Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie, tak od dłuższego czasu zastanawiam się w jakie szkła inwestować w naszym systemie. Największe pytanie gdzie mam dużo niewiadomych to jest to czy za kilkanaście lat jak sony będzie wypuszczało kolejne puszki , amatorskie, profesjonalne bardziej lub mniej to czy ja posiadając szła o przeniesieniu napędu AF typu śrubokręt będę miał puszkę, która taki napęd ustawiania ostrości będzie miała ?? Jak wiadomo nikon już zrobił chyba pierwszy krok w tym likwidując taki napęd w swoim amatorskim produkcie D40. Jak to będzie wyglądało u nas ?? Pytam bo nie wiem w co inwestować a szkła które mi się podobają np zeiss 85 czy 135 to śrubokręt przecież. Koszta takiego obiektywu są bardzo duże i przy moim amatorskim użytkowaniu to zakup na całe życie. Jak myślicie, w którą stronę to pójdzie ? Pozdrawiam.
Tadziu przy obecnym tempie jakie ma technika to za 10 lat będziemy mieli A900x2 w czymś co będzie aparatem, telefonem, gps-em, odtwarzaczem wszystkiego i ciul wie czego jeszcze
i nie ma się co zastanawiać co będzie za rok czy dwa bo tego nikt nie wie
trzeba żyć teraźniejszością i kupować to co jest na rynku i na co nam pozwala nasz budżet
SZFENDAK napisał(a):
Tadziu przy obecnym tempie jakie ma technika to za 10 lat będziemy mieli A900x2 w czymś co będzie aparatem, telefonem, gps-em, odtwarzaczem wszystkiego i ciul wie czego jeszcze
i nie ma się co zastanawiać co będzie za rok czy dwa bo tego nikt nie wie
trzeba żyć teraźniejszością i kupować to co jest na rynku i na co nam pozwala nasz budżet
brancelo napisał(a):
no właśnie, czyli wniosek taki że należy naprawdę dokładnie przemyśleć zakup takich szkieł jak np zeiss 85 (1,4); 135 (1,8); 135 (2,8) stf,
brancelo napisał(a):
Jak wiadomo nikon już zrobił chyba pierwszy krok w tym likwidując taki napęd w swoim amatorskim produkcie D40.
nowy kit nawet ma być 18-55 -> btw. skąd wiesz, że SSM?
a wraz z nim 55200, 30m2.8, 50f1.8 -> wszystkie z silniczkami.
Nie można tez powiedzieć, że są to obiektywy profi.
Można natomiast powiedzieć, że 85 czy 135 są bardzo dobrymi, drogimi obiektywami i dla nich raczej nie zabraknie silniczka. Zreszta w puszkach profi nie ma potrzeby obniżania wagi o kolejne kilka gramów i powodowanie by aparat wsunął się do kieszeni.
moim zdaniem, Sony może rozdzielić półkę dla początkujących (brak silniczka, może i komory lusra, APS, szkła dtpf) na profi (silnik, lustro, pryzmat, FF), ale to jest tylko moje zdanie. świadczyc może o tym reanimacja 55-200. Po co? http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif chyba tylko po to by pozbawić entry level silniczka.
gnembon napisał(a):
nowy kit nawet ma być 18-55 -> btw. skąd wiesz, że SSM?
ale nie widać, że akurat silniki SSM tam są. Mogą być zwykłe, tanie pierścieniowe, takie jak w kwanonach.
brancelo napisał(a):
Jak wiadomo nikon już zrobił chyba pierwszy krok w tym likwidując taki napęd w swoim amatorskim produkcie D40.
no, dzięki Panowie w końcu za konstruktywną ocenę sytuacji, o to mi chodziło:-) Chciałem poznać wasze zdanie i przypuszczenia. Pozdrawiam serdecznie.
brancelo napisał(a):
Chciałem poznać wasze zdanie i przypuszczenia.