Podziel się wrażeniami!
Potrzebuje obiektywu makro do robienia zdjęć biżuterii z bardzo bliska.
Niestety nie mogę sobie teraz pozwolić na bardzo drogi sprzęt.
Proszę o podpowiedź czy któryś z tych obiektywów oferowanych na Allegro może się nadawać?
1) Falcon 500/8
http://www.allegro.pl/item989262717_fal ... _a200.html" target="_blank
2) TAMRON 55-200
http://www.allegro.pl/item992825550_obi ... nolta.html" target="_blank
??
A może coś innego w tym przedziale cenowym?
Pozdrawiam i dziekuję!
To teraz musisz sprawdzić średnicę mocowania filtra w swoim obiektywie. Niestety nie podałeś nam jakim obiektywem dysponujesz. W zestawach z aparatem, można kupić kilka obiektywów.
na obiektywie mam napisane:
DT 3.5- 5.6/18-55 SAM
to to? :smileyredface:
Tak, o to.
Według karty katalogowej, która znajdziesz na stronach Sony, ten obiektyw posiada średnicę filtra 55 mm.
Zastanów się na zestawem pierścieni pośrednich, np. Kenko. Koszt to nieco ponad 500 zł.
A może prawdziwy obiektyw macro? Najtańszy w Sony jest SAL-30M28 Minusem tego obiektywu jest bardzo mała odległość fotografowania, ale jak było wspomniane na początku chcesz mieć blisko.
...ktoś ostatnio wrzucał link do strony ze zdj makro z mirrora)
Panowie,
kupuje namiot bezcieniowy i ponieważ w tym momencie mam ograniczone finanse to skłaniam się do kupna konwertera Raynoxa (wyżej wymienionego).
No chyba, że te pierścienie pośrednie, ale to chyba już koszt większy?
Nie będę ładowała pieniędzy w średnie makro na szybko.
Która opcja lepsza- konwerter czy pierścienie- jak te ot jakie??
Pomóżcie zagubionej dziewczynce
Ja bym celował jednak w pierścienie albo M42, pierścienie nie mają żadnego elementu optycznego, a soczewki makro mogą pogarszać jakość zdj (aczkolwiek nie skreśla ich to całkiem - zajrzyj go galerii np. Bertone'a i ostatnie zdj kropelek wykonane właśnie z pomocą Raynox'a)
Shoei napisał(a):
Panowie,
kupuje namiot bezcieniowy i ponieważ w tym momencie mam ograniczone finanse to skłaniam się do kupna konwertera Raynoxa (wyżej wymienionego).
No chyba, że te pierścienie pośrednie, ale to chyba już koszt większy?
Nie będę ładowała pieniędzy w średnie makro na szybko.
Która opcja lepsza- konwerter czy pierścienie- jak te ot jakie??
Pomóżcie zagubionej dziewczynce
zrobiłem mały test niestety nie mam kita wykorzystałem maf70-210/4 czyli flintę
klips ma wymiary 3cm x 2cm
P.S. fotka z kompletem pierścieni jest niestety poruszona ale nie miałem czasu na poprawę
Witam wszystkich,
chciałem się włączyć w temat
Zadam pytanie może trochę dziwne, ale serio - czy pomiędzy zdjęciami wykonanymi przy użyciu Raynoxa na dobrym obiektywie (Zeiss DT 16-80) a zdjęciami wykonanymi przy użyciu obiektywu makro będzie wyraźna różnica w jakości? Pytam, bo w zasadzie już zdecydowałem się na kupno obiektywu makro, ale jak teraz przysłuchuję się dyskusji i oglądam zdjęcia wykonane Raynoxem, to zaczynam się zastanawiać. Ja co prawda lubię bawić się makro, tylko zastanawiam się czy różnica jakości będzie rzeczywiście dostrzegalna?
A drugie pytanie, w jaki sposób stosowanie raynoxa wpływa na minimalną odległość ostrzenia?
I trzecie już ostatnie pytanie, w jaki sposób obliczyć współczynnik odwzorowania przy ogniskowej 80mm? Chodzi mi konkretnie o to, że mam też obiektyw Sigmy 70-300 makro z odwzorowaniem 1:2, ale nie jestem z niego z różnych względów zadowolony, tylko pytanie czy obiektyw 16-80 plus raynox msn-202 da mi odwzorowanie lepsze, czy nie. No bo jeśli nie to oczywiście nie ma sensu taki nabytek.
Jak zawsze wierzę w Waszą niezawodność w udzielaniu odpowiedzi na moje wątpliwości
Przede wszystkim obiektyw makro nie musi Ci służyć tylko do zdj makro tak więc będziesz miał w miarę jasną stałke do użytku także codziennego (np Lajam bardzo fajnie wykorzystuje 50 makro do zdj "nie" makro czy też portrety ze Szczupicowego Tamrona 90)
A soczewkę makro to tylko do tego raczej użyjesz...