Podziel się wrażeniami!
Witam,
chcialbym wymienic pamiec w moim laptopie vaio f.
Teraz mam 8gb ddr3 1333mhz, a chce miec 16gb 1600mhz.
Nigdzie nie moge znalezc informacji, czy taka pamiec bedzie zgodna z tym laptopem.
Czy ktos z was moze sie orientuje?
Pozdrawiam
Witam
Mógłbyś podać symbol laptopa...
Jasne.
To jest: VPCF24C5E
Laptop kupiony w Hiszpanii. Krotka specyfikacja:
Memoria : 8 GB 1333 MHz DDR3 SDRAM
Aplicaciones creativas : Sin Imagination Studio Suite
Disco duro : 256 GB Unidad Flash SSD SATA
Tarjeta Gráfica : NVIDIA® GeForce® GT 540M 2GB
Batería : Batería hasta 5 horas
Estilo de teclado : Teclado con retroiluminación
Unidad óptica : Grabadora de DVD
LAN inalámbrica : LAN(IEEE802.11bgn) inalámbrica
Procesador : Intel®Core(TM)i7-2640M,2.80GHz
Pantalla : LCD 41,6 cm, 1920x1080 Plus
Pozdrawiam
Z polskiej strony modelu o innym wyposażeniu wynika dość jasno:
:smileyarrow:
:smileyarrow: Maks. obsługiwana pamięć 8 GB
A co do prędkości to jest ona ustalona na stałe. Zakup szybszej nie spowoduje, że zacznie ona działać szybciej.
Hmm.
No tak, na stronie hiszpanskiej tez jest max 8gb.
Pytanie, czy jest to max jaki obsluguje plyta glowna, czy max jaki mozna kupic w sklepie Sony.
Chyba po prostu musze sprawdzic model plyty i zerknac na strone jej producenta.
Pozdrawiam
A jest taka możliwość ze aktualizacja biosu pozwoli na rozszerzenie do 16GB ramu ?.
No wlasnie o tym mysle. Bo w sumie 16gb to nie jest jakas straszna ilosc.
Troche mnie to dziwi, ze sie nie da rozszerzyc
Możliwe, że aktualizacja BIOS-u rozwiąże ten problem (jeśli on nadal istnieje), ale to trzeba by śledzić jakiś changelog w wersjach tych BIOS-ów albo po prostu sprawdzić czy zadziała 16GB. A tak po krótkiej lekturze to chyba procesor determinuje maksymalną prędkość pamięci więc z 1600MHz nici....
Ps. Swoją drogą jak nie robisz jakiś bardzo skomplikowanych projektów CAD lub nie uruchamiasz 5 maszyn wirtualnych na raz to nie mogę sobie wyobrazić po co 16GB pamięci....? Ja mam 4GB wyłączonego SWAP-a i jeszcze nigdy mi nie wywaliło komunikatu o braku pamięci.... A swoją drogą Windows 7 zżera tyle ile mu dasz... Tak jak zoptymalizowany.... Jak mu dasz więcej wcale nie musi lepiej działać...
Ps2. A jak 16GB to nie "straszna ilość"? Ja pamiętam jak Nocturne na 32MB! ładował się po parę minut, a chyba 4 plansza w Reinbow Six z zegarkiem 9 minut.... Po zmianie na 64MB to było coś ta sama plansza ładowała się poniżej minuty