anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Smutne refleksje po kupnie lustrzanki

Par_Dez
Początkujący

Smutne refleksje po kupnie lustrzanki

Witam !
Celowo umieściłem swój wątek w tym dziale forum bo nie jest moim zamiarem wytykanie
wad czy zalet lustrzanek jako takich . Są to jedynie moje smutne (głównie natury finansowej) doświadczenia .
Fotografuję zupełnie amatorsko , dawno temu lustrzanką analogową , potem kompakt a teraz jestem posiadaczem a300 plus kit 18-70 i 55-200. Na pewno jest to niezła lustrzanka dla amatora i można nią robić niezłe zdjęcia . W Święta Wielkanocne byłem u przyjaciół i kolega miał nie dawno kupiony kompakt Sony DSC HX1 . Pokazał mi zdjęcia z tego aparatu , a mnie szczęka opadła i nie mam na myśli strony artystycznej zdjęć , tylko techniczną - otóż ja aby
uzyskać taką super ostrość - musiałbym zainwestować kupę kasy w obiektywy i to te z wyższej półki , a tu ujrzałem zdjęcia o pięknej ostrości , odwzorowaniu szczegółów . Owszem szum jest trochę większy , ale i z a300 przy ISO 400 jest też spory , poza tym odwzorowanie kolorów - jak dla mnie - bardzo przyzwoite . Porównaliśmy zdjęcia z mojego aparatu ( kolega ma świetny 24 calowy monitor EIZO ) i niestety , ale te moje były takie mydlane bez wyrazu ,
powtarzam nie chodzi o kompozycję , światło itp. po prostu takie zwykłe focenie po amatorsku . Tak jak wspomniałem , aby uzyskać taką jakość musiałbym zainwestować spoooro kasy w obiektyw .
Owszem taką jakość zdjęć oglądałem , ale zdjęcia robione a300 , a550 z obiektywami Carl Zeiss .
Reasumując .
Jeżeli mam zamiar kupić aparat to należy się najpierw zastanowić czy kompakt spełni moje
oczekiwania , czy będę potrzebował czegoś więcej , a jeżeli tak to powinienem być przygotowany na dodatkowe znaczne wydatki .
Jeżeli jest się nie zamożnym człowiekiem - to jest takie przysłowie " Jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz " .
No cóż gapowe trzeba płacić .
To by było na tyle . Przepraszam za trochę przydługi wątek .

63 ODPOW. 63
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

joo napisał(a):

matryce w kompaktach osiągają wymiary prawie jak apsc, nie porównuję canona za 160 zł do lustrzanki za 2,5 k, a i optyka choćby w R1 , jest znacząco lepsza od naszych kitów
ale mniejsza z tym

chciałem napisać, skoro ktoś osiąga dobre efekty aparatem kompaktowym , nie fotografuje imprez , to faktycznie nie ma co wchodzić w lustrzanki , bo jakość w zakresie tej samej ceny za kompakt i lustrzankę będzie porównywalna , a i kompakta mozna nieco podrasować choćby lampą z fotocelą , dzięki której mój C120SX dostał drugą szansę

Chciałem się odnieść na początku do rozmiarów matryc. Matryce w kompaktach są naprawdę malutkie w porównaniu z matrycami APS-C. Matryce kompaktów to przeważnie 1/2,7'' (5,27x3,96 mm), 1/1,7'' (7,60x5,70 mm), 2/3'' (8,80x6,60 mm). Matryca systemu 4/3 ma rozmiar 18x13,5 mm a APS-C 22,5x15,1 mm. Po wymiarach widać więc, że różnice są raczej duże. Najpopularniejsze kompakty mają matrycę 1/2,3'', kompakty z dużą matrycą to matryce 1/1,7'', hybrydy miewały matryce 2/3''. Co do optyki to faktycznie, obiektyw w R1 był za... rewelacyjny. Ale ile jest takich aparatów? Coraz częściej potrzeby klientów to duży zoom więc produkuje się kompakty z 10 lub 15 krotnym zoomem a to, niestety, nie przekłada się na jakość (i jasność) tych obiektywów.
A decyzja o kupnie lustrzanki to także możliwość korzystania z rozmaitej optyki (nagle zachciało mi się porobić portretów, chcę płytką GO, chcę wykonać zdjęcia w ruchu, chcę ... Oczywiście nie tylko takie zachcianki. Jakość obrazu jest lepsza z lustrzanki. Oczywiście jeżeli poprzestajesz na odbitkach 10x15, nie kadrujesz ostro zdjęć to trudno tą przewagę lustrzanki zauważyć ale ona jest.
Oczywiście są i wady lustrzanek - wielkość, konieczność wymiany obiektywów aby zyskać przewagę nad kompaktem, zabrudzenia matrycy, gorsze wbudowane oprogramowanie do wykonywania jpg-ów (prosto z kompaktu można uzyskać "lepsze" zdjęcia niż z lustrzanki, te raczej wymagają dodatkowej "poprawy" w komputerze).

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

piotruso napisał(a):

Coraz częściej potrzeby klientów to duży zoom więc produkuje się kompakty z 10 lub 15 krotnym zoomem a to, niestety, nie przekłada się na jakość (i jasność) tych obiektywów.

Właśnie, gdybym już miał kupić kompakt, np. aby mieć zawsze przyzwoity aparat bo ręką, lub tzw "imprezowy" to celowałbym w coś klasy Samsung Ex1, Panasonic Lx5. Tak samo gdy ktoś prosi mnie o radę przy wyborze kompaktu takie modele polecam , wyjaśniając dlaczego są "lesze" od tych z zoomem 30x

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
_Antek
Nowicjusz

joo napisał(a):

..Antek WD to najgorsze dyski, porównywalna jakość jak płytek po 70 gr

:c7 ta jasne, o każdej firmie produkującej dyski mówi się dobrze i źle, mam jeszcze 3 inne wd i działają bardzo dobrze od kilku lat,kumpel ma segate'a dyski i nie narzeka, kto inny z kolei miał segate'a i mu poszedł po roku..

Właśnie, gdybym już miał kupić kompakt, np. aby mieć zawsze przyzwoity aparat bo ręką, lub tzw "imprezowy"

Dokładnie, kilka razy miałem na imprezie moją "cegłę",chciałem się bawić a nie robić zdjęcia,a więcej czasu spędziłem na pilnowaniu torby. Więc jakiś kompakt typu "małpka" w domu zawsze jest mile widziany. NEX też,chyba że ktoś dołączy do niego choćby małą "lufę" :smileyhappy:

profile.country.pl_PL.title
joo-----
Początkujący

kompakty robią fajne zdjęcia , ostatnio do mojego kompaktu10mpix, dołozyłem 5400HS z fotocelą i efekty w pomieszczeniach są zaskakujące,