Podziel się wrażeniami!
Witam!
Dołączam do grona szczęśliwców posiadających aparat alfa200.
Zakupiłam używaną z dwoma obiektywami.
Po parametrach widzę,ze sa prawie takie same,wiec jeden mi niepotrzebny.
Niewiem który sobie zostawić czy SIGMĘ 18-50mm F3,5-5,6 DC czy SONY18-55 SAM DT3,5-5,6
Proszę o radę.
Witaj honey na forum
nie miałem nigdy w rękach sigmy 18-50, ale wiem,że Sony 18-55 jest bardzo dobrym obiektywem (relacja cena/zakres/jakość) - zwłaszcza na początku przygody
Zostawiłbym SONY 18-55, bo masz 5mm "gratis" w zakresie.
Zawsze też możesz wykonać własny test porównawczy - wykonaj takie same zdjęcia jednym i drugim obiektywem i zobacz na komputerze jak wypadają
pozdrawiam,
kris
Zostaw Sonego mam takowego i jest naprawde dobry a do tego SAM
Masz wszelkie przesłanki po temu żeby samodzielnie zdecydować. Jako że to sprzęt używany, potestuj sobie oba obiektywy, bo różnice w jakości mogą być czasem znaczne - kwestia egzemplarza. Jeśli wyniki testu jakościowego będą niejednoznaczne, niech zdecyduje poręczność, szybkość działania AF, stan techniczny, mechanika... Kiedy i co do tego trudno będzie rozsądzić - zostawiłbym sobie "oryginał"
A więc tak zdaję relacje. Co do obiektywu sigmy to wydaje mi się że na pewno szybsza jest od sony w pracy. Z racji ze aparat mamy dopiero kilka dni to próbuje go wyczaić na jednym i drugim obiektywie mąż też walczy bo jak dotąd to były tylko zwykłe cyfrówki,i sony szczególnie na manualu zależy od ustawień to długo coś myśli raz nawet myślałam że aparat się zawiesił
chyba że coś źle robię ??// jeśli chodzi o ostrość to różnie bywa jeden i drugi dobrze pracuje, ze zdjęć jesteśmy bardzo zadowoleni wielka różnica pomiędzy zwykłymi aparatami.
Na manualu "myśli"? Co masz na myśli?
honey za duże te zdjęcia. polecam zaznajomienie się z wątkiem o wstawianiu zdjęć
honey za duże te zdjęcia. polecam zaznajomienie się z wątkiem o wstawianiu zdjęć
Czytałam o galerii i zrobiłam zgodnie z przepisami
Na manualu ustawienie otwarcia migawki był za wysoki dlatego pstrykneło i tak myślał długo doszłam do tego. Co do zdjęć w tym wątku to nie chciałam zmniejszać zbytnio żeby można było coś zobaczyć zresztą piszą że nie większe niż 256 kb przepraszam jak błąd popełniłam. Postaram się porobić fotki do oceny.