Podziel się wrażeniami!
Kupiłem filtr polaryzacyjny kołowy HOYA HMC 55mm. Mam taki problem , ponieważ jak go założę na obiektyw to nie mogę kręcić tym filtrem , bo obiektyw ciągle ostrzy. Co mam zrobić ? Jest jakaś reguła w którą stronę nim kręcić i o ile ?
korzystanie z polarki i obiektywu, który "kręci mordką" wygląda następująco:
Zawsze używamy AF pojedynczego.
Kadrujemy (dobór ogniskowej) i wyostrzamy :smileyarrow: pstryk
kris napisał(a):
korzystanie z polarki i obiektywu, który "kręci mordką" wygląda następująco:
Zawsze używamy AF pojedynczego.
Kadrujemy (dobór ogniskowej) i wyostrzamy :smileyarrow: pstryk
do LV użyta jest inna matryca (znacznie mniejsza) niż ta, którą aparat rejestruje zdjęcie.
Dlatego to co widzisz na LCD podczas korzystania z LV troszkę się różni od tego co będzie na zdjęciu
za to korzystając z wizjera powinieneś widzieć więcej zmian.
Dziękuję Ci za pomoc , rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości.
ważny jest również sam filtr. jeżelu wydałeś na niego kilka złotych to nie spodziewaj się, że obracając filtr zobaczysz różnice.
ps. bardzo mocny Avatar
wratislavian napisał(a):
ważny jest również sam filtr. jeżelu wydałeś na niego kilka złotych to nie spodziewaj się, że obracając filtr zobaczysz różnice.
Za filtr z przesyłką dałem 150zł.
A Avatar troszkę mocny. Zmienię go jak zrobię sobie jakieś fajne zdjęcie.
najwiekszy efekt z polarka masz wtedy gdy slonce jest po twojej prawej lub lewej stronie i efekt najwiekszy gdy jest to 45 stopni
podłącze się pod temat.
kupilem marumi c-p.l. za 50zł myślicie, że to dobra cena? na początku było 60zł, ale ze studentem nie ma się co targować:> ten filtr jest chyba najprostszy z jedną powłoką przeciwodblaskową nowy powinien kosztować około 90zł chociaż nigdzie nie znalazłem tego konkretnego.
i drugie pytanie. myślicie, że to jest dobry filtr?
ps. polecam giełdy foto. dużo sprzetu i bardzo przyjaźni ludzie:) we wrocławiu mamy takie cos co sobote od 9 rano do 12 w budynku dworca pkp.