Podziel się wrażeniami!
Zastanawiam się czy z lampą HFL42 którą posiadam jest coś nie tak, czy coś źle robię... Jak mam włączyć tryb HSS wciskam przycisk i nic - max to 1/160. Po wielu kombinacjach udało mi się jedynie zauważyć iż tryb włącza się sam jeżeli odłączę lampę i przełączę ją w tryb WL, czy tak to ma działać
madzi napisał(a):
Zastanawiam się czy z lampą HFL42 którą posiadam jest coś nie tak, czy coś źle robię... Jak mam włączyć tryb HSS wciskam przycisk i nic - max to 1/160. Po wielu kombinacjach udało mi się jedynie zauważyć iż tryb włącza się sam jeżeli odłączę lampę i przełączę ją w tryb WL, czy tak to ma działać
piotruso napisał(a):
madzi napisał(a):
To jest dodatkowa opcja. Lampa powinna sama reagować na ustawiony czas naświetlania. Gdy w trybach S lub M czas ustawisz na krótszy niż czas synchro lampa powinna sama się przełączyć w tryb HSS. Warunkiem jest błysk na wprost a więc palnik lampy skierowany równolegle z obiektywem. Gdy palnik zostanie przekręcony to tryb HSS zostanie wyłączony. W trybach A i P gdy aparat uzna, że ilość światła jest zbyt duża do naświetlenia prawidłowego sceny również automatycznie przestawi pracę lampy w tryb HSS.
madzi napisał(a):
Hmm, niestety nie włączą się i co za tym idzie nie przełącza się na krócej niż 1/160, ale spróbuje z tym palnikiem (nie wiedziałem ze kąt może coś zmienić ) - sprawdzę i dam znać
madzi napisał(a):
Hmm, niestety nie włączą się i co za tym idzie nie przełącza się na krócej niż 1/160, ale spróbuje z tym palnikiem (nie wiedziałem ze kąt może coś zmienić ) - sprawdzę i dam znać
dzięki - Działa , że też nie wpadłem na to
Trochę teorii też się przydało - już wiem jak to działo
Czy to oznacza, że czas synchronizacji podawany jest dla lampy wbudowanej i przy użyciu zewnętrznej (z HSS) można go skrócić? Do tej pory byłem przekonany, że 1/160 podawana w instrukcji to max bez względu na lampę.
kasper napisał(a):
Czy to oznacza, że czas synchronizacji podawany jest dla lampy wbudowanej i przy użyciu zewnętrznej (z HSS) można go skrócić? Do tej pory byłem przekonany, że 1/160 podawana w instrukcji to max bez względu na lampę.
Piotruso, jesteś jak zwykle niezawodny w wyjaśnieniach :smileythumbsup:. Generalnie znam zasadę działania HSS, ale z jakiegoś powodu uparłem się, że czas synchronizacji jest minimalnym, zablokowanym programowo dla danego modelu aparatu, bez względu na rodzaj używanej lampy. Może dla tego, że nie posiadam lampy zewnętrznej i nigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałem. Jak nisko można zejść z czasami przy HSS?
Najkrótszy, znany mi czas synchronizacji to 1/12000s z aparatem Minolta i lampą 5400HS. I to tylko dlatego, że był to najkrótszy czas migawki.kasper napisał(a):
Jak nisko można zejść z czasami przy HSS?