anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kilka pytań

LLC-----
Początkujący

Kilka pytań

Mam kilka pytań do specjalistów, czyli Was :)

1. Który lepszy (cena nie ważna) Sony czy Sigma 50mm 1.4 - lepsza ostrość do 1.8 i szybkość?
2. Jest jakieś szkieło super-szerokokątne z najmniejszym f (najmniejszy f jest tutaj priorytetem) - chciałbym coś takiego 16mm f1.4. Jest coś w tych okolicach czy pozostaje tylko Sigma 30mm f1.4?
3. Który lepszy Sony czy Sigma 18-250mm, a może jeszcze inna firma?

Wszystko pod Sony A55.

33 ODPOW. 33
profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Witaj :c37

To ja odpowiem tak:
ad. 1 - Wybrałbym Sony. Optycznie obydwa obiektywy na tym samym poziomie :) ale Sigma jest większa i cięższa :c3
ad. 2 - Jeżeli chodzi o najszerszy obiektyw o jasności f/1.4 to Sigma 30 mm.
ad. 3 - Lepiej Sony 18-250. Choć opcja Sony 18-55 SAM i 55-200 SAM chyba byłaby lepsza :c20

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

LLC napisał(a):

Mam kilka pytań do specjalistów, czyli Was :)

1. Który lepszy (cena nie ważna) Sony czy Sigma 50mm 1.4 - lepsza ostrość do 1.8 i szybkość?
2. Jest jakieś szkieło super-szerokokątne z najmniejszym f (najmniejszy f jest tutaj priorytetem) - chciałbym coś takiego 16mm f1.4. Jest coś w tych okolicach czy pozostaje tylko Sigma 30mm f1.4?
3. Który lepszy Sony czy Sigma 18-250mm, a może jeszcze inna firma?

Wszystko pod Sony A55.

1. sigma ma dużą przednią soczewkę co zwiększa koszty filtrów optycznie jest podobnie i za Starostą wybrałbym Sony jest mniejsze i lżejsze
2. a ja zapytam tak przewrotnie do czego Ci tak jasne szerokie szkiełko? Możesz się skusić na manualnego samyanga 14mm/2.8 całkiem fajne szkło :)
3. a tu nie wiem co odpowiedzieć o ile mnie pamięć nie myli to szkło Sigmy zdobyło TIPA 2009 i jest chwalone ale szczerze to nie wybrałbym żadnego z tych szkieł tylko zakupił 16-105 ;)

LLC-----
Początkujący

30mm 1.4 do rejestracji nieba przy niskim ISO i krótkim czasie ekspozycji.
Co do niego, to może coś tak o mniejszych mm od 30 ale 1.6-1.8 stałoogniskowy?

Starosta.
Początkujący

LLC napisał(a):

Co do niego, to może coś tak o mniejszych mm od 30 ale 1.6-1.8 stałoogniskowy?

Sigma 20 mm f/1.8 lub Distagon T* 24mm F2 ZA SSM (jeszcze nie ma w sklepach)

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

rozumiem, że mówisz o rejestracji nieba w nocy :question: jak tak to i tak bez statywu nie zrobisz fotki...
co do jasnych stałek to sigma ma szkło 20/1.8

Edit za długo pisałem Starosta mnie uprzedził ;)

LLC-----
Początkujący

Fajna ta Sigma 20, ale pewnie od 2.3 bedzie ostra, a to trochę dużo jak na warunki ISO tego Soniaczka A55.

acinloop
Nowicjusz

LLC napisał(a):

30mm 1.4 do rejestracji nieba przy niskim ISO i krótkim czasie ekspozycji.

Ale po co Ci taki jasny obiektyw do rejestracji nieba jak i tak trzeba by przymknąc do f 8-11 :smileyquestion:

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

no właśnie kolega chyba wymyślił sobie, że mając jasne szkło można robić zdjęcia nieba na pełnej dziurze i że może jeszcze uda się to zrobić bez statywu...powiem tak ja robiąc fotki nieba u mnie na działce gdzie w nocy świecą tylko gwiazdy w bezksiężycową noc przy f8 potrzebowałem 70 sek żeby gwiazdy było widać na zdjęciu ;)

LLC-----
Początkujący

Panowie o czym w gadacie! Ja na ISO 200, 50mm f1.8 przy ekspozycji 10s robię piękne gwiazdy na ststywie oczywiście. WIęcp otrzbuje f1.4 abym mógł zmiejszyć czas do 5sek. Jakie przymykanie do f11, co za bzdura.