Podziel się wrażeniami!
Witam!
Jak w temacie. Potrzebuję "na gwałt" obiektyw o ogniskowej 18-200. Posiadam ograniczony budżet i z tego powodu zakup ma zamknąć się w kwocie 1000PLN. Jaką markę polecacie: Simga czy Tamron. Obiektyw ten będę wykorzystywał na weekendowych wypadach poza miasto oraz chcę nim w najbliższym czasie fotografować jako drugi fotograf na ślubie. Posiadając jeszcze kitowy SAM1855 i Heliosa myślę, że na ślubniaki 18-200 to chyba najlepszy jak dla mnie wybór. Proszę o pomoc z góry dziękując.
Czy w dobrze oświetlonym kościele ta Sigma 18-200 f/3,5-6,3 DC będzie jednak za ciemna???
moby76 napisał(a):
Czy w dobrze oświetlonym kościele ta Sigma 18-200 f/3,5-6,3 DC będzie jednak za ciemna???
No właśnie, tłumaczyłem Młodej Parze, że to zły pomysł. Dlatego bardzo zależy mi na dobrych i trafionych kadrach. Sam na sobie wywieram taką presję aby wykonać dobre zdjęcia, że aż czuję się jako ten pierwszy. Po weekendzie napiszę jak mi poszło.
moby76 napisał(a):
No właśnie, tłumaczyłem Młodej Parze, że to zły pomysł. Dlatego bardzo zależy mi na dobrych i trafionych kadrach. Sam na sobie wywieram taką presję aby wykonać dobre zdjęcia, że aż czuję się jako ten pierwszy. Po weekendzie napiszę jak mi poszło.
Dzięki bardzo Piotruso!
Jak widać, są jeszcze na tym świecie ludzie, którzy chcą pomóc
Mieszkam na dolnym śląsku tak więc do "centrali" mam kawałek. Lampę już mam i jestem pozytywnie nastawiony tak więc będzie dobrze!
Jeszcze raz dzięki za chęć pomocy!
ja tą sigmę zabrałem na fotki ślubne. ogólnie obiektyw jest padaczny strasznie. af cholernie wolny a foty mają problemy z ostrością. mi się pofarciło, bo ślub był w bardzo słoneczną pogodę a w kościele wyło tyle światła że w najgorszych momentach miałem iso 200 i przy 200mm czas naświetlania 1/100s.
Po roku używania Sigmy, gdybym miał podjąć jeszcze raz decyzję to po raz kolejny bym ją zakupił. Odnosząc się do Tamrona to jest zdecydowanie mniejsza gabarytowo, dobrze wykonana (nie taka tandetnie plastikowa) i można ją złowić za około 899zł. Z a200 w dobrych warunkach oświetleniowych - Egipt ale i Tuczno - szybko kręciłą i nastawiała ostrość w punkt. Takich stresujących sesji jak ślub nią nie robiłem i chyba nie miałbym odwagi podjąć takiego ryzyko za pieniądze Młodych, ale jako second fotograf zawsze możesz sprubować. Wysokie ISO i powiększenia w BW mogą być interesujującą alternatywą dla MP.