Podziel się wrażeniami!
Witam. Jestem nowy na tym forum, ale postanowiłem opisać państwu moje problemy z pewną firmą. Szczegóły poniżej:
Opiszę Państwu moje przeboje z firmą Monolit i gripem do Sony A300.
Mam grip firmy phottix kupiony u wyżej wymienionych. Od początku miałem problem - działał poprawnie dopóki stan naładowania akumulatora wynosił ponad 50%. Gdy poziom naładowania wynosił około 50% aparat wyświetlał komunikat, że akumulator jest rozładowany. Gdy odłączyłem grip i podłączyłem aku bezpośrednio do aparatu wszystko działało. Zwalałem problem na aku. No więc pożyczyłem od znajomego drugie aku. Okazało się, że dzieje się to samo. Oczywiście obydwa aku są oryginalne. Normalnie aparat pracuje tylko na jednym akumulatorze. No więc napisałem maila do dystrybutora o problemie. Dowiedziałem się, że po prostu tak się może dziać w przypadku problemu z akumulatorem winiąc 100 innych rzeczy a nie grip. Po kilku mailach firma napisała, żeby im go wysłać. Po 3 tygodniach otrzymałem nową sztukę. Pomijam już fakt, że po max 2 tygodniach miał zostać wysłany, bo poślizg nie był aż tak duży. Niesamowicie szczęśliwy od razu pobiegłem przetestować sprzęt. I ku mojemu zaskoczeniu wydaje się, że problem z zasilaniem ustał (już w aparacie widać, że wykrywa grip inaczej - wyświetla się taki mały stan naładowania z jedynką, a wcześniej wyświetlał tak jakbym włożył po prostu akumulator do aparaty bez gripa) - za to jest następny problem który już opisuję.
Po wciśnięciu spustu do połowy (ustawianie ostrości) aparat potrafi potwierdzić ostrość kilkakrotnie. Po dociśnięciu spustu do końca, bardzo często nie robi zdjęcia. Potrafi za to samoczynnie przeskoczyć w tryb Ps (tak jakbym pokręcił kółkiem w trybie P) pomimo że nie dotykam kółka. Aparat robi zdjęcie zazwyczaj po kilku dociśnięciach spustu, chociaż czasami zdarza mu się od razu. Nie zawsze też przeskakuje w tryb Ps, ale dość często.
Próbowałem go rozruszać wciskając kilkakrotnie spust i kręcąc kółkiem, ale nic to nie dało.
Otrzymałem drugi grip z którym są problemy. Z poprzednim tego nie było.
Napisałem więc znowu do firmy o problemie. Otrzymałem odpowiedź, żeby wysłać go znowu (kolejne 20 zł na przesyłkę i 3 tygodniowe czekanie). To że grip nie został sprawdzony przed wysyłką firma tłumaczy tym, że nie mają na czym go sprawdzić, co mnie jako klienta średnio interesuje. Monolit odmawia pokrycia kosztów przesyłki i piszą również, że oni także ponoszą koszty. Po kolejnej wymianie zdań stwierdził, że może to moja wina, że już 2 grip się u mnie psuje (nówka z pudełka), co uważam, za sugestię, że nie muszą uznawać w cale reklamacji. Warto wspomnieć, że już w gwarancji jest napisane, że odeślą mi sprawny sprzęt. Wydaje mi się, że ten nie jest sprawny. Firma uważa, że słowo nowy jest zawsze synonimem słowa sprawny. Szkoda, że nie w moim mniemaniu. W mailu piszą dosłownie – „Dostał Pan nowy sprawny egzemplarz”. Stwierdzili, że widocznie mam takie szczęście do tych gripów.
Warto również wspomnieć, że w aukcji nie wspominają, że grip automatycznie nie przełącza akumulatorów (ponieważ uważałem, że będzie kupiłem właśnie ten grip) a w aukcji piszą:
"Spełnia wszystkie funkcje VG-B30AM od oryginału różni się praktycznie tylko brakiem logo SONY."
