anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HVL-F58

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

HVL-F58

Moze ktos ma i moze mi na szybko odpowiedziec, czy ten model mozna odpalac kablem?
Ma wejscie PC?

Pewny jestem, ze model 42 takowej mozliwoci nie ma - co do 58 nie jestem pewny...

Przepraszam za znaki, ale pisze z telefonu...

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

jest złącze na "kabelek" FA-CC1AM (który służy do odpalania lampy poza sankami), ale czy on ma końcówkę PC - nie wiem.

pawelszymanski6
Expert

niestety wejście w lampie nie jest typowym wejściem pc :(

nie wiem w jaki konkretnie sposób chciałbyś lampę odpalać jeśli chodzi Ci o podpięcie na stopce aparatu kabla i dalej do lampy to ten kabelek co podał Kris się nada idealnie ewentualnie delta robi tego typu kable ale podpinane pod stopkę zarówno w lampie jak i aparacie

Deviant.
Użytkownik

Wreszcie mogę pisać z pl. znakami.
Od jakiegoś czasu rozglądam się za przenośnym zestawem, którym mógłbym w plenerze doświetlić sobie plan. Chyba na każdego z czasem przyjdzie taka pora, że po usilnym wykorzystywaniu światła zastanego, następnie namiętnego doświetlania planu wszelkimi rodzajami blend itp., wreszcie 'męczeniu' się z lampami błyskowymi, przychodzi pora na odpalanie lamp przenośnych tzw. zestawów reporterskich...

Np taki zestw:
http://allegro.pl/item1155905056_zestaw ... niw_b.html

Można by odpalać lampami Sony przez tryb WL - minusem jest to, że czasami może to nie działać - z fotocelą może być podobnie. Widziałem w sieci małe zestawy fotocela z wejściem PC, więc to w jakiś sposób rozwiązałoby komunikację między body a lampą.

Skoro najczęściej używam 42, więc albo zostaje mi tryb WL, albo kabel - i tutaj sprawa się komplikuje...

Jakieś rozwiązania?

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

jeżeli nie zależy Ci na ttl to najprościej przekaźnik radiowy MAG chyba sprzedawał na kkm i lampki będą działać i nie będzie kabli walających się pod nogami. Droższa opcja to zakupienie tego kabelka podłączanego na stopkę od sony do niego dokupienie przedłużacza też sony noi jeszcze możesz kupić sonowski rozdzielacz do lamp wtedy będziesz mógł kilka 58 podłączyć i będzie ttl :nauseated_face:

profile.country.pl_PL.title
fotolabor.
Poszukiwacz

Witaj
Są wyzwalacze radiowe niestety nikt nie robi do lamp Sony wszystkie na gorąca stopkę
ja rozwiązałem problem.Kupiłem wyzwalacz radiowy i kostkę na której można zabudować lampę Sony,z drugiej strony kostka ma takie samo gniazdo jak lampa.Lampę z kostką poddłączyłem do stopki dołączonej do lampy,to wszystko nakręciłem na statyw i połączyłem kablem z odbiornikiem radiowym.Teraz wystarczy nadajnik na aparat i śmigasz zdjątka.
Wyzwalać możesz tylko w manualu.Jesli masz pytania to mogę przysłać Ci dokładne zdjęcia jak to wykonałem na maila
Pozdrawiam Janusz :c56

Deviant.
Użytkownik

To wyzwalanie radiowe w tej chwili chyba będzie miało największy sens i będzie jednocześnie najtańsze. Tym bardziej, że "czterdziestkę dwójkę" też będę mógł w ten sposób odpalić.
Innym wyjściem jest jeszcze adaptor FAST1AM - jest wyposażony w PC port, więc przy wydatku około 600 złotych można zacząć szaleć i np. poprzez fotocelę wyposażoną w PC port, wyzwalać lampy albo kablem albo błyskiem...

Nadal myślę, co będzie dla mnie najlepsze...

profile.country.pl_PL.title
fotolabor.
Poszukiwacz

witaj
ja mam tak trzy lampy nową 58,sony 56 i starszy model minolty 5400
3 odbiorniki Phottix do tego 3 kostki Pixel TF 323
wszystko pracuje swietnie
Pozdrowienia Janusz :c56

edera-----
Nowicjusz

a może te i inne akcesoria się przydadzą do tej lampy

http://www.foto-tip.pl/sklep/akcesoria_ ... 60_67.html