Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam poczciwą a100 i zastanawiam się nad zmianą na 500 lub 550.
Czy lampa HVL-F56AM będzie z nią współpracować ? Czy też bedzie konieczna zmiana ?
lampa hvl56 pasuje do wszystkich lustrzanek SONY http://img33.imageshack.us/img33/4197/salpha1297027.gif
Dziękuję
Od kilku dni przeglądam to forum szukając odpowiedzi (i podpowiedzi) na nurtujące mnie pytania związane z planowaną zmianą alfy.
Wszystko znalazłam prócz info na temat owej lampy, musiałam się więc zarejestrować i zapytać
Witam,
nie chcę mnożyć wątków, a ten jest dość zbliżony więc się podepnę Otóż nabyłem drogą kupna Sonoltę A550 i zastanawiam się jaką zewnętrzą lampę błyskową można do niej dołączyć tak żeby uzyskać zestaw w 100% kompatybilny. Zakładam że lampy Sonego będą gadać z aparatem wzorcowo, natomiast nie wiem jak rzecz będzi ewyglądać w przypadku np starszych lamp Minolty, produktów Metza czy innych producentów. Nie ukrywam że nie chcę wydawać tu jakoś dużo kasy - dlatego też szukam "zamienników". Czy koledzy i koleżanki mają jakieś doświadczenia??
pozdrawiam
focik
Witaj :smileyexclaim:focik napisał(a):
Otóż nabyłem drogą kupna Sonoltę A550
lampki minolta 3600 czy minolta 5600 będą również odpowiednie. tą pierwszą można dostać od około 300zł.
wratislavian napisał(a):
lampki minolta 3600 ..... tą pierwszą można dostać od około 300zł.
kris napisał(a):
Jeśli już oszczędzać to lepiej kupić METZ 48 lub dozbierać do SONY hvl42
METZ 48 kosztuje 800zł-900zł więc trudno tu mówić o oszczędzaniu. zależy do czego ta lampa ma być.
i tu dochodzimy do podstawowego błędu forumowiczów szukających pomocy w wyborze sprzętu
Ważne jest określenie swojego budżetu.
A co do kupowania jak najtańszych lamp - uważam, że lepiej poczekać i dozbierać do czegoś lepszego niż kupowić lampę za "150plnów" tylko po to by mieć lampę. Szkoda kasy. Co innego jak ktoś jest świadomy i wie co dostaje za te "150plnów"