Podziel się wrażeniami!
Właśnie użeram się z firmą Sony, która odmówiła mi naprawy laptopa w ramach gwarancji (wykupiłam Serwis Extra). Ku przestrodze dla przyszłych Klientów marki Sony zamieszczam korespondencję, która pokazuje jakie jest podejście Centrum Serwisowego Sony do Klienta.
Witam,
zgłaszam reklamację laptopa Sony VAIO.
Opis usterki: poluzowane zawiasy w górnej pokrywie, co powoduje że matryca po otwarciu nie jest sztywna tylko jest luźna i opada. Zawiasy nie są wyrwane tylko POLUZOWANE. Oprócz tego sprzęt odchodzi od obudowy, rozwarstwia się.
Okoliczności powstania wady: sprzęt był użytkowany stacjonarnie na twardym podłożu. Nigdy nie upadł, nie został zalany, brak na nim pęknięć, wgnieceń, ani innych śladów działania czynników zewnętrznych. Był użytkowany zgodnie z przeznaczeniem. Usterka powstała wskutek normalnego użytkowania sprzętu tj. otwierania i zamykania górnej pokrywy laptopa.
Dodatkowe informacje: w salonie Sony Centre powiedziano mi, iż taka usterka (poluzowanie zawiasów) jest często spotykaną wadą konstrukcyjną laptopów Sony VAIO i nie jest to pierwszy przypadek, z którym się spotykają. Na forach internetowych również jest mnóstwo osób zgłaszających podobną usterkę właśnie w laptopach Sony VAIO, co ewidentnie świadczy o wadliwości tego Produktu.
Oczekiwany sposób załatwienia reklamacji: NAPRAWA
Oświadczam, iż:
- urządzenie było eksploatowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem i w sposób odpowiadający normalnemu korzystaniu z Produktu,
- urządzenie nie posiada żadnych wgnieceń, pęknięć ani śladów zalania cieczą, co świadczy o tym, iż urządzenie nie posiada uszkodzeń będących następstwem działania czynników zewnętrznych,
- urządzenie nie posiada uszkodzeń powstałych w wyniku dokonania zmian konstrukcyjnych bądź jakichkolwiek przeróbek w Produkcie,
- urządzenie nie posiada uszkodzeń powstałych wskutek zaniedbań i zamierzonego działania Klienta.
Szanowna Pani,
kontaktuje się w sprawie zgłoszenia reklamacyjnego numer……..
W nawiązaniu do złożonej reklamacji dotyczacej komputera s/n: ………………., informuję że skontaktowałem się z serwisem i poprosiłem o dokładne opisanie sprawy. Po zapoznaniu się zewszystkimi dokumentami oraz z nadesłaną korespondencją, reklamacja została rozpatrzona odmownie.
Na podstawie przeprowadzonej diagnozy stwierdzono, że uszkodzenie nie wynika z jakiejkolwiek wady fabrycznej produktu, a spowodowane zostało czynnikami natury zewnętrznej. Zgodnie z warunkami gwarancji Sony, w przypadku używania urządzenia, którego skutkiem jest uszkodzenie fizyczne, estetyczne lub uszkodzenie powierzchni produktu, reklamujący traci uprawnienia do bezpłatnej naprawy w ramach gwarancji producenta.
W związku z powyższym informuję, iż przeprowadzenie naprawy gwarancyjnej nie jest możliwe, ze względu na fakt, iż jest to uszkodzenie fizyczne.
W przypadku jakichkolwiek pytań proszę o informację zwrotną mailem lub telefon pod podanymi poniżej danymi kontaktowymi:
Telefon: 22-306-06-94
E-mail: customersupport.pl@eu.sony.com
Nasze linie są otwarte w godzinach 09:00 - 18:00 od poniedziałku do piątku.
Z wyrazami szacunku,
Witam,
Zgodnie z Regulaminem usługi serwis extra VAIOREWY-3:
• punkT 3. Warunki korzystania z serwisu extra
• podpunkt 3.6. Świadczenia wynikające z uprawnień w ramach Serwisu Extra, nie będą miały zastosowania w następujących przypadkach:
• c. uszkodzeń będących w szczególności wynikiem NIEWŁAŚCIWEGO użytkowania, w tym m. in. obsługi, która spowodowała uszkodzenia fizyczne, kosmetyczne lub powierzchniowe..."
Uszkodzenie nie powstało w wyniku NIEWŁAŚCIWEGO użytkowania. Jeszcze raz zaznaczam, iż urządzenie było użytkowane WŁAŚCIWIE, zgodnie z przeznaczeniem. Uszkodzenie powstało po pewnym czasie w wyniku normalnego użytkowania tj. otwierania i zamykania górnej pokrywy. Wobec tego na jakiej podstawie uznano, iż uszkodzenie fizyczne powstało na skutek użytkowania domniemam niewłaściwego?
Ponadto urządzenie nie posiada żadnych pęknięć, wgnieceń i innych śladów mogących świadczyć o działaniu czynników zewnętrznych. W związku z tym proszę o wyjaśnienie, co kryje się za stwierdzeniem "czynniki natury zewnętrznej"? Na jakiej podstawie stwierdzono działanie czynników zewnętrznych? Jakie są to czynniki? Proszę o dokładniejszy opis.
Pozdrawiam,
Szanowna Pani,
dziękuję za ponowny kontakt z firmą Sony. W nawiązaniu do zgłoszenia informuję, że nie jesteśmy w stanie zweryfikować w jaki sposób doszło do uszkodzenia, a jedynie sam fakt jego wystąpienia. Dział reklamacyjny podtrzymał decyzję serwisu o odmowie naprawy w ramach gwarancji, więc nie jesteśmy w stanie zaproponować bezpłatnej naprawy. Dodatkowo informuję, że komputer można naprawić w poniższych centrach serwisowych:
PRAM
ul. Połczyńska 115B
01-103 Warszawa
www.pram.com.pl
(22) 428-29-10 lub (22) 428-29-12
Sontronic - dla Poznania i okolic
ul. Czarneckiego 9a
61-538 Poznań
(61) 833-49-41
W związku z zapytaniem o dokładniejszy opis usterki należy kontaktować się bezpośrednio z centrum serwisowym, które wykonało diagnozę.
W przypadku jakichkolwiek pytań proszę o informację zwrotną mailem lub telefon pod podanymi poniżej danymi kontaktowymi:
Telefon: 22 306 06 94
E-mail: customersupport.pl@eu.sony.com
Nasze linie są otwarte w godzinach 09:00 - 18:00 od poniedziałku do piątku.
Z wyrazami szacunku,
Witam,
proszę o przestrzeganie warunków Regulaminu usługi Serwis Extra VAIOREWY-3. Według regulaminu sam fakt wystąpienia uszkodzenia nie jest podstawą do odmowy naprawy w ramach gwarancji. Podstawą jest uszkodzenie będące wynikiem/następstwem czegoś, np. niewłaściwego użytkowania, zaniedbania lub zamierzonego działania Klienta itp. Państwo nie są w stanie zweryfikować jak doszło do uszkodzenia, więc jeszcze raz pytam na jakiej podstawie odmawia mi się bezpłatnej naprawy?
Pozdrawiam,
Przy takiej renomie marki Sony jestem w szoku, że dialog polega na wciskaniu mi banialuków w stylu „czynniki natury zewnętrznej”, „uszkodzenie fizyczne”, ale nie wiadomo jak powstało, a jak zadaje pytanie o szczegółową interpretacją ich lakonicznych sformułowań, to nie uzyskuje rzeczowej odpowiedzi..masakra..