anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jupiter 9 2/85

Par_Dez
Początkujący

Jupiter 9 2/85

Witam !
Chciałem pokazać że udaje mi się ostrzyć na standardowej matówce Sony A300
obiektywem z zastosowaniem adaptera M42 . Przysłona 4.0
Światło to lampa wbudowana z dyfuzorem , lampa zewnętrzna to Vivitar 283 wyzwalana
przez fotocelę MIF.
Fotka nie wyostrzana w PS tylko zastosowałem obraz -> cień/podświetlenie ponieważ trzeba by
dać korekcję błysku lampy wbudowanej na minus i osłabić światło lampy zewnętrznej aby
móc zastosować f/4.
Ale ostrzenie mi się udaje pomimo że muszę używać do czytania +2,5.

5 ODPOW. 5
Par_Dez
Początkujący

Podłączę się pod mojego poprzedniego postu bo dotyczy tego samego obiektywu i prób z nim
związanych.
Proszę oceńcie jak mi wychodzi ostrzenie (kompozycja i co przedstawia zdjęcie nie ważne).
Próbowałem robić tym obiektywem zdjęcia próbne na dworze - akurat pada śnieg - ale wydaje
mi się że jest to obiektyw wybitnie do zbliżeń i portretu , tu jest moim skromnym zdaniem b.dobrze.
Zdjęcia takie jak np.widoczek ogólny z odległości 12 m wychodzą znacznie gorzej.
Dołączam drugie zdjęcie(crop).

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Z bliska łatwiej ostrzyć...to naturalne.

A jeśli te pieski to jest crop to co tu gadać - jest poprawnie wyostrzone :thumbsup:

Par_Dez
Początkujący

Lajam napisał(a):

Z bliska łatwiej ostrzyć...to naturalne.

A jeśli te pieski to jest crop to co tu gadać - jest poprawnie wyostrzone :thumbsup:

Tak to jest crop i dla celów tego forum zmiejszony na 1024x665.
Pytam dlatego że człowiek z allegro obiecał mi matówkę z microrastrem i klinem za 200zł i
zastanawiam się czy warto kupować i wymieniać (jednak to 200zł).
Co focenia tym obiektywem widoczków z odl. 10 -15 m to moim zdaniem to nie tylko
kwestia złapania ostrości manualnie , ale jakości zdjęcia , odwzorowania szczegółów ,kolorystyki itp.

witsu------
Początkujący

Jak słusznie zauważyłeś Jupiter jest szkłem portretowym. Do krajobrazów poszukaj jakiegoś szerokiego kąta. A wracając do Twoich prób, to bardzo ładnie złapana ostrość.
Miałbym jeszcze prośbę. Mógłbyś mi podesłać na PW namiary na tego gościa co handluje matówkami? Szukam matówki do mojej 700tki.

Par_Dez
Początkujący

witsu napisał(a):

Jak słusznie zauważyłeś Jupiter jest szkłem portretowym. Do krajobrazów poszukaj jakiegoś szerokiego kąta. A wracając do Twoich prób, to bardzo ładnie złapana ostrość.
Miałbym jeszcze prośbę. Mógłbyś mi podesłać na PW namiary na tego gościa co handluje matówkami? Szukam matówki do mojej 700tki.

Proszę bardzo.
Miało być PW (Edit Lajam) :smileytwisted:

Jeszcze jedno pytanie
Czy na kitowym obiektywie 18-70 i 55-200 gdy jest dosyć ciemno w pokoju to A300 ma kłopoty ze złapaniem AF , ustawiony na AF.
Muszę przesunąć na jaśniejsze miejsce aby złapał punkt i wyświetlił zieloną kropkę.