Podziel się wrażeniami!
Witam Wszystkich,
proszę o Wasze opinie w następującej kwestii:
Bardzo interesuje mnie obiektyw Sigma 10-20 mm f/4-5,6 EX DC HSM. Czy może ktoś z Was użytkuje ten obiektyw i może podzielić się swoimi wrażeniami.
Kolejna sprawa to zdecydowanie korzystniejsza oferta cenowa w sytuacji sprowadzenia tego sprzętu z USA nawet z najbardziej popularnych sklepów internetowych, gdzie cena stanowi 2/3 polskiej ceny. Wiem, że jest to koszt za pewne "niedogodności" związane z potencjalnym ryzykiem dostawy i ewentualnym procesem reklamacyjnym.
Stąd moje kolejne pytanie czy może ktoś z Was kupił już kiedyś obiektyw w USA i ma jakieś doświadczenia z tym związane? Jak wygląda kwestia przesyłki oraz gwarancji, czy obowiązuje ona w Polsce, jeżeli nie to może wiecie coś o awaryjności obiektywów tego typu i ewentualnych kosztach, jakie trzeba wtedy ponieść w polskim serwisie.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Mam, używam, polecam. Szkło nie jest ideałem (np. słaba ostrość przy dużych otworach), jednak przy "krajobrazowych" przysłonach rzędu f/11 ostre od brzegu do brzegu. Fantastycznie pracuje pod światło - co jest moim zdaniem absolutną koniecznością przy tak szerokim obiektywie. Trzeba tylko mieć świadomość, że takie szkło albo się pokocha, albo odłoży w kąt - i nie ma na to reguły.
Co do zakupów w USA - ja bym nie ryzykował z racji nieobowiązywania gwarancji. W dystrybucji PL masz 3 lata gwarancji + darmową regulację AF w razie problemów. Poza tym do ceny w pesymistycznym przypadku trzeba doliczyć cło i VAT.
Doliczając te 29% wartości obiektywu na granicy i brak gwarancji to oferta z USA już nie jest taka atrakcyjna
Szczupic napisał(a):
Doliczając te 29% wartości obiektywu na granicy i brak gwarancji to oferta z USA już nie jest taka atrakcyjna
Dzięki za podpowiedzi.
Faktycznie jest ryzyko, że na granicy otworzą paczuszkę i dowalą dodatkowe opłaty i wtedy całkowicie się to nie opłaca. Od tego bardziej przejmuję się gwarancją, bo słyszałem, że Sigmy (może nie wszystkie) mają przypadłość z zębatkami a robienie tego na własną rękę bez gwarancji może być nieopłacalne.
A może polecicie jakąś alternatywę w tak szerokim kącie?
Z zębatkami problem miała jedynie Sigma 70-300 ale z tego co słyszałem to jest już ten problem rozwiązany w nowych modelach
Sigmy 17-70 także miewają problemy z mechanizmem sprzęgła...