anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HVL-F56AM i a500 ?

profile.country.pl_PL.title
fotoamator-ka
Początkujący

HVL-F56AM i a500 ?

Witam
Mam poczciwą a100 i zastanawiam się nad zmianą na 500 lub 550.
Czy lampa HVL-F56AM będzie z nią współpracować ? Czy też bedzie konieczna zmiana ?

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

lampa hvl56 pasuje do wszystkich lustrzanek SONY http://img33.imageshack.us/img33/4197/salpha1297027.gif

fotoamator-ka
Początkujący

Dziękuję :)
Od kilku dni przeglądam to forum szukając odpowiedzi (i podpowiedzi) na nurtujące mnie pytania związane z planowaną zmianą alfy.
Wszystko znalazłam prócz info na temat owej lampy, musiałam się więc zarejestrować i zapytać :D

focik-----
Początkujący

Witam,
nie chcę mnożyć wątków, a ten jest dość zbliżony więc się podepnę :D Otóż nabyłem drogą kupna Sonoltę A550 i zastanawiam się jaką zewnętrzą lampę błyskową można do niej dołączyć tak żeby uzyskać zestaw w 100% kompatybilny. Zakładam że lampy Sonego będą gadać z aparatem wzorcowo, natomiast nie wiem jak rzecz będzi ewyglądać w przypadku np starszych lamp Minolty, produktów Metza czy innych producentów. Nie ukrywam że nie chcę wydawać tu jakoś dużo kasy - dlatego też szukam "zamienników". Czy koledzy i koleżanki mają jakieś doświadczenia??

pozdrawiam
focik

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

focik napisał(a):

Otóż nabyłem drogą kupna Sonoltę A550

Witaj :smileyexclaim:
Określenie sonolta pasuje do A100, lecz w ogóle nie pasuje do A550 ;)

Jeżeli lampy Sony są dla Ciebie za drogie to celuj w Metza :smileythumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin:
wratislavian
Początkujący

lampki minolta 3600 czy minolta 5600 będą również odpowiednie. tą pierwszą można dostać od około 300zł.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

wratislavian napisał(a):

lampki minolta 3600 ..... tą pierwszą można dostać od około 300zł.

warto pamiętać, że palnik lampy 3600 obraca się tylko w jednej płaszczyźnie (góra/dół) co skutecznie utrudnia odbijanie światła przy kadrach pionowych.
Moim zdaniem kupowanie lampy z takim ograniczeniem jest marnowaniem kasy - bo prędzej czy później dojedzie się do wniosku, że warto mieć lepszą lampę.
Jeśli już oszczędzać to lepiej kupić METZ 48 lub dozbierać do SONY hvl42

acinloop
Nowicjusz

kris napisał(a):

Jeśli już oszczędzać to lepiej kupić METZ 48 lub dozbierać do SONY hvl42

Popieram :smileyexclaim:

wratislavian
Początkujący

METZ 48 kosztuje 800zł-900zł więc trudno tu mówić o oszczędzaniu. zależy do czego ta lampa ma być.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

i tu dochodzimy do podstawowego błędu forumowiczów szukających pomocy w wyborze sprzętu :?
Ważne jest określenie swojego budżetu.
A co do kupowania jak najtańszych lamp - uważam, że lepiej poczekać i dozbierać do czegoś lepszego niż kupowić lampę za "150plnów" tylko po to by mieć lampę. Szkoda kasy. Co innego jak ktoś jest świadomy i wie co dostaje za te "150plnów"