anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Początkująca. Body A550, ale jaki obiektyw???

4036-----
Początkujący

Początkująca. Body A550, ale jaki obiektyw???

Mam już na oku SONY DSLR-A550L Cena mnie troche powala, no ale trudno. Chodzi mi bardziej o obiektyw. Chce taki, żeby zdjęcia w ruchu się nie rozmazywały. Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie, ale pisze: Programy tematyczne: Makro, Portret, Nocne ujęcie, Krajobraz, Zachód słońca, Sport Z tego co się orientuje program SPORT oznacza robienie zdjęć w ruchu. Czy jakbym kupiła całą tą lustrzankę wraz z obiektywem (ta w linku) to mogłaby mnie zadowolić, jeżeli chodzi o robienie zdjęć w ruchu? Jakie inne lustrzanki SONY możecie polecić i obiektywy? Jestem zupełnym laikiem, ale chce wybrać dobrą lustrzankę. Pomożecie? :c20

84 ODPOW. 84
4036-----
Początkujący

bolączką alf jest AF-C, który nie działa w zadawalający sposób!

A więc... zacznijmy od tego co to jest AF-C :smileyredface:
Ale proszę się nie dziwić mojej niewiedzy :c12 Ja mam 14 lat :D i dopiero zaczęłam myśleć o lustrzance :c20
ale z salem 16-105, fajny obiektyw, fajny zakres, fajna ostrość; fajne kolory- nie to co wyblakła minolta- dla mnie więcej zalet niż wad

To ja już nie wiem :c8 Co myślicie o tym salu??? :c20
No, ale... :c7 Ja nie chce dać za aparat 4000 zł :c7

AdiQa-----
Początkujący

Najprościej mówiąc AF-C to Auto Focus ciągły, polegający na ciągłej pracy i śledzeniu poruszającego się obiektu.
I nie dajmy się zwariować, większość aparatów (jeśli nie każdy) w słabo oświetlonym pomieszczeniu będzie miał problem z ustawianiem ostrości, dlatego wcześniej pisaliśmy o tym, że najważniejsze jest światło.

Jeśli chodzi o Sony 16-105 to bardzo dobry obiektyw, ale czy pytanie czy będzie Cię na niego stać?
Nowy kosztuje tyle: http://www.ceneo.pl/966268
Używane można co prawda znaleźć czasem za ok 1300-1400zł (chyba, że ceny się zmieniły), ale to i tak zwiększa koszty zakupu sprzętu o połowę.

Moim zdaniem nie ma to większego sensu, a kolega szum niech nie szumi już koleżance w głowie ;) :P

Moim zdaniem na początek zestaw z kitem będzie jak najbardziej ok :thumbsup:
A z czasem w miarę potrzeb będziesz wiedziała jaki obiektyw dokupić lub na jaki zmienić :)

Szum-----
Początkujący

Jagoda, jeśli nie chcesz kupować ze względów finansowych sala 16-105, to wedlug mnie dobrym wyborem na początek będzie 18-55 sal oraz 55-200 sal /nie kupuj sala 75-300 bo on mydlany jest; sam kit może być za krótki dlatego zaproponowałem dodatkowo amatorskie tele.

4036-----
Początkujący

Szum, to dobry pomysł jest :c18 Ja znalazłam te dwa obiektywy w zestawie: http://www.e-cyfrowe.pl/sony-alpha-a500 ... 14696.html" target="_blank"
W takim wypadku to A500 bym wzięła, bo 3 tyś to i tak b. dużo :rolling_eyes:
Tylko te obiektywy strasznie ciemne są :c12 Poradzą sobie z wbudowaną lampą błyskową?

Ps. już tak właśnie myślałam sobie, że ten kit 18-55 jest za krótki jak na fotografowanie psa w ruchu :c12

Ps2. A co myślicie o takim zestawie: http://www.fotoaparaciki.pl/index.php?p ... od_id=1624 Czy warto kupić ten obiektyw zamiast dwóch kitowych? Jak on się sprawuje?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

no, ale 18-200 jest jeszcze ciemniejszy więc ? :c7

Początkujący

No wiem i dlatego się chyba nie opłaca, prawda?
I ponawiam poprzednie pytanie :)

profile.country.pl_PL.title
Quartz.
Użytkownik

Sam używam 18-200, w wersji od Sonego. Wygodą jest to, że nie musisz zmieniać obiektywów żeby uchwycić różne sytuacje.

Czasem dostajesz to niepowtarzalne 30s, i potrzeba Ci większej ogniskowej.
Wtedy zmieniasz szybko ogniskową, a nie obiektyw i fotka gotowa.

Ale tak jak powiedział Kris, obiektyw jest trochę ciemny, nie radzi sobie z szybkim autofocusem. Może najpierw kup aparat+kit 18-55 a potem sama zdecydujesz jakiego obiektywu potrzeba.
http://www.e-fotojoker.pl/product/sony/ ... t-18-55mm/ - cena 2450, więc zostaje Ci jeszcze na torbę (~70zł)+kartę pamięci (~100zł) + jakieś 350 zł na jasny portretowy obiektyw

W przyszłości i tak poczujesz chęć zakupu jasnego teleobiektywu - 70-200G :D

4036-----
Początkujący

Może najpierw kup aparat+kit 18-55 a potem sama zdecydujesz jakiego obiektywu potrzeba.
http://www.e-fotojoker.pl/product/sony/ ... t-18-55mm/ - cena 2450, więc zostaje Ci jeszcze na torbę (~70zł)+kartę pamięci (~100zł) + jakieś 350 zł na jasny portretowy obiektyw

Tylko, że jak ja teraz kupie lustrzanke i obiektyw to to bezie mi musiało starczyć na pare lat :smileyrolleyes:
A co myślicie o TAKIM zestawie? Dwa obiektywy: DT 18-55mm f/3.5-5.6 SAM oraz DT 55-200 mm F4-5.6 SAM. Opłaca się za taką cene kupic taki zestaw?

profile.country.pl_PL.title
Quartz.
Użytkownik

Przecież obiektyw można zawsze dokupić, to nie jest kompakt który ma złączony obiektyw na stałe.

Kupisz coś, co doradzili Ci na forum, a potem będziesz niezadowolona. Ja teraz myślę, że mogłem rozwiązać zakupy inaczej. Coraz bardziej odczuwam brak obiektywu z większą jasnością - coś pokroju minimum f/2.8

PS. Musisz liczyć się z tym, że każdy grosz po urodzinach, imieninach i innych okazjach i tak pójdzie na rozwój hobby ;)

spolBushman1wjbfb
Początkujący

ten wątek to tak na serio?