Podziel się wrażeniami!
Myślałem o czymś uniwerslanym do ustawiania balasnu bieli i ekspozycji. Znalazłem taki wzornik: http://allegro.pl/item753559158_wodoodp ... 30_cm.html" target="_blank
Czy ktoś coś podobnego używa, bądź testował?
Robisz w RAW+JPEG i problem z głowy Nieudane fotki przerabiasz resztę zostawiasz bez zmian
Szczupic napisał(a):
Robisz w RAW+JPEG i problem z głowy Nieudane fotki przerabiasz resztę zostawiasz bez zmian
franek4always napisał(a):
Znalazłem taki wzornik: http://allegro.pl/item753559158_wodoodp" target="_blank ... 30_cm.html" target="_blank
Wiem, że robiąc w RAW balans bieli mogę sobie później ustawić, ale wolę go ustawić prawidłowo już przed wykonaniem fotki. Nie wiem czy zauważyliście, ale ten wzornik poza balansem bieli umożliwia również ustawienie poprawnych parametrów ekspozycji. Dodatkowo może służyć jako mała blenda.
Moje pytanie jest aktualne
Czy ktoś coś podobnego używa, bądź testował?
Nie wiem czy zauważyliście, ale ten wzornik poza balansem bieli umożliwia również ustawienie poprawnych parametrów ekspozycji.
SZFENDAK napisał(a):
Nie wiem czy zauważyliście, ale ten wzornik poza balansem bieli umożliwia również ustawienie poprawnych parametrów ekspozycji.
to znaczy co przesyła dane do aparatu i innych parametrach(przysłona,czas, ISO)?
SZFENDAK napisał(a):
... w przypadku naszych aparatów jest bardzo przyzwoicie pod tym względem wiec wydanie 130 zeta na coś co albo będziemy nosić bezużyteczne w plecaku albo będzie leżało w szufladzie jest moim zdaniem nie logiczne za tą kasę lepiej faktycznie kupić blendy i nauczyć się poprawnego ustawiania balansu albo zdać się na automat
a ty się uczepiłeś tego balansu bieli jak rzep psiego ogona
SZFENDAK napisał(a):
a ty się uczepiłeś tego balansu bieli jak rzep psiego ogona
bo szara karta służy tylko i wyłącznie do tego
Podobny temat: LINK
A za te kasę to wolałbym kupić blendę, np: LINK
I jeszcze zostanie w kieszeni conieco