Podziel się wrażeniami!
Witam,
Czy jest możliwość zamontowania lampy (foto w załączniku) w A300? Dostałem ją i nie wiem czy mi się przyda.
pozdr
lampa.JPG
cos mi sie wydaje ze niee ale niech sie madrzejsi wypowiedza, moze znaja jakies zlaczki, hmmm przejsciowki
podaj moze model lampy
Raczej ta lampa do A300 jest . Z pewnością bardziej doświadczeni koledzy powiedzą Ci że szkoda sprzętu - tak myślę.
bierzesz miernik czy tam voltomierz. prtzykładasz próbe do drucika na spodzie stopki i do blaszki z boku. jeżeli masz mniej niż 5 volt prawdopodobnie możesz bez obaw podłączyć tą lampe do aparatu przez kostke synchro. (różnie raczej od 50zł)
albo
kupujesz fotocele i używasz ją zdalnie. przez błysk. wtedy mamy problem z przedbłyskami lampy wbudowanej (od 35zł)
albo
kupujesz zestaw do radiowego wyzwalania lamp (od 90zl)
możesz też sprawdzic czy canony digital mogą z nią pracować. jeżeli canon może to sony prawdopodobnie też:
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html" target="_blank
jeżeli czegoś nie czaisz to sprecyzuj pytanie. chętnie pomożemy
Przeniosłem temat do działu o lampach błyskowych - tu mu będzie lepiej.
Tadeusz
IMO - nie warto sobie zawracać głowy taką lampą - poza nie pasującą stopką, być może zbyt wysokim napięciem pracy, które może uszkodzić aparat, jest tylko nieznacznie mocniejsza od lampy wbudowanej, a jeśli jest używana, to może być słabsza niż wynika to z tabelki.
Dobrą lampę systemową HVL42 można całkiem niedrogo już kupić, a będzie na pewno bardzo dobrze współpracować
zależy do czego ta lampa ma być. jeżeli na sanki to rzeczywiście do niczego się nie nada. jeżeli do podświetlenia tła to czemu nie;p
lub z fotocela ,,MIF,,
koszt tej fotoceli będzie podobny do radiowego wyzwalacza.
Dzieki za odpowiedzi. Czyli utwierdzilem sie ze ta lampa mi sie nie przyda.
Planuje kupic jakas lampe stojaca, samowyzwalajaca poniewaz mam zamiar fotografowac rowery w locie. Podczas uzywania wbudowanej lampy zawodnik jest podswietlony a tlo ciemne....wiec nie obedzie sie bez dodatkowych kosztow.
pozdr, DeeJayWaski
za chwile kris Ci napisze, ze lampa nie służy do oświetlania sceny tylko do jej doświetlania. i to jest prawda. zostaw tą lampę bo powinna Ci się ona przydać. kiedyś jak kupisz sobie lampę systemową do tej podłączysz fotocele. co dwie lampy to nie jedna. bo do oświetlenia całości jedna raczej Ci nie wystarczy.