anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Gdzie są produkowane obiektywy Carl Zeiss do aparatów Sony ?

petrus-----
Początkujący

Gdzie są produkowane obiektywy Carl Zeiss do aparatów Sony ?

Gdzie są produkowane obiektywy Carl Zeiss do cyfrowych lustrzanek Sony ?
Wiem na 100%, że wytwarza je firma Sony i że nie są produkowane w Niemczech.
Szkła CZ pod wszystkie inne systemy produkuje się wyłącznie w Niemczech.

26 ODPOW. 26
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

mój CZ 135mm 1.8 ma napis "JAPAN" ;)

petrus napisał(a):

Szkła CZ pod wszystkie inne systemy produkuje się wyłącznie w Niemczech.

pod inne systemy nie ma AF'a :smileymrgreen:

marcinssdd
Początkujący

W Japonii są produkowane podobnie jak i pozostałe obiektywy do lustrzanek małoobrazkowych.

grzybki z barszczem
Creatoor
Początkujący

marcin napisał(a):

jak i pozostałe obiektywy do lustrzanek małoobrazkowych.

Które 'pozostałe'?

petrus-----
Początkujący

marcin napisał(a):

W Japonii są produkowane podobnie jak i pozostałe obiektywy do lustrzanek małoobrazkowych.

Nieprawda.
Carl Zeissy do Nikonów produkowane są w Niemczech.....kolega, który ma dwa szkła do swojej puszki, ma na nich napisane.....made in Germany.

profile.country.pl_PL.title
marcinssdd
Początkujący

O które dokładnie obiektywy Carl Zeiss - poproszę nazwy.

Creatoor napisał(a):

marcin napisał(a):

Które 'pozostałe'?

http://www.zeiss.com/c12567a8003b58b9/Contents-Frame/8e8ae439a3fd6101c125711b005a77c4

grzybki z barszczem
Creatoor
Początkujący

Nie rozumiem o co Ci chodzi?
Napisałeś: "W Japonii są produkowane ... pozostałe obiektywy do lustrzanek małoobrazkowych."
Wszystkie? Sigma, Tamron, Tokina...

Nie rozumiem ostatniego wpisu z tym Zeissem

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

petrus napisał(a):

Nieprawda.
Carl Zeissy do Nikonów produkowane są w Niemczech.....kolega, który ma dwa szkła do swojej puszki, ma na nich napisane.....made in Germany.

Marcin odpowiedział CI na pytanie. Ty wyraźnie pytałeś o:

petrus napisał(a):

obiektywy Carl Zeiss do cyfrowych lustrzanek Sony ?

Te obiektywy (seria ZA) są produkowane w Japonii.

Pozostałe Zeissy z serii ZF, ZE, ZS, ZK (czyli np. te na bagnet Nikona) są już prawdopodobnie produkowane w Niemczech.

profile.country.pl_PL.title
marcinssdd
Początkujący

Dobra to jeszcze raz postawię kawę na ławę bo widzę że nie zostałem dobrze zrozumiany :rolling_eyes:

petrus napisał(a):

marcin napisał(a):

Nieprawda.

Obecnie oferowane przez firmę Carl Zeiss obiektywy do lustrzanek małoobrazkowych to:
Distagon T* 3,5/18
Distagon T* 2,8/21
Distagon T* 2,8/25
Distagon T* 2/28
Distagon T* 2/35
Planar T* 1,4/50
Planar T* 1,4/85
Makro-Planar T* 2/50
Makro-Planar T* 2/100

Są to konstrukcje manualne w których brak jest autofocusa a sterowanie przysłoną odbywa się poprzez dedykowany pierścień i wszystkie made in japan. Występują w kilku wersjach z różnymi mocowaniami:
ZF: Nikon F (w tym aparaty Fuji)
ZE: Canon EF
ZK: Pentax K (w tym aparaty Samsung)
ZS: M42
Nie każdy model dostępny jest we wszystkich powyższych rodzajach np. Distagon T* 3,5/18 jest produkowany tylko w wersji ZF i ZK natomiast Planar T* 1,4/50 z wszystkimi czterema mocowaniami.

Jeżeli na obiektywie do lustrzanki jest napis: Made in Germany to może to być sprzęt produkowany ładnych parę lat temu. Dlatego też bardzo bym prosił o podanie danych tych obiektywów bo się tym interesuje. Gdyby jeszcze były dostępne zdjęcia tych szkieł to byłoby bardzo miło.

Obiektywy autofocus produkowane dla Sony czyli seria ZA to zupełnie inna bajka i nie są dostępne z innymi bagnetami.

Creatoor napisał(a):

marcin napisał(a):

Które 'pozostałe'?

Odpowiedziałem w poprzednim poście ale raz jeszcze zamieszczam link do strony z odpowiedzią:
http://www.zeiss.com/c12567a8003b58b9/Contents-Frame/8e8ae439a3fd6101c125711b005a77c4

grzybki z barszczem
petrus-----
Początkujący

Tak jak mnie poinformowała firma Zeiss, a dzisiaj potwierdziła firma Sony.......obiektywy serii Icon i Hasselblad, produkowane są w Niemczech, wszystkie inne serie robione są w Japonii.
Powiedziano mi także, że obiektywy niemieckie są lepszej jakości, niż te japońskie.
Mój kolega posiada dwa szkła Zeissa do Nikona, kupowane w UK w 2001r. Oba są zrobione w Niemczech. Nie wiem od kiedy produkcja została przeniesiona do Japonii.