anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Lampa z fotocelą za 50zl wyzwalana lampą wbudowaną [a300]

wratislavian
Początkujący

Lampa z fotocelą za 50zl wyzwalana lampą wbudowaną [a300]

Lampka minolty z "wbudowaną";p fotocelą.
http://img193.imageshack.us/img193/8081/lampazfotocel.jpg
witam. przy użyciu lutownicy i kilku bajerów zmotałem lampę która jest wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej. nie wiem czemu tak jest, ale mimo przedbłysków wszystko działa.
błysk widać na zdjęciach tylko przy błysku rear w czasach nie krótszych niż 1/60 chociaż jestem jeszcze w fazie testów.
napiszę co i jak robiłem. może jakiemuś zapaleńcowi się przyda.
układ zlutowałem z tego schematu znalezionego w sieci:

potrzebne rzeczy to:
Fotodiody BPW34 – 2szt.
Tyrystor TIC106 lub podobny – 1szt.
Kondensator 100nF – 1szt.
Trochę przewodów w izolacji
Lutownica, cyna

wszystko dostępne w elektryku. zakupy na 8zł z hakiem
styki lutuje się tak:

albo jak nam się chce rozkręca obudowę i wszystko ładuje się do środka, a fotodiody na zewnątrz. powiem tylko, że anoda w lampie jest na środku stopki. katoda z boku. generalnie wszystkie lampy tak mają.
przepraszam za brak inwencji, ale nie o to chodzi. błyska to tak:

za pomoc dziękuję Agatce:*
robocizna to jakieś 20 minut wliczając to rozkminianie schematu osobie która w życiu nie miała doczynienia z elektroniką.
zasięg fotoceli to 10m, w razie czego można dołożyć fotodiodę lub kondensator o mniejszej pojemności, co powinno zwiększyć zasięg.
schemat etc: http://www.spychalski.info/2007/09/26/d ... wszy-blysk" target="_blank

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Łukaszu hama bodajże produkuje kostki synchro PC z mocowaniem na statyw w którą daje się upchnąć pająka :nauseated_face:

wratislavian
Początkujący

w sumie plan jest taki, że kupie do tego najtańszy statyw. przymocuje do tego lampę i będzie mi błyskać:> powinno się obejść bez przejściówki z gwintem która kosztuje bagatela 35zł:) jakoś to przymocujem:)

EDIT:
pewnie chodzi Ci o to:
http://www.allegro.pl/item710081780_kos ... _nowa.html" target="_blank" target="_blank
dość wygodne, ale lepiej zamiast tego kupić od razu fotocele:
http://www.funsports.pl/p,pl,246,fotoce ... ss-03.html" target="_blank
taka sama cena i te same gwinty no, ale nie ma zabawy i do tego lutując swój układ mogę rozmieścić fotodiody dookoła lampy;p

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

pająk bo wszystko co bez druku to pająk :nauseated_face:
zamiast diód zenera może zapakować zwykły mostek prostowniczy 1A do powierzchniowego
a kostka hamy to nie ta
te które używałem były trochę większe i miały centralny punkt łączenia

wratislavian
Początkujący

Ta lampa minolty ma 12V na stopce więc nie ma co kombinować. świetnie działa, a dokupienie mostka za 3zł podniosło by koszta o 40% :)

jak myślicie dlaczego mimo wszystko widać błysk na zdjęciach? może taka samolutowana fotocela ma trochę większe (albo mniejsze) opóźnienie niż te kupne. bo wszędzie się czyta, że z wbudowaną nie powinno współpracować.

Animavillis
Początkujący

wratislavian napisał(a):

za pomoc dziękuję Agatce:*
robocizna to jakieś 20 minut wliczając to rozkminianie schematu osobie która w życiu nie miała doczynienia z elektroniką.

Potem miałam biało przed oczami po takich błyskach.
No i mi to wszystko na pewno nie zajęłoby 20 minut :>:)

profile.country.PL.title
asyriusz
Nowicjusz

Witam serdecznie
mam taki mały problem czy da sie wyłączyć w a330 przedbłyski lampy ponieważ mam zewnętrzną lampę z fotocelą i nie mogę tegpo zgrać w czasie i wcale nie widać mi tego błysku na fotce owszem lampa błyska i niby oki ale na fotce nie ma tego błysku
Generalnie chyba chodzi o to że lampa ma dwa błyski i nie wiem jak zrobić żeby lampa błysneła tylko jeden raz i wtedy powinno to chyba działać
Czy ktoś ma jakies rozwiązanie tego problemu??? Dodam że jestem początkujący. proszę o pomoc

wratislavian
Początkujący

nie ma takiej możliwości.
jest kilka wyjść:
kostka synchro na sanki i na to radiowy wyzwalacz
albo
"lampa" na podczerwień na sanki
albo
kostka synchro i bezpieczna lapma na sanki, albo bezpieczna kostka i lampa.