Podziel się wrażeniami!
Bardzo proszę o poradę, czy w celu uzyskania większych zbliżeń ( tak bardzo by mi się przydało na ostatnim rykowisku! ) korzystniejsze jest zastosowanie do obiektywu DT 4-5.6/55-200, konwertera 2x, czy też może kupić sobie obiektyw lustrzany Falcon 500mm f/6,3. Jestem 100% amatorem i na zakup super teleobiektywu po prostu (na razie), mnie nie stać, a te dwie pozycje mieszczą się w moich realiach cenowych.
temat przeniosłem do "Obiektywów..." bo przecież tego się tyczy
telekonwerter x2 nie działa z obiektywem S 55-200.
Obiektyw falcon/samyang 500mm jest obiektywem manulanym. Warto o tym pamiętać
kris napisał(a):
kuraq napisał(a):
kris napisał(a):
A te falcony się mieszczą pod lampa? Bo coś ktoś o jakimś lustrzanym i a300/a200/a100/a230/a330/a380 już nie pamiętam dokładnie, co mówił, ale chodziło, że się nie mieści.
Firianus napisał(a):
kuraq napisał(a):
kris napisał(a):
A te falcony się mieszczą pod lampa? Bo coś ktoś o jakimś lustrzanym i a300/a200/a100/a230/a330/a380 już nie pamiętam dokładnie, co mówił, ale chodziło, że się nie mieści.
Nawet jak sie nie mieszcza, to przecież nie będziesz jej używał do ogniskowej 500mm![]()
Kolega sadam ma racje, sorka jeśli się niejasno wyraziłem, siedzenie do 18 w szkole męczy.
Falkony (i Samyangi) się mieszczą. To pewne typy radzieckich obiektywów lustrzanych się nie mieściły.
Sóny 500mm też się mieści w a300;) Dziś sprawdzone.
kuraq napisał(a):
Sony 500mm też się mieści w a300
Dziękuję bardzo za Wasze wszystkie sugestie. Na ich podstawie zakupie sobie napewno lustrzanego Falcona 500mm f/6.3. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tej sprawy; jaka jest praktyczna różnica w powyższym obiektywie przy przesłonie f/6.3, a f/8.0. Czy przy tej ogniskowej ma to duże znaczenie?