Podziel się wrażeniami!
Witam Serdecznie
Mam mały problem, otóż, będąc w Holandii zakupiłem w sklepie z używana elektroniką, Laptop Sony Vaio VGN-FZ11S. Sprzedający go przywiózł, przekazał informacje, że 1 miesiąc gwarancji i pojechał. Po zainstalowaniu jakiejkolwiek gry, nic się nie działo, przy włączaniu. Zrobiłem klasyfikację systemu, za grafikę w grach i Aero karta dostała 1punkt. Patrzę, niema sterowników, po przetrząśnięciu wszstkich stron i pobraniu kilkunastu różnych sterowników, dla tego systemu, który zainstalował sprzedawca (Windows 7 Ultimate 64 bit) nic nie chciało się zainstalować, wywalając za każdym razem, że niema takiej (8400M GT) karty graficznej. Po przeczytaniu informacji w internecie, dowiedziałem się, że ten laptop nie za bardzo przyjmuje system 64 bitowy. Tak więc postanowiłem zainstalować system 32bitowy, po zainstalowaniu, wszystkie sterowniki weszły bez problemu, gry także chodziły , a punktacja w klasyfikacji to ok 4. Moje szczęście, nie trwało długo ponieważ, po 3 dniach laptop się zaciął, po ponowny uruchomieniu rozdzielczość była bardzo mała, i na ekranie był obraz w kilku kolorach, plus wielkie czerwone linie przechodzące przez ekran. Ewidentnie wina karty graficznej, po zaczerpnięciu informacji dowiedziałem, się że w tym laptopie się to zdąża, i najczęściej trzeba przylutować kartę graficzną. Oddałem na gwarancje, a sprzedawca ja odrzucił tłumacząc się zmianą systemu. Proszę o pomoc.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zmiana systemu nie ma tu nic do rzeczy. Ten laptop był fabrycznie dostarczany z systemem Vista Home Premium. Więc sam sprzedawca użył innego niż powinien.
Dziękuję, za odpowiedz. Bardziej chodziło mi o radę nie oficjalną odpowiedz, bo od tego będzie zależał mój następny krok. No wiec udało mi się jedynie dowiedzieć, że w warunkach gwarancji nigdzie nie jest zakazana instalacja innego systemu, także mogę instalować bez najmniejszego problemu każdy system, lecz jest jedno ale. Laptop stworzony jest w moim przypadku na Viste home premium 32 bit, i to z nim producent gwarantuje bezproblemowe działanie, po zmianie systemu na inny "mogą" powstać błędy, za które producent nie ponosi odpowiedzialności, ale ostateczny werdykt zawsze należy do serwisu, który stwierdza co było przyczyną i po której stronie leży ta przyczyna.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Zmiana systemu nie ma tu nic do rzeczy. Ten laptop był fabrycznie dostarczany z systemem Vista Home Premium. Więc sam sprzedawca użył innego niż powinien.
Serdecznie dziękuję za odpowiedz. Potrzebował bym jeszcze oficjalnego stanowiska firmy Sony.
sgrodncki - skontaktuj się proszę z Działem Obsługi Klienta jeśli specyfikacja na oficjalnej stronie producenta Cię nie przekonuje.
W sprawie posprzedażowej pomocy technicznej możesz się skontaktować za pośrednictwem usługi:0 801 382 462
Godziny otwarcia : Poniedziałek-piątek 09:00-18:00 (czasu lokalnego)
W dni wolne od pracy nasze centrum kontaktów jest nieczynne.
Ten numer telefonu jest przeznaczony dla użytkowników notebooków i komputerów biurkowych VAIO.
Forum nie jest formalnym i oficjalnym kanałem komunikacji między Sony, a Klientem.
To miejsce stworzone z myślą o Użytkownikach produktów firmy Sony, aby mogli się swobodnie komunikować, rozwiązywać wspólnie problemy, itp.
Pozdrawiam
Dziękuję, za odpowiedz. Bardziej chodziło mi o radę nie oficjalną odpowiedz, bo od tego będzie zależał mój następny krok. No wiec udało mi się jedynie dowiedzieć, że w warunkach gwarancji nigdzie nie jest zakazana instalacja innego systemu, także mogę instalować bez najmniejszego problemu każdy system, lecz jest jedno ale. Laptop stworzony jest w moim przypadku na Viste home premium 32 bit, i to z nim producent gwarantuje bezproblemowe działanie, po zmianie systemu na inny "mogą" powstać błędy, za które producent nie ponosi odpowiedzialności, ale ostateczny werdykt zawsze należy do serwisu, który stwierdza co było przyczyną i po której stronie leży ta przyczyna.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
8400M GT
Te kary posiadają wadę fabryczną (właściwie wszystkie karty nvidi z serii 7000,8000 i część 9000) 😞 Przykro mi ale skoro na karcie nvidi masz artefaty to znaczy że układ się kończy (zimne luty).
Jak nie masz gwarancji to laptop do śmieci bo naprawa karty jest raczej niopłacalna i z regóły tymczasowa.
PS. Nie ma to jak kupić bubla sony, z bublem microsoftu i w dotaku z kartą graficzną z wbudowanym wyłącznikiem czasowym masz chłopie potrujnego pecha
Sprzedwca celowo może wywalił z systemu sterownik do karty aby jej nie przeciążać. Bo problem z nvidią był ogólnie znany (a może sprzęt już był w serwisie??). Doinstalowałeś sterownik, wrzuciłeś gierkę to i karta znów się sypnęła
Więc nawet jak zdecydujesz się na naprawę w servisie to raczej zapomni o gierkach. Ja ze swojej strony proponował bym wygrzać układ w piekarniku. Ale jak wcześniej powiedziałem to jest rozwiązanie tymczasowe. Bo scalak ma wadę fabryczną i jakikolwiek serwis nic tu nie zdziała na dłużej. (a piekarnik jest najtańszy)
Google gdy wpiszesz "sony nvidia piekarnik" powie Ci resztę
Jak zdecydujesz się na piekarnik to powiedz jak Ci poszło. Bo ja przedłuzyłem w ten sposób życie lapka o pół roku. Niestety dróga próba okazała się nieudana (przesadziłem z temperaturami i karta uległa całkowitej destrukcji no i wiadomo lapek do śmieci.)