anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Bezprzewodowe wyzwalanie lampy z gorącą stopką

bogis-----
Początkujący

Bezprzewodowe wyzwalanie lampy z gorącą stopką

Witam. Natrafiłem na ten artykuł gdy szukałem jakiś informacji o mojej starej lampie.

http://alphacorner.eu/index.php/porady/ ... mment-1642" target="_blank

Tam jest coś takiego napisane "Lampa w aparacie jest wyzwalana wraz z lampą bezprzewodową".
Chciałem się dowiedzieć czy to prawda ? Jeśli tak to czy można jakoś ustawić aby lampa wbudowana nie załączała się gdy mam podpiętą tą drugą (mam alpha a330)?

13 ODPOW. 13
bogis-----
Początkujący

Dokładnie mi chodzi o radiowo a WL to coś zupełnie innego. Widzę ze nikt nie zna odpowiedzi dlatego raczej będę musiał zakupić takie sprzęty i sam to sprawdzić

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Zawsze można poczekać aż skywalker pojawi się na forum - twórca podanej przez Ciebie strony to nasz klubowicz także

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

bogis napisał(a):

Dokładnie mi chodzi o radiowo a WL to coś zupełnie innego. Widzę ze nikt nie zna odpowiedzi dlatego raczej będę musiał zakupić takie sprzęty i sam to sprawdzić

Nie każdy (a z tego wynika, że nikt) nie używa takiego zestawu jak opisany w linku.
Ja nie chcąc wprowadzać Cię w błąd sprawdzałem kilkanaście a może i kilkadziesiąt różnych kombinacji połączeń wyzwalania lampy poprzez przejściówkę ale po pierwsze nie mam tej przejściówki (mam jakąś Yongnuo YN-H3), po drugie nie mam wyzwalaczy radiowych (sprawdzałem, czy wyzwala zwykłą lampę błyskową, chyba na sam proces uruchomienia akcesorium podpiętego do gorącej stopki nie ma to znaczenia, sygnał sterujący wychodzi) a po trzecie mam inny aparat (A200). Z moich prób i testów wynika, że nie wiem, po co w linkowanym tekście jest opisana (i pokazana) otwarta wbudowana lampa błyskowa. Normalnie, przy zamkniętej lampie aparat realizował wszystkie tryby wyzwalania jakie nastawiłem (zwykły błysk, błysk przy długim czasie naświetlania, błysk na drugą kurtynę). Więc nie wiem dlaczego na stronie jest napisane, że błyska lampa wbudowana, według mnie można jej nie uruchamiać. Tak to powinno działać normalnie ale czy może są odstępstwa przy korzystaniu z tego konkretnego sprzętu?
Podsumuje tak: jeżeli chcesz kupować podlinkowany sprzęt to kupuj, powinien działać normalnie, bez błyskania wbudowaną lampą, gdy nie będzie działał to nie zrzucaj na mnie winy (bo to jest według mnie nienormalne) :c20 .

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

wygląda jak przerośnięta wersja radiówki o której pisał Piotruso wyżej i ta chińszczyzna wyzwala lampy radiowo nie powodując podnoszenia się i błyskania lampy wbudowanej szczerze dla mnie jest to bez sensu bo jeśli miałaby błyskać wbudowana to równie dobrze można do tych tanich lamp dokupić tylko fotocele i wyzwalać je błyskiem...