anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Lastolite Ezybalance

oldguest
Początkujący

Lastolite Ezybalance

Myślałem o czymś uniwerslanym do ustawiania balasnu bieli i ekspozycji. Znalazłem taki wzornik: http://allegro.pl/item753559158_wodoodp ... 30_cm.html" target="_blank
Czy ktoś coś podobnego używa, bądź testował?

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Robisz w RAW+JPEG i problem z głowy :) Nieudane fotki przerabiasz resztę zostawiasz bez zmian :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
Starosta.
Początkujący

Szczupic napisał(a):

Robisz w RAW+JPEG i problem z głowy :) Nieudane fotki przerabiasz resztę zostawiasz bez zmian :)

Podpisuje się pod tym :smileymrgreen:

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

franek4always napisał(a):

Znalazłem taki wzornik: http://allegro.pl/item753559158_wodoodp" target="_blank ... 30_cm.html" target="_blank

taka kasa :shock:
idziesz do sklepu zaopatrujących plastyków i kupujesz kartę A4 za 2,50
poza tym to mało przydatne
w ciężkich warunkach robisz 3 fotki testowe i dobierasz temperaturę do wymaganych potrzeb
i to tylko wtedy auto WB się gubi

oldguest
Początkujący

Wiem, że robiąc w RAW balans bieli mogę sobie później ustawić, ale wolę go ustawić prawidłowo już przed wykonaniem fotki. Nie wiem czy zauważyliście, ale ten wzornik poza balansem bieli umożliwia również ustawienie poprawnych parametrów ekspozycji. Dodatkowo może służyć jako mała blenda.

Moje pytanie jest aktualne

Czy ktoś coś podobnego używa, bądź testował?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Nie wiem czy zauważyliście, ale ten wzornik poza balansem bieli umożliwia również ustawienie poprawnych parametrów ekspozycji.

to znaczy co przesyła dane do aparatu i innych parametrach(przysłona,czas, ISO)?
poza studiem i stałą ilością światła wszystkie parametry są zmienne łącznie z WB
temperatura barwowa za którą odpowiedzialny jest balans bieli zmienia się dynamicznie w każdej innej sytuacji
w zamkniętej sali gdzie będzie naście osób zmieni się w zależności od różowego sweterka albo zielonej marynarki
każdy kolor pochłania i odbija pewną ilość światła
na zaprzyjaźnionym forum jakim jest KKM mamy około 5 tysięcy użytkowników i prawie nikt nie używa karty
szara karta została wprowadzona przez użytkowników bodajże nikona gdyż kilka ich modeli miało ogromny problem z poprawnym ustawieniem WB
w przypadku naszych aparatów jest bardzo przyzwoicie pod tym względem
wiec wydanie 130 zeta na coś co albo będziemy nosić bezużyteczne w plecaku albo będzie leżało w szufladzie jest moim zdaniem nie logiczne
za tą kasę lepiej faktycznie kupić blendy
i nauczyć się poprawnego ustawiania balansu albo zdać się na automat

oldguest
Początkujący

SZFENDAK napisał(a):

Nie wiem czy zauważyliście, ale ten wzornik poza balansem bieli umożliwia również ustawienie poprawnych parametrów ekspozycji.

to znaczy co przesyła dane do aparatu i innych parametrach(przysłona,czas, ISO)?

Szfendak, po co ta ironia? Mając szarą kartę i punktowy pomiar światła aparat robi resztę.

SZFENDAK napisał(a):

... w przypadku naszych aparatów jest bardzo przyzwoicie pod tym względem wiec wydanie 130 zeta na coś co albo będziemy nosić bezużyteczne w plecaku albo będzie leżało w szufladzie jest moim zdaniem nie logiczne za tą kasę lepiej faktycznie kupić blendy i nauczyć się poprawnego ustawiania balansu albo zdać się na automat

Też właśnie napisałem, że wzronik ten może również pełnić rolę blendy, a ty się uczepiłeś tego balansu bieli jak rzep psiego ogona :c12

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

a ty się uczepiłeś tego balansu bieli jak rzep psiego ogona :c12

bo szara karta służy tylko i wyłącznie do tego

oldguest
Początkujący

SZFENDAK napisał(a):

a ty się uczepiłeś tego balansu bieli jak rzep psiego ogona :c12

bo szara karta służy tylko i wyłącznie do tego

No cóż nie zgodzę się z tobą i pewnie nie tylko ja. Polecam ci lekturę: http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_card Poza tym, czy przeczytałeś dokładnie opis tego wzornika? Cytuję: "Karta jest dwustronna, posiada powierzchnię białą oraz szarą 18%." Biała powierzchnia odbija światło i można ją m.in. wykorzystać jako blendę. Co prawda nie będzie tak skuteczna jak pomarszczona srebrna powierzchnia, ale zawsze coś. Do portretów w terenie myślę, że może się sprawdzić.

Poza tym dziękuje Ci za wypowiedzi, znam już twoje zdanie na ten temat. Może damy szansę wypowiedzi innym, może ktoś już próbował takiego rozwiązania?

acinloop
Nowicjusz

Podobny temat: LINK
A za te kasę to wolałbym kupić blendę, np: LINK
I jeszcze zostanie w kieszeni conieco :nauseated_face: