Podziel się wrażeniami!
Witam,
potrzebuje pomocy, który z obiektywów (jak w tytule) jest lepszy.
Na pewno Jupiter jest mniej spotykany niż CZJ.
Macie jakieś doświadczenia z Jupiterem i jakieś sample z niego??
Pozdrawiam
pierwszy jest kopią drugiego
w przypadku CZJ trafisz na dobry egzemplarz w 95%
przy jupiterze 50%
gdybym osobiście miał wybierać na pewno wybrałbym Zajssa
z tego co mi się kojarzy CZJ był szkłem pod średni format (P- six) ale trafiały się inne mocowania np. M42, pentax
Dzięki wielkie za porównanie obu szkieł.
Teraz wim, że lepiej kupić Carl'a gdyż większe prawdopodobieństwo znalezienia dobrego optycznie szkła.
Post do zamknięcia
pozdrawiam
cieszę się,że Szfendak pomógł
kili100 napisał(a):
Post do zamknięcia
kris napisał(a):
jednak stawiam by ten wątek był otwarty. Może ktoś, kiedyś będzie miał pytanie dot. szkiełka 180mm 2.8 (CZJ/Jupiter)
To może znajdzie się ktoś kto ma takiego jupitera (180/2,8) i wstawi jakieś sample nim zrobione lub wstawi link do galerii.
Czekam z niecierpliwością.
PS. a co wiecie o szkle HELIOS 40 1,5/85??
kili100 napisał(a):
PS. a co wiecie o szkle HELIOS 40 1,5/85??
Dzięki za odpowiedź.
Wg mnie Helios 40-1 ma troszkę gorszy bokeh w porónaniu z 40-2, ten bokeh odwraca uwagę od głównego obiektu na zdjęciu i powoduje u mnie zawroty głowy
A powiedzcie czy cena ok 650 zł jest dobra za obiektyw Helios 40-1??
Zeiss'a 180/2.8 mam z mocowaniem do Psixa - rewelacja "słoiczek" - ostry od pełnej dziury. Nigdy go nie podpinałem do Alfy - nie mam przejściówki, ale da się je kupić. Inna rzecz, że ten słoik niewłaściwie przenoszony wraz z aparatem może wyłamać Ci bagnet...
Jeszcze jednym słojem z pięknym bokeh jest Jupiter 9
Deviant napisał(a):
Zeiss'a 180/2.8 mam z mocowaniem do Psixa - rewelacja "słoiczek" - ostry od pełnej dziury. Nigdy go nie podpinałem do Alfy - nie mam przejściówki, ale da się je kupić. Inna rzecz, że ten słoik niewłaściwie przenoszony wraz z aparatem może wyłamać Ci bagnet...
Jeszcze jednym słojem z pięknym bokeh jest Jupiter 9