Podziel się wrażeniami!
Witam,
Zaledwie kilka/kilkanaście dni temu zakupiłem nowego laptopa. Przejście z starego modelu na ten trochę mi zajęło, ale w końcu udało mi się zgrać większość danych (jednak wciąż instaluje programy).
Więc przechodząc do problemu. Laptop dziwnie się ścina, najczęściej, gdy mam otwarte programy, które używają karty graficznej (na przykład gry komputerowe):
-Zwiecha trwa najczęściej 2-5 s max.
-Nie zwiesza się tylko sama gra, ale również programy działające w tle (np skype)
-Laptop z głośników wydaje bardzo dziwny odgłos. Dosyć przerażający, psychodeliczny (jak Żniwiarze z Mass Effect czy dźwięk łączenie się z wirtualnym światem z Matrixa).
-Nie ma znaczenia ile czasu laptop pracuje
-Nie przegrzewa się
-Praktycznie nic nie zainstalowałem na nim, nie surfowałem praktycznie po necie, mam antywirusa więc wykluczam trojany/wirusy
-Windows 7 64 bity
-Nie ma żadnych dziwnych pasków na ekranie, po prostu obraz się zatrzymuje lub bardzo ścina
-Zwiechy nie następują w równych odstępach czasu, ale zdarzają się co kilka minut
-Mam zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej (ze strony producenta)
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!
Piszesz, że zgrywałeś dane ze starego laptopa. Być może również przeniosłeś jakichś nieproszonych gości? To, że masz program antywirusowy nie wyklucza tego, że posiadasz jakiegoś malware'a.
kafuk napisał(a):
Piszesz, że zgrywałeś dane ze starego laptopa. Być może również przeniosłeś jakichś nieproszonych gości? To, że masz program antywirusowy nie wyklucza tego, że posiadasz jakiegoś malware'a.
Ja bym zaczął od diagnostyki dysku. Jakiś program np. ja HD Tune. Po pierwsze zobaczyć w smart, a potem pomęczyć trochę skanerem powierzchni... Może tedy zacznie się ścinać to będzie wiadomo, że to dysk.