Zresztą to nie jest jedyny problem.
Uchwyt jest pociągnięty taką "ceratą" grubości włosa. Owa cerata przeciera się od zwykłego użytkowania (od przenoszenia w plecaku - dno plecaka wyłożyłem gąbką). Oznaczenia na przyciskach starły się po 2 dniach użytkowania.
Nie wiem, czy nie opłaci się po prostu rzucić go w kąt i kupić sobie oryginał. Po raz kolejny będę musiał płacić za przesyłkę do serwisu - to za każdym razem prawie 20 zł.
Radzę uważać zarówna na wyżej wymienionego dystrybutora Phottixa jak i na samą firmę.
Przykra sprawa z tym gripem
Chyba jednak właściwym rozwiązaniem będzie kupno oryginalnego gripu.
spróbuj poprosić o zwrot kosztów za grip i doskładaj na oryginał
to chyba najlepszy sposób, wiem po sobie
mam dokładnie ten sam problem. grip działa gdy jest 50 procent baterii, potem juz pokazuje ze aku jest rozladowany.chyba taka jego uroda...
Powiem szczerze, że użytkuję grip w/w firmy z swoją A350 i nie mam takowego problemu...
Ja też powiem szczerze - mam taki grip do A200 i dokładnie te same problemy o których pisał Photomaker na początku swojego postu. Grip leży nie używany już któryś miesiąc - zapewne go sprzedam jak mi się o tym przypomni...
jest taki trik. w sumie w Polsce niewiele ludzi o tym wie/używa ale. Jeżeli zakupiłeś coś (nawet niekoniecznie przez internet) i zapłaciłeś kartą kredytową (każdą) lub debetową (tylko visa) to poza tym jak chroni cie prawo handlowe (rękojmia, gwarancje, czas na przetestowanie i odesłanie bez podawania przyczyny etc.) możesz ubiegać się o zwrot kasy od banku (karty kredytowe) lub korporacji Visa (ichnie karty) pod warunkiem, że produkt nie jest zgodny z oczekiwaniami. Zdarzyło mi się korzystać z tego kilka razy przy zakupach internetowych. Trzeba było listownie (takie zwykłe listy papierowe) dostarczyć dokumentacje zakupu i żądania i oni decydowali o zwrocie pieniędzy. Po prostu cofali transakcję odbierając nieuczciwym sprzedawcom pieniądze. Paypal też cie chroni na ebay/allegro. Trwa to do 2 tygodni ale warto poczekać. A swoją drogą ceny w Polsce takich gripów są trochę wyższe niż np w uk.
http://www.jessops.com/online.store/categories/Accessories/General%20Camera%20Accessories/Grips%20and%20Battery%20Holders/products/Sony/A500%20Battery%20Grip%20(VG-B50AM)-76783/Show.html?cm_mmc=GoogleBase-_-Grips&BatteryHolders-_-all-_-all&ovc=
to jest cena sklepowa bez żadnych promocji czy ofert typu cash back (a było chyba 20GBP zwrotu przed świętami) na necie można znaleźć jeszcze taniej. Więc zapraszam na google.co.uk (ustaw język na angielski) i w wynikach wyszukiwania pojawi się zakładka shopping. uff...
a teraz z innej beczki. Też się nad gripem zastanawiałem ale nie widzę sensu jego zakupu. Nie dość że sam kosztuje.. no jednak trochę kosztuje to jeszcze trzeba do niego oryginalne accu kupować które też tanie nie są. Czy może sprzedawca w sklepie się pomylił i dzięki gripowi można zasilić aparat przy pomocy zwykłych paluszków?
Starosta napisał(a):
Przykra sprawa z tym gripem
![]()
Chyba jednak właściwym rozwiązaniem będzie kupno oryginalnego gripu.