- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Reinstalacja/Kopa zapasowa - PROBLEM
Witam serdecznie.
Zakupiłem wczoraj laptopa Sony SVE1511G1EB i mam problem z reinstalacja.
Jak wylacze komputer i klikne na przycisk ASIST to wlacza sie komputer i jest ciemny ekram i nic sie nie dzieje to samo jak klikne F10 tez nic. Jeżeli odpale VAIO Care i wejde w zakladke narzedzia zaawansowane/przywracanie odzyskiwanie systemu / przywracanie systemu to wyswietla mi sie komunikat ze nie utworzono punktow przywracania na dysku systemowym komputera.
Czy to znaczy, ze w moim laptopie nie zostala wykonana taka kopia? Co mam zrobic, poniewaz wydaje mi sie ze taka powinna byc przy zakupie nowego laptopa. Dodam ze zakupilem go w EURO RTV AGD.
Prosze o pomoc i porade.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj,
Zajrzyj tutaj, być może znajdziesz rozwiązanie dla Twojego problemu:
ftp://ftp.vaio-link.com/pub/manuals/RecoTS/2011Q1_TRG_PL.pdf
Pozdrawiam,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzieki za szybka odpowiedz.
Niestety to co podales mam w wersji papierowej dolaczonej do laptopa i korzystajac z "Odzyskanie systemu z wykorzystaniem obszaru odzyskiwania" nie dziala, a zadnej plyty nie dostalem wiec drugi sposob odpada.
Może masz jakies pomysly?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A nie jesteś w stanie wypalić płyt Recovery? To pierwsza rzecz jaką zawszę robię po zakupie laptopa.
A co tak naprawdę się wydarzyło, że tuż po zakupie musisz wykonać reinstalację systemu?
Z tego co wiem, wcześniej (jakieś 3 lata temu kiedy korzystałem z serwisu) można było zamówić płyty z Vaio Link, ale to było związane z opłatą.
Dla pewności - skontaktuj się z infolinią Vaio i spytaj czy taka opcja nadal jest dostępna.
Myślę, że możesz spróbować nietypowo - czyli udać się do sklepu i może tam uda się rozwiązać problem nagrania płyt recovery - być może sprzedawca będzie miał ten sam model i pozwoli Ci na wypalenie płytek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
W sumie nic takiego sie nie wydarzylo. Poprostu chcialem sprawdzic czy jest takie cos i na jakiej zasadzie dziala, poniewaz nigdy nie instalowalem systemu z kopi zapasowej, poniewaz wszystkie inne kompy posiadaly plytki ze sterownikami i systemem operacyjnym. No i dodatkowo chcialem zobaczyc czy jak stworzylem sobie partycje to czy przy przywracaniu systemu mi sie ta partycja skasuje.
A mozesz mi powiedziec jak wypalic ta plytke Recovery? Czy to bedzie plytka stanu pierwotnego czy tego stanu ktory mam teraz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zgłoś się do swojego sklepu. Jeżeli rzeczywiście nic nie manipulowałęś przy partycji, to moim zdaniem kwalifikuje się do wymiany bo masz niesprawną partycje recovery.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzwonilem kilkukrotnie na infolinie pod nr 801382462 i probowali mi pomoc, a mianowicie kazali odinstalowac i na nowo zainstalowac VAIO Care co tez zrobilem i zaktualizowalem lecz niestety nic nie pomoglo. Gdy wchodze w VAIO Care kolejno Narzedzia zaawansowane/Przywracanie i odzyskiwanie powinna być tam opcja Utworzenia dysku recovery lecz niestety u mnie jej nie ma sa tylko do wyboru: Przywracanie systemu i Zainstaluj ponownie apkikacje i sterowniki.
Pani w infolini powiedziała mi ze w przeciagu miesiaca bo nie maja teraz na stanie zostana doslane mi bezplatnie plytki recovery i jak je dostane mam wlozyc plytke do napedu a nastepnie wylaczyc i wlaczyc komputer i program recovery powinien zadzialac.
Czy takie rozwiazanie jest dobre? Jak uwazacie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jeżeli serwis wyśle bezpłatne płyty recovery (o czym kurcze nie pomyślałem od razu) to moim zdaniem jak najbardziej ok rozwiązanie.
Ewentualnie... jak mieszkasz w dużym mieście gdzie jest np. Saturn to z pewnością znajdziesz tam osobę, która może Ci pomóc (na stanowisku VAIO) wypalając taką płytkę (bodajże 6). Oczywiście jak będzie go miała na stanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Plytki dotarly i zrobilem z nich recovery i wszystko sie udalo. Teraz nawet zaczal dzialac przy wylaczonym komputerze przycicsk ASSIST. Ale przestal dzialac jak mam wlaczonego kompa ;/ Nawet jak sciagne ze strony sony nowego care to po instalacji i tak nie dziala.
Ale mam jeszcze jeden maly problem. Mialem utworzona partycje, lecz zostala ona skasowana jak przywracalem system i znowu mam jedna. Czy da sie jakos to zrobic aby sie ona nie kasowala?