anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Smutne refleksje po kupnie lustrzanki

Par_Dez
Początkujący

Smutne refleksje po kupnie lustrzanki

Witam !
Celowo umieściłem swój wątek w tym dziale forum bo nie jest moim zamiarem wytykanie
wad czy zalet lustrzanek jako takich . Są to jedynie moje smutne (głównie natury finansowej) doświadczenia .
Fotografuję zupełnie amatorsko , dawno temu lustrzanką analogową , potem kompakt a teraz jestem posiadaczem a300 plus kit 18-70 i 55-200. Na pewno jest to niezła lustrzanka dla amatora i można nią robić niezłe zdjęcia . W Święta Wielkanocne byłem u przyjaciół i kolega miał nie dawno kupiony kompakt Sony DSC HX1 . Pokazał mi zdjęcia z tego aparatu , a mnie szczęka opadła i nie mam na myśli strony artystycznej zdjęć , tylko techniczną - otóż ja aby
uzyskać taką super ostrość - musiałbym zainwestować kupę kasy w obiektywy i to te z wyższej półki , a tu ujrzałem zdjęcia o pięknej ostrości , odwzorowaniu szczegółów . Owszem szum jest trochę większy , ale i z a300 przy ISO 400 jest też spory , poza tym odwzorowanie kolorów - jak dla mnie - bardzo przyzwoite . Porównaliśmy zdjęcia z mojego aparatu ( kolega ma świetny 24 calowy monitor EIZO ) i niestety , ale te moje były takie mydlane bez wyrazu ,
powtarzam nie chodzi o kompozycję , światło itp. po prostu takie zwykłe focenie po amatorsku . Tak jak wspomniałem , aby uzyskać taką jakość musiałbym zainwestować spoooro kasy w obiektyw .
Owszem taką jakość zdjęć oglądałem , ale zdjęcia robione a300 , a550 z obiektywami Carl Zeiss .
Reasumując .
Jeżeli mam zamiar kupić aparat to należy się najpierw zastanowić czy kompakt spełni moje
oczekiwania , czy będę potrzebował czegoś więcej , a jeżeli tak to powinienem być przygotowany na dodatkowe znaczne wydatki .
Jeżeli jest się nie zamożnym człowiekiem - to jest takie przysłowie " Jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz " .
No cóż gapowe trzeba płacić .
To by było na tyle . Przepraszam za trochę przydługi wątek .

63 ODPOW. 63
profile.country.pl_PL.title
joo-----
Początkujący

nie ma sensu wypalać płytek , jedynie przechowywanie zdjęć na HDD (twardym dysku jest) bezpieczne , ostatnio mi takowy padł a i tak całe dane (w tym tysiące fotek z całego życia )udało się odzyskać praktycznie bez kosztów

wracając do tematu , kompakt nie poradzi sobie w gorszych warunkach oświetleniowych , w dobrym świetle to nawet mój telefon robi fajne zdjecia, przewaga lustrzanki wychodzi kiedy pogarszają sie warunki , może wyjątkiem jest nex

profile.country.PL.title
_Antek
Nowicjusz

joo napisał(a):

nie ma sensu wypalać płytek , jedynie przechowywanie zdjęć na HDD (twardym dysku jest) bezpieczne , ostatnio mi takowy padł a i tak całe dane (w tym tysiące fotek z całego życia )udało się odzyskać praktycznie bez kosztów

To miałeś, że tak powiem "fuksa". Ja wyjechałem na semestr na erasmusa, dysk 3,5 cala WD odłożyłem na półkę między książki(żeby w dobrym towarzystwie był) odłączony od wszelkich kabli. Wróciłem po pół roku i co? Ano dysk włączyć się nie chciał,a w serwisie odzyskującym dane po podłączeniu dysku do płytki diagnostycznej, owa płytka przepaliła się :smileyexclaim: a koszt naprawy dysku 800-3000 zł. Więc z dyskami nigdy nie wiadomo, jedna seria produkcyjna wytrzyma wszystko, druga padnie. Sam, dysk był stosunkowo świeży,kupiony 3 miesiące przed wyjazdem.
Wiec, te najważniejsze zdjęcie wolę trzymać na lepszych płytach,gdzieś tam może na dropboxsie i najlepiej na dysku w sejfie trzymanym 😜

ps. proponuję część wątku wydzielić na "archiwizacja"

