ze dwie, trzy książki o fotografii, poczytasz co i jak, a dopiero później podejmiesz decyzję?
Pzdr