Podziel się wrażeniami!
Witam,
Pytanie jaki obiektyw wybrać cena podobna 600-700zł , pytam bo po przejrzeniu testów mam mętlik w głowie.
1. Sony 18-200
2. Sigma 18-200
3,Tamron 18-200
Popularne spacerniaki , oczekiwania takie żeby nie nosić całej torby obiektywów , uniwersalny obiektyw.
co byście wybrali na wakacyjny wyjazd?
pozdrawiam pawel-r
chłopie nie wiem jak mam ciebie traktować niby fachowiec, w opisie 3 body (super to znaczy że kapucha jest), postów nastukane od pyty (extra - to znanczy że już na każdy temat może pogadać), ale nie wiem czy ty zdjecia robisz
300mm ogniskowa (ciemna) bez statywu z ręki - dla mnie jesteś mistrzem
i chyba niema sensu kontynuować tej bogatej w wiedze i doświadczenie dyskusji, wszystko zostało powiedziane, doradziliśmy człowiekowi perfekcyjnie rozwiazania, a wybór należy do niego
Alcazar napisał(a):
acinloop napisał(a):
Alcazar napisał(a):
To aż takie problemy są z ogniskową 300mm
Dobra, ale są na tym forum użytkownicy którzy używają np: Sonego 75-300 i jakoś nie doczytałem się opinii że przy ogniskowej 300mm nie da się/nie można robić zdjęć...
albo ślepy jestem...
To napisz proszę jaki jest sens produkcji/sprzedaży/kupowania takich długoogniskowych obiektywów?
Bo mnie się wydaje że głupotą było by produkowanie takich obiektywów gdyby długie ogniskowe nie miały zastosowania w fotografii.
Alcazar napisał(a):
chłopie nie wiem jak mam ciebie traktować niby fachowiec, w opisie 3 body (super to znaczy że kapucha jest), postów nastukane od pyty (extra - to znanczy że już na każdy temat może pogadać), ale nie wiem czy ty zdjecia robisz
Alcazar napisał(a):
acinloop napisał(a):
Dobra, ale są na tym forum użytkownicy którzy używają np: Sonego 75-300 i jakoś nie doczytałem się opinii że przy ogniskowej 300mm nie da się/nie można robić zdjęć...
albo ślepy jestem...
luvr napisał(a):
acinloop - nie bierz do siebie uwagi o 300mm obiektywach. Zasada jest taka: 1/ogniskowa
taki czas jest przy spokojnym chwycie do utrzymania bez poruszenie. czyli dla 300mm jest to 1/300 s + stabilizacja co daje jakies 1/125 i lepiej
sorry "ja się na niczym nie znam" dostałem właśnie ostrzeżenie od moderatora i w kwestji technicznej wogóle sie nie udzielam (koniec dyskusji).
Rynek długoogniskowych obiektywów ocalony
Alcazar napisał(a):
sorry "ja się na niczym nie znam" dostałem właśnie ostrzeżenie od moderatora i w kwestji technicznej wogóle sie nie udzielam (koniec dyskusji).
Alcazar napisał(a):
ale nie wiem czy ty zdjecia robisz
Alcazar napisał(a):