Podziel się wrażeniami!
Laptop... Duży, mały, do gier, do pracy biurowej. Laptopów na rynku jest mnóstwo. A co by było, gdyby połączyć możliwości laptopa z mobilnością tabletu? Tu na przeciw wychodzi nam Sony wraz z ultrabook'iem VAIO Duo SVD112A1SM. Dzięki uprzejmości Sony Polska, miałem okazję bliżej zapoznać się z tym ciekawym komputerem i chętnie podzielę się swoimi wrażeniami.
Trochę danych technicznych :
Procesor Intel i3-3217U 1.80GHz
4GB RAM DDR3
INTEL HD Graphics 4000
Matryca 11.6" Full HD IPS 1920x1080px z 10 punktową obsługą dotykową
Dysk SSD 120GB
2x USB 3.0 - w tym jednen port z zasilaniem
Wyjścia video : HDMI i D-Sub
Czytnik kart SD, Memory Stick
Wyjście RJ-45
Obsługa NFC
GPS
Wi-fi
2x 1.3Mpix kamera
System Windows 8 64bit
Bateria do ok. 6h pracy.
Waga - ok. 1.30 Kg
Tyle z danych technicznych. A jak to przekłada się w praktyce?
W pudełku wraz z Tabtopem (jak razem z RASTX'em nazwaliśmy tę hybrydę) dostajemy ładowarkę i rysik.
Urządzenie wygląda bardzo ładnie. Obudowa magnezowa w czarnym kolorze. Złożony jest ekranem do góry. Po rozłożeniu ekran nachylony jest ok 110st.
Kąt bardzo dobry do pracy, ale zauważyłem, że trzymając laptopa na nogach leżąc puszczają zaczepy i ekran się zaczyna ruszać. Może zaproponowane rozwiązanie w modelu VAIO Fit Multi-Flip http://www.sony.pl/hub/new-vaio-fit?cpint=15044706 okaże się dużo wygodniejsze.
Wracając do VAIO Duo SVD112A1SM. Został wyposażony dysk twardy SSD, który w praktyce jest… demonem prędkości. Czas ładowania systemu od wciśnięcia guzika „power” do załadowania ekranu początkowego, wynosi zaledwie… 6 sekund!!! Przyznam, jest szybki, ale jak zawsze coś za coś. Dysk niestety jest mało pojemny. Na 100GB dostępnego dla użytkownika, system zajmuje ponad 40 Giga.
Wyświetlacz Full HD - 1920 x 1080px. Jakość obrazu bardzo dobra. Materiały foto-video ogląda się bardzo dobrze. Kolory żywe, a obraz ostry. Niestety matryca świecąca, lubiąca paluchy (jak każdy ekran dotykowy). Aby nie widzieć siebie w ekranie, należy poziom jasności ustawić w połowie skali.
Obsługa. Skoro jest to system Windows 8, a komputer posiada ekran dotykowy, to możemy śmiało komputer obsługiwać jak typowy tablet. Kafelki, gesty - wszystko obsługuje się bardzo ładnie. Klawiatura dotykowa czasem wygodniejsza od normalnej (przy moim rozmiarze palców - a i owszem). Problem zaczyna się dopiero przy przeglądaniu stron. Nie jestem zwolennikiem IE, acz akurat ta przeglądarka jest przystosowana do obsługi dotykowej. Dwoma palcami można powiększyć obraz, dzięki czemu można trafić w link który nas interesuje. Gorzej jak używamy innej przeglądarki (np. tak jak ja - Chrome'a), wtedy trafienie palcem w link jest bardzo ciężkie. Do małych obiektów ( linki czy przyciski w niektórych aplikacjach ) pozostaje elektroniczny rysik, który znajduje się na wyposażeniu komputera lub tradycyjna myszka.
Gry. Zawsze marzyłem o tym, aby w gry takie jak Command & Conquer zagrać na ekranie dotykowym. Dzięki tabtopowi to marzenie spełniło się. Z ciekawości zainstalowałem sobie C&C First Decade. Przetestowałem 3 gry – Tiberian Dawn, Red Alert 2 oraz Generals – Zero Hour. Pomimo, że gry już trochę wiekowe to grało się w nie cudownie. Oczywiście. Problem z tym, że jak były tworzone to o takiej obsłudze nikt nie myślał. Ale klikanie palcem na jednostki i wydawanie w ten sposób poleceń – cudo.
Gry, które testowałem do najnowszych nie należą więc nie sprzęt nie miał większego problemu by je w pełni obsłużyć.
Akumulator. Praca na baterii - ok. 6 godzin. więc jako urządzenie mobilne bardzo dobre. Do pełni mobilnego szczęścia brakuje mi tu tylko modemu dla kart 3G/LTE. Dzięki swoim rozmiarom i wadze nadaje się do noszenia w plecaku / w torbie. Sam używałem tabtopa na AirShow w Radomiu do przeglądania zdjęć. Dzięki wbudowanemu czytnikowi MS/SD ułatwia przenoszenie danych z aparatu na dysk.
Podsumowując. Tabtop jest bardzo fajnym urządzeniem mobilnym. Łączy w sobie to co najlepsze z tabletu i laptopa. Do plusów można zaliczyć obsługę dotykową, złącza HDMI i D-Sub, szybki dysk SSD, porty USB 3.0, podświetlona klawiatura.
Minusy - latający ekran po rozłożeniu, jeżeli jest używany jest w innej pozycji niż pozioma; mały dysk, świecąca matryca; przy rozdzielczości Full HD niektóre przyciski są za małe do obsługi dotykowej.
VAIO Duo SVD112A1SM, to ciekawa propozycja Sony, która sprawdzi się w podróży.