Podziel się wrażeniami!
Gdzie są produkowane obiektywy Carl Zeiss do cyfrowych lustrzanek Sony ?
Wiem na 100%, że wytwarza je firma Sony i że nie są produkowane w Niemczech.
Szkła CZ pod wszystkie inne systemy produkuje się wyłącznie w Niemczech.
To, że na obudowie obiektywu jest napisane "made in Germany" o niczym nie świadczy
Może to oznaczać np tyle, że obudowa została wytłoczona w niemczech, a soczewki i ich montaż zrobiny był na przykład w Polsce. Tak jest zdecydowanie taniej - dla producenta oczywiście.
petrus napisał(a):
Tak jak mnie poinformowała firma Zeiss, a dzisiaj potwierdziła firma Sony.......obiektywy serii Icon i Hasselblad, produkowane są w Niemczech, wszystkie inne serie robione są w Japonii.
Powiedziano mi także, że obiektywy niemieckie są lepszej jakości, niż te japońskie.
Mój kolega posiada dwa szkła Zeissa do Nikona, kupowane w UK w 2001r. Oba są zrobione w Niemczech. Nie wiem od kiedy produkcja została przeniesiona do Japonii.
petrus napisał(a):
Moje 3gr w temacie, bardziej istotne od tego gdzie obiektyw został złożony jest to z jakiego surowca wykonano elementy optyczne a tego to sie chyba nie dowiemy
marcin napisał(a):
petrus napisał(a):
To stwierdzenie jest nieprecyzyjne a sprawę wyjaśniałem w tym i poprzednim poście bieżącego wątku.
...a ja mam pytanie z zupelnie innej beczki:
Jak sadzicie czy firma Carl Zeiss - produkujaca dla K-M/S obiektywy - zacznie je takze produkowac dla innych producentow aparatow?
Jesli tak, to Sony straci silny atut w rekach.
buzz napisał(a):
Jak sadzicie czy firma Carl Zeiss - produkujaca dla K-M/S obiektywy - zacznie je takze produkowac dla innych producentow aparatow?
Jesli tak, to Sony straci silny atut w rekach.
Azazel - ale u innych firm, Zeissy są manualne.
Nie wiem jak dla was, ale dla mnie szkło bez AF jest na co dzień trudne w użyciu. Zwłaszcza jak jest "małe GO + szybko i ciemno"
dlatego fajnie, że Zeissy pod Sony są z AFem
Tak, wiem, ze robi CZ obiektywy dla innych, ale manualne... a mi chodzi o te z AF. Czy CZ jest na wylacznosc zwiazany z Sony, czy moze zaczac produkowac te szkla pod inne mocowania?
Ktos cos wie na ten temat?
Carl Zeiss z jednej strony współpracuje z Sony a z drugiej jednak pod nasz bagnet (A) coś ostatnio nic nie jest wypuszczane, tymczasem Distagon dla Cannona wyszedł - buuu...
Deviant, wywalając 5k za szkło chciałbym mieć AF, a jak będę chciał poostrzyć manualnie to nic nie stoi na przeszkodzie.
Co do soczewek to robione są one w fabrykach wybranych przez Sony i Zeiss i myślę że Zeiss dba o to by szkła były najwyższej jakości.
A wielu ludzi posiadających inne systemy ślinią się jak małe dzieci patrząc na CZ z AF