Podziel się wrażeniami!
Bardzo proszę o poradę, czy w celu uzyskania większych zbliżeń ( tak bardzo by mi się przydało na ostatnim rykowisku! ) korzystniejsze jest zastosowanie do obiektywu DT 4-5.6/55-200, konwertera 2x, czy też może kupić sobie obiektyw lustrzany Falcon 500mm f/6,3. Jestem 100% amatorem i na zakup super teleobiektywu po prostu (na razie), mnie nie stać, a te dwie pozycje mieszczą się w moich realiach cenowych.
temat przeniosłem do "Obiektywów..." bo przecież tego się tyczy
telekonwerter x2 nie działa z obiektywem S 55-200.
Obiektyw falcon/samyang 500mm jest obiektywem manulanym. Warto o tym pamiętać
kris napisał(a):
kuraq napisał(a):
kris napisał(a):
A te falcony się mieszczą pod lampa? Bo coś ktoś o jakimś lustrzanym i a300/a200/a100/a230/a330/a380 już nie pamiętam dokładnie, co mówił, ale chodziło, że się nie mieści.
Firianus napisał(a):
kuraq napisał(a):
kris napisał(a):
A te falcony się mieszczą pod lampa? Bo coś ktoś o jakimś lustrzanym i a300/a200/a100/a230/a330/a380 już nie pamiętam dokładnie, co mówił, ale chodziło, że się nie mieści.
Nawet jak sie nie mieszcza, to przecież nie będziesz jej używał do ogniskowej 500mm
Kolega sadam ma racje, sorka jeśli się niejasno wyraziłem, siedzenie do 18 w szkole męczy.
Falkony (i Samyangi) się mieszczą. To pewne typy radzieckich obiektywów lustrzanych się nie mieściły.
Sóny 500mm też się mieści w a300;) Dziś sprawdzone.
kuraq napisał(a):
Sony 500mm też się mieści w a300
Dziękuję bardzo za Wasze wszystkie sugestie. Na ich podstawie zakupie sobie napewno lustrzanego Falcona 500mm f/6.3. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tej sprawy; jaka jest praktyczna różnica w powyższym obiektywie przy przesłonie f/6.3, a f/8.0. Czy przy tej ogniskowej ma to duże znaczenie?