Podziel się wrażeniami!
Gdzie są produkowane obiektywy Carl Zeiss do cyfrowych lustrzanek Sony ?
Wiem na 100%, że wytwarza je firma Sony i że nie są produkowane w Niemczech.
Szkła CZ pod wszystkie inne systemy produkuje się wyłącznie w Niemczech.
mój CZ 135mm 1.8 ma napis "JAPAN"
petrus napisał(a):
Szkła CZ pod wszystkie inne systemy produkuje się wyłącznie w Niemczech.
W Japonii są produkowane podobnie jak i pozostałe obiektywy do lustrzanek małoobrazkowych.
marcin napisał(a):
jak i pozostałe obiektywy do lustrzanek małoobrazkowych.
marcin napisał(a):
W Japonii są produkowane podobnie jak i pozostałe obiektywy do lustrzanek małoobrazkowych.
O które dokładnie obiektywy Carl Zeiss - poproszę nazwy.
Creatoor napisał(a):
marcin napisał(a):
Które 'pozostałe'?
Nie rozumiem o co Ci chodzi?
Napisałeś: "W Japonii są produkowane ... pozostałe obiektywy do lustrzanek małoobrazkowych."
Wszystkie? Sigma, Tamron, Tokina...
Nie rozumiem ostatniego wpisu z tym Zeissem
petrus napisał(a):
Nieprawda.
Carl Zeissy do Nikonów produkowane są w Niemczech.....kolega, który ma dwa szkła do swojej puszki, ma na nich napisane.....made in Germany.
petrus napisał(a):
obiektywy Carl Zeiss do cyfrowych lustrzanek Sony ?
Dobra to jeszcze raz postawię kawę na ławę bo widzę że nie zostałem dobrze zrozumiany
petrus napisał(a):
marcin napisał(a):
Nieprawda.
Carl Zeissy do Nikonów produkowane są w Niemczech.....kolega, który ma dwa szkła do swojej puszki, ma na nich napisane.....made in Germany.
Creatoor napisał(a):
marcin napisał(a):
Które 'pozostałe'?
Tak jak mnie poinformowała firma Zeiss, a dzisiaj potwierdziła firma Sony.......obiektywy serii Icon i Hasselblad, produkowane są w Niemczech, wszystkie inne serie robione są w Japonii.
Powiedziano mi także, że obiektywy niemieckie są lepszej jakości, niż te japońskie.
Mój kolega posiada dwa szkła Zeissa do Nikona, kupowane w UK w 2001r. Oba są zrobione w Niemczech. Nie wiem od kiedy produkcja została przeniesiona do Japonii.