Podziel się wrażeniami!
Witam ,nosze sie z zamiarem kupienia lampy blyskowej,,no i mam dylemat .Orginal kosztuje,,hm,,troche kosztuje prawda,jaka inna zamiast orginala kupic aby nie odbiegala za bardzo jakoscia od Sony ( a moze bedzie i lepsza ) ,czy funkcje beda te same co w Sony ? np WL ,,,? dzieki za wszystkie odpowiedzi :smileythumbsup:dodam ze posiadam Alfe 500..
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/omatko.gif
Link
Link
Link
W skrócie- Sony HVL-F42AM.
Kiedyś miełem ten sam problem jaką lampę kupić. Orginalna SONY wydawała mi się droga. Na tym forum kilka krotnie spotkałem się z opinią, że warto dołożyć i kupić orginał. Tak też uczyniłem. Nigdy tego nie żałowałem. Moim skromnym zdaniem warto dołożyć.
Właśnie dwa dni temu dotarł do mnie Metz 50 AF1 i wstępne badania organoleptyczne mówią, że nie jest to HVL 58AM(miałem kilka razy od mag-a), ale potrafi naprawdę wiele.
Zobaczymy jak się sprawdzi w świątecznym boju.
A obsługuje HSS i WL?akamel napisał(a):
dotarł do mnie Metz 50 AF1
Tadeuszu HSS jak najbardziej, WL też,ale sam nie sprawdzałem. Wbudowany dyfuzor ze szkłami od 12mm(w 48 od 18mm). Błysk modelujący- fajny bajer.
Na minus brak futerału i podstawki do pracy w trybie slave. Mocowanie przez pokręcenie kółeczkiem, ale tylko w Sony(C,N,P i O na zatrzask i metalowe).Jest jeszcze jakaś funkcja Ex(poszerza kąt błysku na bardziej szeroki, o jeden stopień w stosunku do danych o ogniskowej otrzymanych od puszki).Życie pokaże jak to będzie chodzić.
Pozdro.
PS.Na szerokim kącie jest jeszcze taki ala dyfuzor zmiękczający światło, czyli opuszczana matowa szybka.
akamel, to jak ją juz poznasz, posprawdzasz działanie WL i innych bajerów, to pochwal się tutaj. Wygląda na ciekawą alternatywę, przy cenie <900zł Zastanawiam się, gdzie jest haczyk
Tadeusz napisał(a):
akamel, to jak ją juz poznasz, posprawdzasz działanie WL i innych bajerów, to pochwal się tutaj. Wygląda na ciekawą alternatywę, przy cenie <900zł Zastanawiam się, gdzie jest haczyk
Rodzyn104 napisał(a):
ktoś wie czemu ta lampa na rtv euro agd jest tańsza od Metz 48 AF-1 digital
Nie wiem czy tańsza? , a ile 48 kosztuje w AGD. Ja moją kupiłem w Bytomiu za 750 (48-AF1) i jak dotąd sprawuje się ok, tylko nigdy nie miałem sonówek i nie mogę porównać.