anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tokina AF 75-300

weku-foto
Początkujący

Tokina AF 75-300

Witam,

mam zamiar kupic jakiegos zooma.. wprawdzie juz jestem zdecydowany na SAL 55-200 SAM ,

ale dzisiaj przegladajac ofery na alledrogo zaciekawiła mnie Tokina AF 75-300mm f/4.5-5.6

link:

http://allegro.pl/item826267470_tokina_ ... ml#gallery" target="_blank

wiecie cos o tym szkiełku wiecej ? .. czy jednak zostac przy tym SAL 55200 SAM ?

4 ODPOW. 4
Jvri-----
Początkujący

Niezła różnica cen, no chyba że udało Ci się znaleźć 55-200 SAM taniej niż za 1000 złotych (cyfrowe.pl), bo jak narazie mi ta sztuka nie wychodzi :) a też się nad nim mocno zastanawiam, alternatywą też jakieś szkiełko 70-300 (jakieś bo jest ich sporo i ciągle myśle:))

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Czy konieczna jest wersja z SAM?

Póki co, na rynku wtórnym niewiele tych szkiełek się pojawia...nie lepiej zainteresować się standardowym 55-200? ;)

Tą Tokinę bym sobie odpuścił.

Jvri-----
Początkujący

Myślałem i nad wersją pierwszą, głowie się ciągle czy silniczki sam są warte tych 300 złotych. Nie mogę znaleźć nigdzie porównania jednego i drugiego ale wnoiskując np. z porównania 18-70 DT a 18-55 SAM na tych samych zakresac SAM dużo lepiej ostrzy, więc może być i tak w przypadku 55-200, a wtedy chyba warto dopłacić. NIe wiem imho czy ów tok rozumowania jest poprawny :) Ogólnie mam niezła batalię w głowie odnośnie obiektywu, zarówno tele (55-200 sony czy sigma czy sigma 70-300) jak i do portretu (czy oby na pewno 50/1.8 SAM) rodzi się również pytanie czy przy takich zakupach będzie mi jeszcze potrzebny kitowy 18-70, chciało by się wszystko naraz, ale skąd funduszy nabrać :) Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Jvri napisał(a):

ale wnoiskując np. z porównania 18-70 DT a 18-55 SAM na tych samych zakresac SAM dużo lepiej ostrzy, więc może być i tak w przypadku 55-200, a wtedy chyba warto dopłacić.

Weź pod uwagę, że 18-55 i 18-70 to konstrukcje o różnym zakresie ogniskowych. Zdecydowanie łatwiej korygować obiektyw o mniejszym zakresie ogniskowych i stąd zapewne decyzja o obcięciu "długiego końca" w nowym kicie.

55-200 moim zdaniem się nie zmienił optycznie (nie miałem możliwości bezpośredniego porównania i wykonania testu, ale używałem obu).