anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

lLampa blyskowa zewnetrzna,,jaka jak nie Sony ?

ando-----
Początkujący

lLampa blyskowa zewnetrzna,,jaka jak nie Sony ?

Witam ,nosze sie z zamiarem kupienia lampy blyskowej,,no i mam dylemat .Orginal kosztuje,,hm,,troche kosztuje prawda,jaka inna zamiast orginala kupic aby nie odbiegala za bardzo jakoscia od Sony ( a moze bedzie i lepsza :) ) ,czy funkcje beda te same co w Sony ? np WL ,,,? dzieki za wszystkie odpowiedzi :smileythumbsup:dodam ze posiadam Alfe 500..

38 ODPOW. 38
profile.country.pl_PL.title
Firianus
Początkujący

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/omatko.gif

Link
Link
Link

W skrócie- Sony HVL-F42AM. :thumbsup:

oldguest
Początkujący

Kiedyś miełem ten sam problem jaką lampę kupić. Orginalna SONY wydawała mi się droga. Na tym forum kilka krotnie spotkałem się z opinią, że warto dołożyć i kupić orginał. Tak też uczyniłem. Nigdy tego nie żałowałem. Moim skromnym zdaniem warto dołożyć.

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Właśnie dwa dni temu dotarł do mnie Metz 50 AF1 i wstępne badania organoleptyczne mówią, że nie jest to HVL 58AM(miałem kilka razy od mag-a), ale potrafi naprawdę wiele. :c20
Zobaczymy jak się sprawdzi w świątecznym boju. :D

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

akamel napisał(a):

dotarł do mnie Metz 50 AF1

A obsługuje HSS i WL?

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Tadeuszu HSS jak najbardziej, WL też,ale sam nie sprawdzałem. Wbudowany dyfuzor ze szkłami od 12mm(w 48 od 18mm). Błysk modelujący- fajny bajer.
Na minus brak futerału i podstawki do pracy w trybie slave. Mocowanie przez pokręcenie kółeczkiem, ale tylko w Sony(C,N,P i O na zatrzask i metalowe).Jest jeszcze jakaś funkcja Ex(poszerza kąt błysku na bardziej szeroki, o jeden stopień w stosunku do danych o ogniskowej otrzymanych od puszki).Życie pokaże jak to będzie chodzić.
Pozdro.
PS.Na szerokim kącie jest jeszcze taki ala dyfuzor zmiękczający światło, czyli opuszczana matowa szybka.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

akamel, to jak ją juz poznasz, posprawdzasz działanie WL i innych bajerów, to pochwal się tutaj. Wygląda na ciekawą alternatywę, przy cenie <900zł Zastanawiam się, gdzie jest haczyk :c18

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Rodzyn104
Nowicjusz

Tadeusz napisał(a):

akamel, to jak ją juz poznasz, posprawdzasz działanie WL i innych bajerów, to pochwal się tutaj. Wygląda na ciekawą alternatywę, przy cenie <900zł Zastanawiam się, gdzie jest haczyk :c18

no właśnie lampa która ma funkcje systemowej jest mocniejsza no i tańsza :shock: dziwne (no i wolałbym kupić tą niż syst.)
ktoś wie czemu ta lampa na rtv euro agd jest tańsza od Metz 48 AF-1 digital

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Rodzyn104 napisał(a):

ktoś wie czemu ta lampa na rtv euro agd jest tańsza od Metz 48 AF-1 digital

Spece od marketingu tak mają. Zamówiłem 48 AF-1, ale okazało się, że sklep nie ma takiej na stanie i nie jest w stanie załatwić, bo już jej nie produkują. 50 AF-1 jest następcą 48, nawet wszystkie wymiary i kształt ma taki sam. Oprócz instrukcji ,,wielojęzycznej" dostałem dodrukowane 2 kartki odnośnie funkcji ,,servo" oraz tabeleczkami z wartościami liczby przewodniej dla różnych kombinacji ustawień ISO, zooma itp.

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Nie wiem czy tańsza? , a ile 48 kosztuje w AGD. Ja moją kupiłem w Bytomiu za 750 (48-AF1) i jak dotąd sprawuje się ok, tylko nigdy nie miałem sonówek i nie mogę porównać.

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8