anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Reinstalacja/Kopa zapasowa - PROBLEM

profile.country.pl_PL.title
tacowski
Początkujący

Reinstalacja/Kopa zapasowa - PROBLEM

Witam serdecznie.
Zakupiłem wczoraj laptopa Sony SVE1511G1EB i mam problem z reinstalacja.

Jak wylacze komputer i klikne na przycisk ASIST to wlacza sie komputer i jest ciemny ekram i nic sie nie dzieje to samo jak klikne F10 tez nic. Jeżeli odpale VAIO Care i wejde w zakladke narzedzia zaawansowane/przywracanie odzyskiwanie systemu / przywracanie systemu to wyswietla mi sie komunikat ze nie utworzono punktow przywracania na dysku systemowym komputera.

Czy to znaczy, ze w moim laptopie nie zostala wykonana taka kopia? Co mam zrobic, poniewaz wydaje mi sie ze taka powinna byc przy zakupie nowego laptopa. Dodam ze zakupilem go w EURO RTV AGD.

Prosze o pomoc i porade.
Pozdrawiam

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Zajrzyj tutaj, być może znajdziesz rozwiązanie dla Twojego problemu:

ftp://ftp.vaio-link.com/pub/manuals/RecoTS/2011Q1_TRG_PL.pdf

Pozdrawiam,

tacowski
Początkujący

Dzieki za szybka odpowiedz.

Niestety to co podales mam w wersji papierowej dolaczonej do laptopa i korzystajac z "Odzyskanie systemu z wykorzystaniem obszaru odzyskiwania" nie dziala, a zadnej plyty nie dostalem wiec drugi sposob odpada.

Może masz jakies pomysly?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A nie jesteś w stanie wypalić płyt Recovery? To pierwsza rzecz jaką zawszę robię po zakupie laptopa.

A co tak naprawdę się wydarzyło, że tuż po zakupie musisz wykonać reinstalację systemu?

Z tego co wiem, wcześniej (jakieś 3 lata temu kiedy korzystałem z serwisu) można było zamówić płyty z Vaio Link, ale to było związane z opłatą.
Dla pewności - skontaktuj się z infolinią Vaio i spytaj czy taka opcja nadal jest dostępna.

Myślę, że możesz spróbować nietypowo - czyli udać się do sklepu i może tam uda się rozwiązać problem nagrania płyt recovery - być może sprzedawca będzie miał ten sam model i pozwoli Ci na wypalenie płytek.

tacowski
Początkujący

W sumie nic takiego sie nie wydarzylo. Poprostu chcialem sprawdzic czy jest takie cos i na jakiej zasadzie dziala, poniewaz nigdy nie instalowalem systemu z kopi zapasowej, poniewaz wszystkie inne kompy posiadaly plytki ze sterownikami i systemem operacyjnym. No i dodatkowo chcialem zobaczyc czy jak stworzylem sobie partycje to czy przy przywracaniu systemu mi sie ta partycja skasuje.

A mozesz mi powiedziec jak wypalic ta plytke Recovery? Czy to bedzie plytka stanu pierwotnego czy tego stanu ktory mam teraz?

bart132
Poszukiwacz

Zgłoś się do swojego sklepu. Jeżeli rzeczywiście nic nie manipulowałęś przy partycji, to moim zdaniem kwalifikuje się do wymiany bo masz niesprawną partycje recovery.

Zapraszam na VAIOBlog.pl
tacowski
Początkujący

Dzwonilem kilkukrotnie na infolinie pod nr 801382462 i probowali mi pomoc, a mianowicie kazali odinstalowac i na nowo zainstalowac VAIO Care co tez zrobilem i zaktualizowalem lecz niestety nic nie pomoglo. Gdy wchodze w VAIO Care kolejno Narzedzia zaawansowane/Przywracanie i odzyskiwanie powinna być tam opcja Utworzenia dysku recovery lecz niestety u mnie jej nie ma sa tylko do wyboru: Przywracanie systemu i Zainstaluj ponownie apkikacje i sterowniki.

Pani w infolini powiedziała mi ze w przeciagu miesiaca bo nie maja teraz na stanie zostana doslane mi bezplatnie plytki recovery i jak je dostane mam wlozyc plytke do napedu a nastepnie wylaczyc i wlaczyc komputer i program recovery powinien zadzialac.

Czy takie rozwiazanie jest dobre? Jak uwazacie?

bart132
Poszukiwacz

Jeżeli serwis wyśle bezpłatne płyty recovery (o czym kurcze nie pomyślałem od razu) to moim zdaniem jak najbardziej ok rozwiązanie.

Ewentualnie... jak mieszkasz w dużym mieście gdzie jest np. Saturn to z pewnością znajdziesz tam osobę, która może Ci pomóc (na stanowisku VAIO) wypalając taką płytkę (bodajże 6). Oczywiście jak będzie go miała na stanie.

Zapraszam na VAIOBlog.pl
tacowski
Początkujący

Plytki dotarly i zrobilem z nich recovery i wszystko sie udalo. Teraz nawet zaczal dzialac przy wylaczonym komputerze przycicsk ASSIST. Ale przestal dzialac jak mam wlaczonego kompa ;/ Nawet jak sciagne ze strony sony nowego care to po instalacji i tak nie dziala.

Ale mam jeszcze jeden maly problem. Mialem utworzona partycje, lecz zostala ona skasowana jak przywracalem system i znowu mam jedna. Czy da sie jakos to zrobic aby sie ona nie kasowala?