anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Który obiektyw lepszy?

honey------
Początkujący

Który obiektyw lepszy?

Witam!
Dołączam do grona szczęśliwców posiadających aparat alfa200. :c4
Zakupiłam używaną z dwoma obiektywami.
Po parametrach widzę,ze sa prawie takie same,wiec jeden mi niepotrzebny.
Niewiem który sobie zostawić czy SIGMĘ 18-50mm F3,5-5,6 DC czy SONY18-55 SAM DT3,5-5,6
Proszę o radę.

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Witaj honey na forum :c10

nie miałem nigdy w rękach sigmy 18-50, ale wiem,że Sony 18-55 jest bardzo dobrym obiektywem (relacja cena/zakres/jakość) - zwłaszcza na początku przygody :thumbsup:
Zostawiłbym SONY 18-55, bo masz 5mm "gratis" w zakresie.
Zawsze też możesz wykonać własny test porównawczy - wykonaj takie same zdjęcia jednym i drugim obiektywem i zobacz na komputerze jak wypadają :thumbsup:

pozdrawiam,
kris

jareklubicz.
Poszukiwacz

Zostaw Sonego mam takowego i jest naprawde dobry a do tego SAM 8-)

profile.country.pl_PL.title
zorki-----
Początkujący

Masz wszelkie przesłanki po temu żeby samodzielnie zdecydować. Jako że to sprzęt używany, potestuj sobie oba obiektywy, bo różnice w jakości mogą być czasem znaczne - kwestia egzemplarza. Jeśli wyniki testu jakościowego będą niejednoznaczne, niech zdecyduje poręczność, szybkość działania AF, stan techniczny, mechanika... Kiedy i co do tego trudno będzie rozsądzić - zostawiłbym sobie "oryginał" :-)

honey------
Początkujący

A więc tak zdaję relacje. Co do obiektywu sigmy to wydaje mi się że na pewno szybsza jest od sony w pracy. Z racji ze aparat mamy dopiero kilka dni to próbuje go wyczaić na jednym i drugim obiektywie mąż też walczy ;) bo jak dotąd to były tylko zwykłe cyfrówki,i sony szczególnie na manualu zależy od ustawień to długo coś myśli raz nawet myślałam że aparat się zawiesił :D chyba że coś źle robię ??// jeśli chodzi o ostrość to różnie bywa jeden i drugi dobrze pracuje, ze zdjęć jesteśmy bardzo zadowoleni wielka różnica pomiędzy zwykłymi aparatami.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Na manualu "myśli"? Co masz na myśli? ;)

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

honey za duże te zdjęcia. polecam zaznajomienie się z wątkiem o wstawianiu zdjęć

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

honey za duże te zdjęcia. polecam zaznajomienie się z wątkiem o wstawianiu zdjęć

Mateusz, ale to nie jest galeria ;)
to jest wątek sprzętowy. Trudno ocenić jakość zdjęć szkiełka na podstawie fotki 800x600px.
Tak jak honey wstawiła jest okej :smileythumbsup:

Początkujący

Czytałam o galerii i zrobiłam zgodnie z przepisami ;)
Na manualu ustawienie otwarcia migawki był za wysoki dlatego pstrykneło i tak myślał długo doszłam do tego. Co do zdjęć w tym wątku to nie chciałam zmniejszać zbytnio żeby można było coś zobaczyć zresztą piszą że nie większe niż 256 kb :D przepraszam jak błąd popełniłam. Postaram się porobić fotki do oceny.