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

joo napisał(a):

przewaga lustrzanki wychodzi kiedy pogarszają sie warunki , może wyjątkiem jest nex

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/omatko.gif
NEX, czyli lustrzanka w małej obudowie (+brak wizjera), tak samo jak jej duży brat DSLR/SLT potrzebuje dobrej optyki.
Z pustego się nie naleje.... znaczy się z ciemnego szkła światło się wyczaruje :c20

joo-----
Początkujący

w sensie że może z pośród kompaktów tylko nex nie ustępuje lustrzance

Antek WD to najgorsze dyski, porównywalna jakość jak płytek po 70 gr

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

joo napisał(a):

w sensie że może z pośród kompaktów tylko nex nie ustępuje lustrzance

Ale NEX nie jest kompaktem.....

joo-----
Początkujący

http://www.sony.pl/hub/niewielkie-aparaty-nex

tutaj pisze że jednak są , poza tym nie mają lustra więc nie są lustrzankami , może hybryda to dobra nazwa :rolling_eyes:

wydaje mi sie że wymienne obiektywy były też w innych kompaktach , choć były to obiektywy dedykowane

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

jeżeli stawiasz kompakta z mikro matrycą i stałą optyką na jednej półce z NEXem, to nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć: ałć!

Na stronie SONY napisana jest jedynie cecha tego aparatu, czyli mały rozmiar. Mały jak na matrycę DSLRa.
Niby to samo, ale jednak nie to samo. Zresztą, co tam http://klubkm.pl/forum/images/smilies/etam.gif

joo-----
Początkujący

matryce w kompaktach osiągają wymiary prawie jak apsc, nie porównuję canona za 160 zł do lustrzanki za 2,5 k, a i optyka choćby w R1 , jest znacząco lepsza od naszych kitów
ale mniejsza z tym

chciałem napisać, skoro ktoś osiąga dobre efekty aparatem kompaktowym , nie fotografuje imprez , to faktycznie nie ma co wchodzić w lustrzanki , bo jakość w zakresie tej samej ceny za kompakt i lustrzankę będzie porównywalna , a i kompakta mozna nieco podrasować choćby lampą z fotocelą , dzięki której mój C120SX dostał drugą szansę

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Moim zdaniem porównanie kompaktu z lustrzanką w ogóle nie ma sensu...
Lustrzankami amatorsko fotografuje od 2,5roku, obecnie nie zamieniłbym tego na kompakt.
Lustrzanka daje znacznie większe możliwości (jakość obrazu, szumy, dynamika, operowanie GO ) AF (w lustrzance znacznie wydajniejszy niż w kompakcie głównie ciągły ) jeśliby mi mi zależało na wielkości (akurat ja lubię duże aparaty, :c56 35 troszkę wydaje mi się za mała ) to też wybrałbym coś z matrycą o normalnym rozmiarze a nie wielkości paznokcia u dziecka. Już szczególnie unikałbym jak ognia mega zoomów, zbyt duże jak dla mnie kompromisy.
Ale kto co lubi, co potrzebuje...

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

joo napisał(a):

choćby w R1 , jest znacząco lepsza od naszych kitów

R1 to nie był kompakt. To była klasa hybryd, która jak widać odeszła w zapomnienie, a szkoda bo R1 to był znakomity sprzęt.

Określenie "kompaktowy" w stosunku do Nexa dotyczy wyłącznie jego rozmiarów zewnętrznych nie jest łącznikiem z serią Cybershot, którą potocznie określa się mianem kompaktów.